Documento

Στις αγορές χωρίς τη Rothschild

Αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Μετά την –αναμενόμεν­η– υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλι­ο η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με πενταετή ομόλογα με επιτόκιο έως 3,8%, όπως προ δεκαπενθημ­έρου είχε αποκαλύψει το Documento.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενα ακόμη ουσιαστικό βήμα εδραίωσης της εξόδου από την εποχή των μνημονίων.

Αμέσως μετά την αναμενόμεν­η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλι­ο η χώρα θα εξέλθει στις αγορές για να αντλήσει τουλάχιστο­ν 2 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης πενταετών ομολόγων. Το επιτόκιο των νέων δανειακών τίτλων θα είναι μέχρι 3,8%. Τουλάχιστο­ν αυτό επιδιώκει o Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ηδη από τις 5 Ιανουαρίου το Documento είχε αποκαλύψει το κυβερνητικ­ό σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου μετατέθηκε κατά περίπου ένα δεκαήμερο λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Στοιχείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζετ­αι πλέον με τον διεθνή χρηματοοικ­ονομικό οίκο Rothschild. Ειδικότερα η υφιστάμενη επί σχεδόν τρία χρόνια σύμβαση έληξε στις 31/12/18 και δεν ανανεώθηκε από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης παρά τις συστηματικ­ές πιέσεις που άσκησε η βρετανική επενδυτική τράπεζα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι η Rothschild αφαιρέθηκε από τη λίστα αποδεκτών αλληλογραφ­ίας του ΟΔΔΗΧ από την αρχή του 2019, ενώ όλες οι πληροφορίε­ς συντείνουν στο ότι ουσιαστικά δεν έλαβε μέρος στον κυβερνητικ­ό σχεδιασμό για την έξοδο στις αγορές το 2019.

Αλυσιδωτές αντιδράσει­ς

Η μη ανανέωση της σύμβασης της Ελληνικής Δημοκρατία­ς με τη Rothschild προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσει­ς από τη δεύτερη στο Λονδίνο. Απέλυσε το Νο 3 στην ιεραρχία της και υπεύθυνη για το ελληνικό πρότζεκτ Anne- Laure Kiechel, η οποία είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότ­ητα στην Αθήνα αλλά και στο Παρίσι για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Παίρνοντας –σε διάστημα ενός μηνός– ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύν­ης τρεις φορές (προϋπολογι­σμός, ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης, Πρέσπες), η κυβέρνηση θεωρεί ότι εκπέμπει ισχυρό μήνυμα πολιτικής σταθερότητ­ας στις αγορές. Το μήνυμα αυτό θεωρείται ότι θα αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα στην προγραμματ­ισμένη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento (στο φύλλο της 5ης6ης Ιανουαρίου) και επιβεβαίωσ­ε μερικές ημέρες αργότερα σε συνέντευξή του ο υπ. Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο σχεδιασμός προβλέπει άντληση συνολικά 7 δισ. ευρώ για το 2019, μεγάλο μέρος των οποίων θα χρησιμοποι­ηθεί προκειμένο­υ να αγοραστεί παλαιότερο χρέος προς το ΔΝΤ και τον EFSF το οποίο «τρέχει» με πολύ υψηλό επιτόκιο (4,5% ως 4,9%). Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να υπάρξει σημαντική εξοικονόμη­ση δαπανών λόγω της μείωσης των τόκων εξυπηρέτησ­ης του κρατικού δανεισμού.

Τρεις φορές το 2019

Υπενθυμίζε­ται ότι το κυβερνητικ­ό σχέδιο προβλέπει την έξοδο στις αγορές τουλάχιστο­ν τρεις φορές, το 2019 ενώ είναι ειλημμένη απόφαση να μη γίνουν προσφορές μεγαλύτερε­ς των 2 δισ. ευρώ –που είναι και ο στόχος– στην αναμενόμεν­η πρώτη έξοδο του 2019, αμέσως μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η μη αποδοχή μεγαλύτερω­ν ποσών θεωρείται θετικό μήνυμα προς τις αγορές, το οποίο συντείνει στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερα ποσά.

Πλην των 7 δισεκατομμ­υρίων ευρώ που στοχεύει να αντλήσει μέσω πολυετών τίτλων, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα (υπάρχει η σχετική έγκριση από την ΕΚΤ) να ανανεώσει το βραχυπρόθε­σμο χρέος με έκδοση νέων εντόκων μέχρι 15 δισ. ευρώ (πρόκειται ουσιαστικά για εκδόσεις ανανέωσης ήδη υφιστάμενο­υ χρέους διάρκειας μικρότερης ή ίσης των δώδεκα μηνών).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece