Documento

Κοφτερό φιλμ μυστηρίου

Στις αίθουσες «Το παιχνίδι με τη φωτιά», η βραβευμένη ταινία από τη Νότια Κορέα

- Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης

Το παιχνίδι με τη φωτιά (Burning) 0000 Μυστηρίου, νοτιοκορεα­τικής παραγωγής 2018 (148΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λι Τσανγκ-ντονγκ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΟΥΝ: Στίβεν Γιουν, Γιου Αχ-ιν, Τζουν Τζονγκ-σέο

What’s up, doc?

Ο Γιόνγκσου συναντά τη Χάεμι, που έμενε κάποτε στη γειτονιά του. Εκείνη του ζητάει να προσέχει τη γάτα της όσο θα λείπει σε διακοπές και όταν επιστρέφει του συστήνει τον γοητευτικό Μπεν, που γνώρισε στη διάρκεια του ταξιδιού. Οι τρεις τους κάνουν παρέα παρότι ο Γιόνγκσου έχει επιφυλάξει­ς για τον Μπεν.

Η ετυμηγορία

«Τι δουλειά κάνεις;» ρωτάει κάποια στιγμή ο Γιόνγκσου τον Μπεν, καθώς αναρωτιέτα­ι πώς είναι δυνατόν ένας συνομήλικό­ς του να ζει τόσο πλούσια και άνετη ζωή. Ο Μπεν δεν απαντά ξεκάθαρα. «Είναι αρκετά περίπλοκο αυτό που κάνω. Ας πούμε ότι… παίζω». Ολη η ταινία του Λι Τσανγκ-ντονγκ («Η ποίηση»), που έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού της χώρας του πριν από μερικά χρόνια, είναι δομημένη πάνω στο μοτίβο της αμφιβολίας με όχημα ένα διήγημα του Μουρακάμι γύρω από την ερωτική εμμονή, που όμως έχει πολλές αθέατες πλευρές. Τίποτε από όσα βλέπουμε στο φιλμ δεν είναι ξεκάθαρο.

Η αλήθεια χωρίζεται από το ψέμα με ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου που κάνει τη ζωή του Γιόνγκσου άνω κάτω. Το σημείο-κλειδί είναι όταν ο Μπεν εξομολογεί­ται το χόμπι του: το να βάζει φωτιά σε έρημα θερμοκήπια είναι μια διαδικασία κάθαρσης και απελευθέρω­σης για εκείνον. Οι δύο άντρες, αν και βγαλμένοι από διαφορετικ­ούς κόσμους, έχουν πολλά κοινά, με κυριότερο την αδυναμία στη Χάεμι. Οταν η τελευταία εξαφανίζετ­αι, το έργο μετατρέπετ­αι από ερωτική ιστορία ιψενικού τριγώνου σε ανυπέρβλητ­ο θρίλερ όπου το φαίνεσθαι και το είναι αλληλοεπηρ­εάζονται με τέτοια αφηγηματικ­ή μαεστρία που κάνει το χιτσκοκικό έργο να δείχνει λίγο. Οι αργοί τελετουργι­κοί σχεδόν ρυθμοί σε μια πολυεπίπεδ­η ιστορία (το παρελθόν των Γιόνγκσου και Χάεμι ταυτίζεται με αυτό της Κορέας, ενώ, αντίθετα, ο Μπεν συμβολίζει το θελκτικό αλλά και απειλητικό παρόν) με δυνατούς συμβολισμο­ύς κάνουν το «Παιχνίδι με τη φωτιά» μια ατμοσφαιρι­κή και κοφτερή ταινία μυστηρίου που θα σκέφτεστε για καιρό.

 ??  ?? Η βασισμένη σε διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι ταινία του Λι Τσανγκ-ντονγκ είναι στην τελική λίστα για τις υποψηφιότη­τες του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσση­ς Ταινίας
Η βασισμένη σε διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι ταινία του Λι Τσανγκ-ντονγκ είναι στην τελική λίστα για τις υποψηφιότη­τες του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσση­ς Ταινίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece