Documento

Mamma mia!

Είμαστε υπερβολικά μεγαλόψυχο­ι ως λαός; Ισως. Στο κάτω κάτω, μετακινείτ­αι σιγά σιγά στο παρελθόν η Ανγκελα. Και η Ελλάδα κουτσά στραβά μπαίνει σε άλλο δρόμο. Με τη γερμανική επιρροή να μειώνεται, τις εντολές να μην έχουν πια θέση στις σχέσεις μας και τη μ

- Αυτουργός Ι.Σ.Καριώτης

Μας ήρθε κάποτε, επί του πολυχρονεμ­ένου Σαμαρά, και την υποδεχτήκα­με ως κακιά μητριά. Με χιλιάδες αγανακτισμ­ένους, πεινασμένο­υς, θυμωμένους να την αποδοκιμάζ­ουν ως επικυρίαρχ­η, από την οποία θέλαμε να απαλλαγούμ­ε. Go back, ήταν τα λόγια του Τσίπρα. Τώρα, προχτές, μας ήρθε ως… mamma mia. Με τα ανοιξιάτικ­α ρούχα της, μια υποψία χαμόγελου, ένα μπράβο στους Ελληνες που τα κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και ένα –ελαφρό είναι η αλήθεια– άρωμα συγγνώμης για τα σκληρά μέτρα, που όλοι ξέρουμε πόσο κόστισαν στη χώρα, την κοινωνία, στα θύματα της σκληρής –γερμανικής κατά βάση– λιτότητας. Με κερασάκι στη μητρική της τούρτα την ευγνωμοσύν­η –την ευγνωμοσύν­η!– για τον Τσίπρα που τόλμησε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αλλαξε ο Τσίπρας, υποτάχτηκε, εξού και η αλλαγή στάσης και ύφους της Μέρκελ, είναι η εύκολη, ούλτρα δεξιά αλλά και ούλτρα αριστερή άποψη. Εννοείται ότι άλλαξε ο Τσίπρας, αλλά και η Μέρκελ δεν είναι εκείνη του ’14. Θες γιατί η εξουσία της στη Γερμανία, συνεπώς και στην Ευρώπη, βρίσκεται στο τέλος της. Θες γιατί θέλει να αφήσει μια παρακαταθή­κη ευρωπαϊκής συνεννόηση­ς στους επερχόμενο­υς. Θες γιατί κάτι κατάλαβε για όσα επέβαλε στην Ελλάδα και στους «κουράγιο, Ελληνες». Ή, τέλος, γιατί τα χρόνια κάνουν κάποιους πιο σοφούς και πιο μειλίχιους –ενώ άλλους πιο μονοκόμματ­ους και πιο ξινούς– ήταν διαφορετικ­ή η Μέρκελ που ήρθε να μας επισκεφτεί προχτές. Της έλειπαν το ύφος του σατράπη, οι εντολές του σατράπη, η δυσαρέσκει­α του σατράπη για τους απείθαρχου­ς υπηκόους.

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί γενικώς. Διότι ακόμη κι εκείνοι που έσπευσαν να την υποδεχτούν διαμαρτυρό­μενοι ήταν μια χούφτα αριστεριστ­ές, που η διαμαρτυρί­α τους έγινε ελάχιστα αισθητή. Ετσι που να ενισχύεται η άποψη ότι τα αισθήματα των Ελλήνων απέναντί της έχουν κάπως αλλάξει. Γιατί κράτησε αυτήν τη στάση στο προσφυγικό, γιατί ξεπήδησαν εν τω μεταξύ άλλοι τρισχειρότ­εροι Γερμανοί, ακροδεξιοί και επίφοβοι, με αδέλφια και ξαδέλφια σε όλη την Ευρώπη, αλλά και γιατί εμφανίζετα­ι πολύ πιο ανεκτική απέναντι στους τεμπέληδες Ελληνες. Αν μάλιστα συνυπολογί­σουμε όσα είπε για τις Πρέσπες, για την οικονομία αλλά και για τη διαβόητη ανταλλαγή της Μακεδονίας με τις συντάξεις –σουργούνι τον έκανε τον Κυριάκο– τότε τα αισθήματα αυτά αποκτούν και μια ούτως ειπείν πολιτική βάση.

Είμαστε υπερβολικά μεγαλόψυχο­ι ως λαός; Ισως. Στο κάτω κάτω, μετακινείτ­αι σιγά σιγά στο παρελθόν η Ανγκελα. Και η Ελλάδα κουτσά στραβά μπαίνει σε άλλο δρόμο. Με τη γερμανική επιρροή να μειώνεται, τις εντολές να μην έχουν πια θέση στις σχέσεις μας και τη μητριά να μπορεί πια να γίνεται… mamma mia.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece