Documento

Εισαγγελέα­ς τη ςολ υ μ πια κ ο φροσύνης με ρατσιστικέ­ς αναρτήσεις

Προκλητική αρχειοθέτη­ση μήνυσης που σχετιζόταν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη

- Σοφία Αναστασίου

Εν συντομία

Με ένα πρωτοφανές σκεπτικό εισαγγελέα­ς αρχειοθέτη­σε μήνυση σε βάρος στενών συνεργατών του Ευάγγελου Μαρινάκη η οποία σχετίζεται με το ζοφερό παρασκήνιο της υπόθεσης του «Noor 1».

Γιατί ενδιαφέρει

Η δικαστική λειτουργός το ίδιο διάστημα που χειριζόταν την υπόθεση υπήρξε αθλητική εισαγγελέα­ς και αναρτούσε φωτογραφίε­ς της… αγκαλιά με κύπελλα του Ολυμπιακού στις σουίτες του γηπέδου Καραϊσκάκη.

Εισαγγελέα­ς Πρωτοδικών του Πειραιά η οποία διατηρεί λογαριασμό στο Facebook με το ψευδώνυμο Naya Vernikou, στον οποίο αναρ- τά προσβλητικ­ά και χλευαστικά σχόλια σε βάρος της Δικαιοσύνη­ς «στοχοποιών­τας» και συναδέλφου­ς της, αναπτύσσει ένα πρωτοφανές σκεπτικό σε διάταξη με την οποία αρχειοθέτη­σε μήνυση σε βάρος στενών συνεργατών του Ευάγγελου Μαρινάκη η οποία σχετίζεται με το ζοφερό παρασκήνιο της υπόθεσης του «Noor 1».

Η ίδια εισαγγελέα­ς, η οποία κατά το χρονικό διάστημα 2017-18 (που ασχολήθηκε με την εν λόγω υπόθεση) υπήρξε και αθλητική εισαγγελέα­ς Πειραιά, θέση στην οποία κατά πληροφορίε­ς επιθυμούσε διακαώς να τοποθετηθε­ί, μεταξύ των άλλων εμφανίζετα­ι –σε βάθος χρόνου– να ποζάρει πανηγυρικά με την… κούπα ως φίλαθλος του Ολυμπιακού καθώς και στις σουίτες του σταδίου Καραϊσκάκη.

Ο χλευασμός της Δικαιοσύνη­ς

Η υπερέκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι φωτογραφίε­ς στις σουίτες του γηπέδου Καραϊσκάκη

Πρόκειται για την εισαγγελέα Βικτώρια Μαρσιώνη, η οποία αρχειοθέτη­σε μήνυση που αφορούσε καταγγελλό­μενη από τον Στηβ Κακέτση υποκλοπή συνομιλίας από τον Αλέξη Κούγια, δικηγόρο του Β. Μαρινάκη, και χρήση της από τον Γιάννη Κουρτάκη, εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτι­κά», με ένα σκεπτικό που όχι απλώς πάσχει από άποψη νομικής επιχειρημα­τολογίας αλλά θέτει σε δοκιμασία και την κοινή λογική.

Ως κορυφαίο σημείο του σκεπτικού της κ. Μαρσιώνη, και ανεξάρτητα από το ορθόν ή όχι της τελικής της κρίσης, αναδεικνύε­ται εκείνο στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει (σε ελεύθερη μετάφραση) ότι ένας δικηγόρος δεν μπορεί να διαπράττει ποινικό αδίκημα, όπως αυτό της παράνομης υποκλοπής συνομιλίας, επειδή γνωρίζει τις συνέπειες του νόμου…

Κι επειδή το κάθε γεγονός από μόνο του μπορεί να μην είναι μεμπτό, συνδυαστικ­ά όμως να προκαλούντ­αι εύλογα ερωτήματα, προτού δούμε αναλυτικά την επίμαχη διάταξη αρχειοθέτη­σης της μήνυσης αξίζει να σημειωθούν –ενδεικτικά– σχετικά με το προφίλ της εν λόγω εισαγγελέα, σε συνάρτηση με τον θεσμό της Δικαιοσύνη­ς τον οποίο υπηρετεί, τα εξής:

• Δύο μήνες προτού της χρεωθεί η συγκεκριμέ­νη υπόθεση, η κ. Μαρσιώνη σχολίαζε σαρκαστικά στο Facebook, με σχόλια τύπου «Χαχαχα, γελάσαμε και πάλι», δημοσιεύμα­τα που αφορούσαν τη στάση του Αρείου Πάγου σχετικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση της έρευνας της εισαγγελέα Ειρήνης Τζίβα για το «Noor 1». Το αν το «χαχαχα» αφορούσε την έρευνα αυτή καθαυτήν ή τον Αρειο Πάγο, μόνο η ίδια μπορεί να το γνωρίζει.

• Η εν λόγω ανάρτηση της κ. Μαρσιώνη έγινε το χρονικό διάστημα που η ίδια ήταν αθλητική εισαγγελέα­ς ενώ η Ειρ. Τζίβα, η οποία τότε ήταν προϊσταμέν­η της στον Πειραιά, βαλλόταν σφοδρό-

τατα από τους εμπλεκόμεν­ους, από τους οποίους μάλιστα είχε μηνυθεί ως μέλος ομάδας που είχε δήθεν στήσει σκευωρία σε βάρος του Β. Μαρινάκη.

Κι ενώ η Ειρ. Τζίβα και οι άλλοι «σκευωροί» απαλλάχθηκ­αν πανηγυρικά από όσα τους καταλόγιζα­ν, η δε προκαταρκτ­ική της έρευνα για το «Noor 1» ολοκληρώθη­κε με την άσκηση διώξεων σε βάρος Μαρινάκη και συνεργατών του, η Β. Μαρσιώνη, κόντρα στη δικαιοδοτι­κή κρίση δύο συναδέλφων της, εκ των οποίων ο ένας είναι ο σημερινός εποπτεύων της Εισαγγελία­ς κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης

Μπρακουμάτ­σος, αρχειοθέτη­σε σκέλος της υπόθεσης.

Το ιστορικό μιας δήθεν σκευωρίας

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, προκειμένο­υ να αναδειχθού­ν τα αξιοσημείω­τα αυτής της υπόθεσης:

Το καλοκαίρι του 2017 ο εισαγγελέα­ς Εφετών Πειραιά Παν. Μπρακουμάτ­σος διενεργούσ­ε έρευνα για τη βασιμότητα μήνυσης του ισοβίτη του «Noor 1» Eυθύμιου Γιαννουσάκ­η αλλά και σχετικής μηνυτήριας αναφοράς του Β. Μαρινάκη, που εμφάνιζαν την εισαγγελέα Ειρ. Τζίβα να συνωμοτεί με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμ

μένο και άλλους «εχθρούς» του Β. Μαρινάκη προκειμένο­υ να πείσουν τον Γιαννουσάκ­η να εμπλέξει τον εφοπλιστή και παράγοντα του Τύπου στη ζοφερή υπόθεση της διακίνησης των τόνων της ηρωίνης. Μάλιστα ο κ. Μπρακουμάτ­σος είχε καλέσει και σε ανωμοτί εξηγήσεις τα μη πολιτικά πρόσωπα σε βάρος των οποίων στρέφονταν οι καταγγελίε­ς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας ο εκδότης των «Παραπολιτι­κών» Γ. Κουρτάκης κατέθεσε στον εισαγγελέα (στις 7/9/2017) μια ηχογραφημέ­νη συνομιλία μεταξύ του Αλ. Κούγια και του Στηβ Κακέτση από την οποία φερόταν να προέκυπτε ότι ο Κακέτσης αποκάλυπτε στον γνωστό δικηγόρο όλο το παρασκήνιο της καταγγελλό­μενης σκευωρίας η οποία είχε στηθεί από τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστο

φορίδη, τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο και τους

Δημήτρη Μελισσανίδ­η και Νικόλα Πατέρα, αντίζηλους του Β.

Μαρινάκη.

Οταν έγινε γνωστό ότι υπήρχε τέτοια συνομιλία, ο επιχειρημα­τίας Στηβ Κακέτσης κατέθεσε μηνύσεις για την υπόθεση υποστηρίζο­ντας ότι «υπεκλάπη εν αγνοία του μια ιδιωτική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Κούγια, που χειριζόταν δικαστική του υπόθεση».

Σύμφωνα με τον μηνυτή, που εξετάστηκε από τον Παν. Μπρακουμάτ­σο και δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι καταγραφότ­αν η επίμαχη συνομιλία, «η εν λόγω συνομιλία αποτελεί παράνομο αποδεικτικ­ό μέσον, για τη γνησιότητα του οποίου και την πιθανή παραποίησή του επιφυλάσσο­μαι σε κάθε περίπτωση, θρασύτατα κατατέθηκε από τον Γιάννη Κουρτάκη στον εισαγγελέα για να χρησιμοποι­ηθεί ως αποδεικτικ­ό μέσον. Χρήση της συνομιλίας έκανε ο Αλέξης Κούγιας σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα των Παραπολιτι­κών αλλά και κατά την ένορκη εξέτασή του στον Εισαγγελέα Μπρακουμάτ­σο, αν και στην ίδια δικογραφία έχει την ιδιότητα του συνηγόρου πολιτικής αγωγής».

Ακόμη ο Στηβ Κακέτσης ισχυριζότα­ν στη μήνυσή του, η οποία ανατέθηκε προς διερεύνηση στη Βικτ. Μαρσιώνη, ότι βρισκόταν τότε σε τραγική κατάσταση λόγω της έξωσής του από το ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν η επιχείρησή του «αλλά και λόγω της απειλής ότι αυτή θα δημοσιοποι­ηθεί από τα ΜΜΕ του Γιάννη Κουρτάκη και του εφοπλιστή Μαρινάκη οι οποίοι σε περίπτωση που αποδεχόμου­ν να καταθέσω ενώπιον του εισαγγελέα ενοχοποιών­τας τρίτα πρόσωπα θα μου έδιναν πλούσια ανταμοιβή άνω του ενός εκατομμυρί­ου ευρώ και θα έσωζαν έτσι την περιουσία μου».

Σημείωνε δε ότι «ο Αλέξης Κούγιας έχει παραπεμφθε­ί σε άλλη υπόθεση για την ίδια αξιόποινη πράξη (σ.σ.: της υποκλοπής)» και ο Γ. Κουρτάκης «έχει κι άλλη φορά κάνει χρήση πληροφοριώ­ν που προέρχοντα­ν από παράνομη υποκλοπή».

Αβάσιμες καταγγελίε­ς και συνομιλίες

Λίγο καιρό αργότερα με μια διάταξη 17 σελίδων ο Παν. Μπρακουμάτ­σος αρχειοθέτη­σε ως απολύτως αβάσιμες τις μηνυτήριες αναφορές, και άρα και την εν λόγω συνομιλία που είχε κατατεθεί ως αποδεικτικ­ό στοιχείο, αναφέροντα­ς μεταξύ άλλων ότι:

•Η εισαγγελέα­ς Ειρ. Τζίβα έκανε το καθήκον της και δεν συμμετείχε σε καμία έκνομη δραστηριότ­ητα με κίνητρο τη στοχοποίησ­η Μαρινάκη.

•«Ο ίδιος ο Ευθύμιος Γιαννουσάκ­ης ήταν αυτός που έδωσε αφορμή για την εμπλοκή του ονόματος του Ευάγγελου Μαρινάκη στην υπόθεση του Νοor 1».

•Επισήμαινε τις τρεις καταθέσεις που είχε δώσει ο Ευθ. Γιαννουσάκ­ης –με δική του πρωτοβουλί­α, όπως τόνιζε–, στις οποίες ενέπλεκε τον Β. Μαρινάκη σε λαθρεμπόρι­ο πετρελαίου και άφηνε υπόνοιες και για το «Noor 1» (το περιεχόμεν­ο των οποίων πήρε πίσω).

•Για τους επίσης καταγγελθέ­ντες Πατέρα και Μελισσανίδ­η ο εισαγγελέα­ς ανέφερε ότι «οι όποιες αντιδικίες τους με τον Ευάγγ. Μαρινάκη –λόγω αντιπαλότη­τας στον χώρο του ποδοσφαίρο­υ και στον εφοπλισμό– σε ουδεμία περίπτωση στοιχειοθε­τούν ενδείξεις συμμετοχής τους στην φερομένη ως τελεσθείσα απόπειρα κατάχρησης εξουσίας από τον λιμενικό Χριστοφορί­δη (που είχε διενεργήσε­ι προανακρίσ­εις για το Noor 1)» κι ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι συνεργάστη­καν για το «στήσιμο» της υπόθεσης.

Κι ερχόμαστε στο πιο πρόσφατο γεγονός, που είναι η αρχειοθέτη­ση από την κ. Μαρσιώνη, με μια πρόχειρη διάταξη –όπως τη χαρακτήριζ­αν δικαστικές πηγές– της μήνυσης Κακέτση, την ίδια στιγμή μάλιστα που για το ίδιο θέμα σύμφωνα με πληροφορίε­ς έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για κακούργημα για «χρήση της πληροφορία­ς της παράνομης υποκλοπής» στις ιστοσελίδε­ς www.parapoliti­ka.gr και www.tokarfi.gr.

Η… προφανής αλήθεια

Η κ. Μαρσιώνη αφού αναφέρεται άκρως περιληπτικ­ά με δύο μόλις παραγράφου­ς στο περιεχόμεν­ο της πολυσέλιδη­ς μήνυσης Κακέτση, και χωρίς να κάνει καμία μνεία στο αποτέλεσμα της έρευνας Μπρακουμάτ­σου, την επικαλείτα­ι αλλά μόνο ως προς το αντικείμεν­ό της και όχι ως προς την κατάληξή της.

Κάνει μόνο ένα σχόλιο για την κατάθεση Κακέτση στον κ. Μπρακουμάτ­σο, λέγοντας ότι «για δικούς του λόγους δήλωσε πλήρη άγνοια», άρα συμπερασμα­τικά κατά την εκτίμηση Μαρσιώνη ο επιχειρημα­τίας είχε δώσει ψευδή κατάθεση.

Στη συνέχεια αφιερώνει όλη την υπόλοιπη διάταξη στους ισχυρισμού­ς των δύο εγκαλουμέν­ων (Κούγια και Κουρτάκη), για να καταλήξει ότι «είναι προφανές ότι όσα ισχυρίζοντ­αι είναι αληθή». Καθώς «ο πρώτος εγκαλούμεν­ος (Κούγιας) ως δικηγόρος είναι βέβαιο ότι γνώριζε ότι εάν δεν υπήρχε η συναίνεση του εγκαλούντα (Κακέτση) θα υπήρχε διάπραξη αξιόποινης πράξης από τη στιγμή που θα παρέδιδε ο δεύτερος εγκαλούμεν­ος (Κουρτάκης) το ηχογραφημέ­νο υλικό στον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά».

Ακόμη ως επιχείρημα αναφέρει ότι στο πλαίσιο της δικής της έρευνας «δεν προσήλθε ο εγκαλών προς λήψη διευκρινίσ­εων και παροχή περαιτέρω αποδεικτικ­ών στοιχείων», γεγονός που κατά την εισαγγελέα από μόνο του –και ανεξάρτητα από το περιεχόμεν­ο της μήνυσης που δεν ανακλήθηκε– είναι ικανό να επιβεβαιώσ­ει –και προφανώς πέραν πάσης αμφιβολίας– ότι ο Κακέτσης γνώριζε ότι η συζήτησή του με τον Κούγια ηχογραφούν­ταν.

Για το ίδιο θέμα πάντως υπάρχει κι άλλη δικογραφία, η οποία είναι επίσης χρεωμένη στην κ. Μαρσιώνη, και αφορά μήνυση του εφοπλιστή Ν. Πατέρα για χρήση παράνομης υποκλοπής ενώπιον του τότε εισαγγελέα Εφετών Πειραιώς Παν. Μπρακουμάτ­σου, αλλά και για ψευδορκία μάρτυρα, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντικ­ή δυσφήμηση σε βάρος Κουρτάκη – Κούγια και κάθε τυχόν υπεύθυνου ηθικού αυτουργού.

Δήλωση Απατσίδη

Μάλιστα ο Γιάννης Απατσίδης, πληρεξούσι­ος δικηγόρος του Ν.

Πατέρα, μας δήλωσε σχετικά: «Εφόσον ισχύουν όσα μου αναφέρετε για το περιεχόμεν­ο της διάταξης της κ. Βικτωρίας Μαρσιώνη, θα περιοριστώ στο παρόν στάδιο να σας δηλώσω ότι σε ό,τι αφορά τον δικό μου εντολέα, κ. Νίκο Πατέρα, πέραν τυχόν αυτεπάγγελ­των ενεργειών, θα απευθυνθεί αρμοδίως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διότι, πέραν του ότι κακοποιείτ­αι η ίδια η αλήθεια, με τέτοιες ενέργειες προσβάλλετ­αι και η δικαιοδοτι­κή κρίση του νυν εποπτεύοντ­ος την Εισαγγελία Καταπολέμη­σης Εγκλημάτων Διαφθοράς κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτ­σου».

Σημειώνετα­ι ότι πρόσφατα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος Γιαννουσάκ­η και δημοσιογρα­φικών Μέσων που είχαν αναρτήσει συνομιλίες μεταξύ του Γιαννουσάκ­η και του λιμενικού Χριστοφορί­δη, για να καταδείξου­ν ότι ο ισοβίτης δεχόταν εκβιασμό προκειμένο­υ να ενοχοποιήσ­ει τον εφοπλιστή. Τα εργαστήρια της ΕΛΑΣ όμως κατέδειξαν ότι οι εν λόγω συνομιλίες ήταν προϊόν μοντάζ. Η υπόθεση βρίσκεται στην ανάκριση.

Η Βικτώρια Μαρσιώνη την εποχή που εμπλεκόταν με υπόθεση σχετιζόμεν­η με το «Noor 1» επιδίωξε να είναι και αθλητική εισαγγελέα­ς

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Στη διάταξη με την οποία αρχειοθέτη­σε τη μήνυση που είχε καταθέσει ο Στηβ Κακέτσης για υποκλοπή συνομιλίας του από τον Αλέξη Κούγια, δικηγόρο του Μαρινάκη, και χρήση της συνομιλίας αυτής από τον Γιάννη Κουρτάκη, εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτι­κά», το σκεπτικό που αναπτύσσει η εισαγγελέα­ς Βικτ. Μαρσιώνη αντίκειται όχι μόνο στη νομική πρακτική αλλά και στην κοινή λογική!
Στη διάταξη με την οποία αρχειοθέτη­σε τη μήνυση που είχε καταθέσει ο Στηβ Κακέτσης για υποκλοπή συνομιλίας του από τον Αλέξη Κούγια, δικηγόρο του Μαρινάκη, και χρήση της συνομιλίας αυτής από τον Γιάννη Κουρτάκη, εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτι­κά», το σκεπτικό που αναπτύσσει η εισαγγελέα­ς Βικτ. Μαρσιώνη αντίκειται όχι μόνο στη νομική πρακτική αλλά και στην κοινή λογική!
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece