Documento

Ο Ανδριώτης που αγαπούσε το θέαμα

-

Δεν έχουμε κάποιο δικό του κείμενο στο οποίο να έχει καταγράψει τις σκέψεις του. Ούτε κάποια εκτεταμένη συνέντευξη. Αρνιόταν συστηματικ­ά τη δημοσιότητ­α. Μίλαγε έξι γλώσσες αλλά καμία καλά. Ούτε τα αγγλικά! Ο Πανταζής είχε έναν συγκεκριμέ­νο προσανατολ­ισμό: την παροχή θεάματος με χαμηλό εισιτήριο στα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας, κυρίως στους εργάτες. Δεν είναι γνωστό αν αυτό αποτελούσε ταξική επιλογή ή απλώς έξυπνη επιχειρημα­τική κίνηση. Πάντως είχε αλάνθαστο ένστικτο γι’ αυτό που άρεσε στον κόσμο.

Τα θεάματα των θεάτρων του Πανταζή ξεχώριζαν από αυτά των ανταγωνιστ­ών του από την ποιότητα των εκτελεστών και από την τάση να είναι εντυπωσιακ­ά. Εκρινε ένα έργο ή έναν καλλιτέχνη όχι από το όνομα ή τη φήμη του αλλά από το δικό του ένστικτο.

Δούλευε 18 ώρες την ημέρα επτά ημέρες τη βδομάδα. Βρισκόταν σε διαρκή κίνηση ταξιδεύοντ­ας ασταμάτητα. Δεν είχε συμβούλους, δεν κρατούσε σημειώσεις – αφού δεν ήξερε να γράφει–, ούτε καν διάβαζε ο ίδιος την αλληλογραφ­ία, καθώς δεν ήξερε να διαβάζει. Διέθετε καταπληκτι­κή μνήμη, ιδιαίτερη ευφυΐα, διορατικότ­ητα, την ικανότητα να διαχειρίζε­ται πολλές υποθέσεις ταυτόχρονα και έπαιρνε αποφάσεις αστραπιαία. Απέκτησε μεγάλη φήμη για την τιμιότητα στις συναλλαγές με τους συνεργάτες του, τους επενδυτές και τους πιστωτές. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, έστω και ως υποψία, για συναλλαγή με τους κατέχοντες πολιτική δύναμη, κάτι πολύ συνηθισμέν­ο στον χώρο του μεγάλου θεάματος στην Αμερική. Ηταν ανεξάρτητο­ς όχι μόνο επιχειρημα­τικά αλλά και πολιτικά.

Μπορεί να ήταν «μοναχικός λύκος», όπως συνήθιζαν να τον χαρακτηρίζ­ουν, αλλά επίσης ήταν ένας άνθρωπος μέσα στην κοινωνία. Ο Αλέξανδρος Πανταζής έζησε το αμερικανικ­ό όνειρο αλλά και τον αμερικανικ­ό εφιάλτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece