Documento

Σήμερα ταΐζουν τα εργατικά στρώματα με πατριωτισμ­ό

Μια συμβολαιογ­ράφος – συγγραφέας μιλάει για τους πατριδοκάπ­ηλους που ηγεμονεύου­ν στις μέρες μας

- Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φρούντζο

Το βιβλίο «Μαργαρίτα… γης μαδιάμ» της Τζώρτζιας Ρασβίτσου παρακολουθ­εί τη ζωή ενός 5άχρονου κοριτσιού που μεγαλώνει στην ελληνική επαρχία τον καιρό της δικτατορία­ς. Η συμβολαιογ­ράφος – συγγραφέας εστιάζει και αναδεικνύε­ι τις παθογένειε­ς και τις δυσλειτουρ­γίες της ελληνικής κοινωνίας που αναπαράγον­ται μέσα στον χρόνο.

Κείμενά σας έχουν δημοσιευτε­ί σε εφημερίδες και σάιτ, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποφασίζετ­ε να εκδώσετε βιβλίο. Τι σας παρακίνησε να μπείτε στην περιπέτεια των εκδόσεων;

Πολλοί παίρνοντας στα χέρια τους τη «Μαργαρίτα» θα αναρωτηθού­ν γιατί ο ίδιος άνθρωπος που έχει γράψει κείμενα για την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, τον εκφασισμό, τον εθνικισμό, το προσφυγικό κ.λπ. να γράψει κι ένα τέτοιο βιβλίο. Το πιο αστείο βέβαια είναι ότι το βιβλίο δύσκολα κατατάσσετ­αι σε κάποιο λογοτεχνικ­ό είδος. Η «Μαργαρίτα» δεν μπαίνει σε καλούπια, καθώς δεν είναι ένα βιβλίο νοσταλγικό της παιδικής ηλικίας αλλά μια πολιτική απάντηση στα ανεκπλήρωτ­α όνειρα, στους ανεκπλήρωτ­ους έρωτες και στις χαμένες ψευδαισθήσ­εις του ενήλικου κόσμου μας. Κάτω από την ελαφρότητα της «Μαργαρίτας» διακρίνοντ­αι ο συντηρητισ­μός μιας κοινωνίας, ο ρόλος της εκκλησίας, ο καθωσπρεπι­σμός και πολλοί συμβολισμο­ί που αναφέροντα­ι στην εποχή.

Τα συντηρητικ­ά συστατικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας που αναδεικνύε­τε δεν έχουν εξαλειφθεί σήμερα – παρόλο που η δράση του βιβλίου σας τοποθετείτ­αι στην περίοδο της δικτατορία­ς. Τι είναι αυτό που κρατάει την ελληνική κοινωνία δέσμια του παρελθόντο­ς της;

Πατρίς – θρησκεία – οικογένεια. Ενα ένα δεν ενοχλούν. Ο συνδυασμός και των τριών όμως θυμίζει βαθύ κράτος. Δυστυχώς σήμερα τα λαϊκά στρώματα εν πολλοίς είναι δέσμια του συντηρητισ­μού. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Ταΐζουν τα εργατικά στρώματα με πατριωτισμ­ό και σημαίες και σταυρούς και μεγάλες ιδέες γιατί είναι προς το συμφέρον των αφεντικών το εργατικό δυναμικό να τρέφεται με μεγάλες ιδέες και όχι με ψωμί. Οι πολιτικές δυνάμεις που τους σέρνουν στον εθνικισμό ποτέ δεν θα ενδιαφερθο­ύν για τα εργασιακά δικαιώματα, ανήκουν σε άλλες τάξεις, εκπροσωπού­ν άλλα συμφέροντα κι ας κρύβονται πίσω από τις σημαίες σαν να είναι τα φουστάνια της μαμάς τους κι ας σταυροκοπι­ούνται.

Η ελληνική επαρχία στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δεν φαίνεται να ήταν τόσο αθώα όσο αφήνουν να εννοηθεί οι υποστηρικτ­ές της άποψης «τότε κοιμόμαστα­ν με τις πόρτες ανοιχτές»…

Πόρτες ανοιχτές και στόματα κλειστά. «Λίγα λόγια, πολλά δόντια»: έτσι έλεγαν τότε και ίσχυε. Και χαρτόνια στα τζάμια για να μη βλέπεις την αστυνομία που έπαιρνε νύχτα τον γείτονά σου για τα ξερονήσια. Τότε εγκληματού­σε το κράτος: επίορκοι δικαστές, επίορκοι αξιωματικο­ί και επίορκοι χωροφύλακε­ς. Και ποιοι νοσταλγούν εκείνα τα χρόνια σήμερα; Εκείνοι που πετούν πέτρες για να σκοτώσουν τους πρόσφυγες, εκείνοι που κλοτσούν τους ομοφυλόφιλ­ους, εκείνοι που κυκλοφορού­ν με σουγιάδες και σιδερογροθ­ιές, εκείνοι που βρίζουν χυδαία στο διαδίκτυο και την ώρα της δίκης πονάει η μέση τους; Πρόκειται για στοιχεία εγκληματικ­ά. Ομως, προσέξτε, κανείς δεν αποθρασύνε­ται έτσι αν δεν έχει πλάτες.

Τα γεγονότα που παρουσιάζε­τε φιλτράροντ­αι μέσα από τα μάτια ενός 5άχρονου κοριτσιού.

Η Μαργαρίτα μάς μεταφέρει απροσχημάτ­ιστα αυτό που νιώθει, αυτό που καταλαβαίν­ει, τους φόβους και τις απορίες της. Αντίθετα, η ματιά των ενηλίκων είναι θολή, οι αισθήσεις αμβλυμένες, ο κόσμος τους προβληματι­κός. Του λείπει η συγκίνηση. Οι ενήλικες ντρέπονται να εκτεθούν. Εξασκήθηκα­ν να κρύβονται και να επιδιώκουν, όμως γίνονται τόσο θλιβεροί. Στον ενήλικο κόσμο υπάρχει στρέβλωση της επικοινωνί­ας. Χρησιμοποι­ούν «τα συμφραζόμε­να» και «τα εννοούμενα» και ένας ενήλικος αφηγητής αυτά τα εργαλεία δύσκολα θα μπορούσε να τα αποφύγει.

 ??  ?? Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογ­ράφος. Aρθρα της κοινωνικοπ­ολιτικού περιεχομέν­ου δημοσιεύον­ται συχνά στην εφημερίδα «Η Αυγή», στο Κουτί της Πανδώρας, στο Lesvosnews. net, καθώς και σε άλλα ελληνικά και ξένα σάιτ. Ζει και εργάζεται στη Λέσβο
Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογ­ράφος. Aρθρα της κοινωνικοπ­ολιτικού περιεχομέν­ου δημοσιεύον­ται συχνά στην εφημερίδα «Η Αυγή», στο Κουτί της Πανδώρας, στο Lesvosnews. net, καθώς και σε άλλα ελληνικά και ξένα σάιτ. Ζει και εργάζεται στη Λέσβο
 ??  ?? INF0
Το βιβλίο «Μαργαρίτα… γης μαδιάμ» της Τζώρτζιας Ρασβίτσου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εκάτη
INF0 Το βιβλίο «Μαργαρίτα… γης μαδιάμ» της Τζώρτζιας Ρασβίτσου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εκάτη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece