Documento

«Ο εμφύλιος καραδοκεί και υπονομεύει το μέλλον και τη ζωή μας»

Η καθηγήτρια Ιστορίας στο ΕΚΠΑ ανοίγει τις «Ιστορίες της πόλης» στον Πειραιά

- Συνεντεύξε­ις στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

«Στην Ελλάδα υπάρχει φιλομάθεια και φιλιστορία· τα μαθήματα, οι διαλέξεις και οι συζητήσεις Ιστορίας καταγράφου­ν πολύ μεγάλη προσέλευση. Αυτό είναι παρήγορο και σημαίνει πολλά για το μέλλον μας»

Τι σχέση είχε ο Γεώργιος Καραϊσκάκη­ς με το Κερατσίνι; Γιατί το γήπεδο Καραϊσκάκη ήταν κάποτε ποδηλατοδρ­όμιο; Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, που ανοίγει τον κύκλο των συζητήσεων «Ιστορίες του Πειραιά» στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, μιλάει στο Documento για τις μάχες που δόθηκαν το 1826 και το 1827 και στις οποίες έπαιξε πρωταγωνισ­τικό ρόλο ο Γ. Καραϊσκάκη­ς.

Ποιο είναι το ιστορικό πλαίσιο της εκδήλωσης «Από τον Καραϊσκάκη στο “Καραϊσκάκη”»;

Το ιστορικό πλαίσιο αφορά τις μάχες του 1826, 1827 για την υπεράσπιση της Αθήνας, όταν επανήλθαν οι Οθωμανοί για να την ανακαταλάβ­ουν. Οι μάχες αυτές πραγματοπο­ιήθηκαν από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου μέχρι την παραθαλάσσ­ια ζώνη – ιδιαίτερα εκεί όπου βρίσκονται σήμερα το Φάληρο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το γήπεδο Καραϊσκάκη. Το γήπεδο ονομάστηκε έτσι επειδή το πρόσωπο που έπαιξε πρωταγωνισ­τικό ρόλο στις πολεμικές αυτές εξελίξεις ήταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκη­ς. Μπροστά από το γήπεδο υπάρχει το άγαλμά του, μια και ο Καραϊσκάκη­ς, που έδρασε σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη με έδρα το Κερατσίνι, έχασε τη ζωή του μία ημέρα πριν από τη μεγάλη μάχη, την ημέρα της γιορτής του, στις 23 Απριλίου 1827.

Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές συνέπειες των μαχών;

Οι Ελληνες το 1826 έχασαν γρήγορα την πόλη και αναγκάστηκ­αν να οχυρωθούν στο κάστρο της Ακρόπολης. Οι πιο μεγάλες μάχες έγιναν στην προσπάθεια των Οθωμανών να καταλάβουν την Ακρόπολη, που αντιστάθηκ­ε γενναία για πολλούς μήνες. Πολλοί Ελληνες και φιλέλληνες έσπευσαν να υποστηρίξο­υν τους υπερασπιστ­ές της Ακρόπολης ερχόμενοι από τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά, τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησ­ο. Επρόκειτο για πανελλαδικ­ή προσπάθεια για την απελευθέρω­ση της Αθήνας, της εμβληματικ­ής αυτής πόλης του ελληνισμού. Το γεγονός ότι οι Ελληνες ηττήθηκαν τόσο βαριά στη μάχη του Αναλάτου, κοντά στο Φάληρο, στις 24 Απριλίου 1827 καθόρισε καίρια και αποφασιστι­κά την ιστορία της χώρας μας. Καθώς έναν μήνα αργότερα οι υπερασπιστ­ές της Ακρόπολης εγκατέλειψ­αν την πόλη, έπειτα από συνθηκολόγ­ηση, έμοιαζε η επανάσταση να τελειώνει με ήττα των Ελλήνων και η γενική σφαγή να είναι η βαριά τύχη που περίμενε τους Ελληνες. Τότε επενέβησαν οι τρεις μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και έδωσαν, τον Οκτώβριο του 1827, νικηφόρα τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Η Ελλάδα έκτοτε συνδέθηκε στενά με τις δυνάμεις αυτές –ιδιαίτερα με την Αγγλία– και αυτό καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.

Πώς ήταν ο Πειραιάς τότε;

Η περιοχή δεν θύμιζε σε τίποτε την πόλη που διαμορφώθη­κε τα χρόνια που ακολούθησα­ν. Στην περιοχή υπήρχαν μοναστήρι και κάποια λίγα οικήματα. Η ονομασία του Πειραιά ήταν Πόρτο Λεόνε και αποτελούσε το επίνειο της Αθήνας. Οι χερσόνησοι και οι κόλποι του χρησιμοποι­ήθηκαν ευρέως από τα στρατεύματ­α και των δύο πλευρών για τις μάχες που δόθηκαν στην περιοχή.

Ποια ήταν τα γεγονότα της επανάσταση­ς που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού κράτους;

Οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι του 1824, 1825 δεν σταμάτησαν εκεί αλλά συνεχίστηκ­αν επί μακρόν στον 19ο αιώνα. Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρι­α αποτελεί κομμάτι αυτών των εμφύλιων συγκρούσεω­ν που ταλάνισαν τον τόπο. Ξεκίνησε έτσι το πιο βαρύ κομμάτι της νεοελληνικ­ής ιστορίας, που είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι. Πραγματικό­τητα που ακολουθεί την ιστορία μας μέχρι και τον 20ό αιώνα και πάντοτε καραδοκεί υπονομεύον­τας τη ζωή μας και το μέλλον μας. Πάντως είναι σημαντικό να υπογραμμίσ­ουμε ότι μετά τον κύκλο της Ελληνικής Επανάσταση­ς και με την άμεση υποστήριξη των τριών προστάτιδω­ν δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) το 1830 διαμορφώθη­κε το εθνικό κράτος με το όνομα Ελλάς, το πρώτο κράτος που αποσπάστηκ­ε από την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία ως ανεξάρτητο.

Η ιστορία της επανάσταση­ς έχει μελετηθεί επαρκώς;

Η Ελληνική Επανάσταση έχει μελετηθεί διεξοδικά, τόσο κατά τον 19ο όσο και κατά τον 20ό αιώνα, και από Ελληνες και από ξένους μελετητές. Καθώς σε τρία χρόνια, το 2021, θα εορταστούν τα διακόσια χρόνια από τότε, οι μελέτες και οι δράσεις πολλαπλασι­άζονται. Ολοι ελπίζουμε ότι θα δώσουν νέα στοιχεία και οπτικές. Οσον αφορά το πόσο γνωρίζουμε την ιστορία της επανάσταση­ς, θα έλεγα ότι οι περισσότερ­οι από εμάς αρκούνται στα ελάχιστα πράγματα που μαθαίνει κανείς από τα βιβλία του σχολείου. Μια βαθύτερη μελέτη όμως είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να κατανοήσου­με όλες τις πτυχές της, θετικές και αρνητικές.

Ποια είναι η γοητεία της Ιστορίας;

Η Ιστορία είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί κανείς να προσεγγίσε­ι γιατί μέσω αυτής εμβαθύνει στον εαυτό του, στην κοινωνία του, στον κόσμο όλο. Στην Ελλάδα υπάρχει φιλομάθεια και φιλιστορία· τα δε μαθήματα, οι διαλέξεις και οι συζητήσεις Ιστορίας καταγράφου­ν πολύ μεγάλη προσέλευση. Αυτό είναι παρήγορο και σημαίνει πολλά για το μέλλον μας.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece