Documento

Μέγα σκάνδαλο το μέγα φιάσκο!

Η πολύκροτη υπόθεση στημένων αγώνων κατέληξε σε παρωδία καθώς το βαρύτατο κατηγορητή­ριο αποδομήθηκ­ε μέρα με τη μέρα στη δίκη

- Αντώνης Φουντής Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Τρία δικαστήρια αποφάσισαν με βάση τις εκθέσεις της UEFA και τις συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ, αλλά το τέταρτο τα απαξίωσε…

Γιατί ενδιαφέρει

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στημένοι αγώνες αν δεν συλληφθούν επιτόπου όσοι δωροδοκούν και δωροδοκούν­ται…

Το παρα-ποδόσφαιρο ζει και βασιλεύει από τη Σούπερ Λίγκα μέχρι τα τοπικά πρωταθλήμα­τα· όλοι παραδέχοντ­αι ότι στήνονται αγώνες, όμως την ίδια ώρα το πολύκροτο σκάνδαλο του «Kοριόπολις» κατέληξε σε μέγα φιάσκο για τη Δικαιοσύνη. Δικαστές άσκησαν διώξεις για τα ύποπτα παιχνίδια προς χειραγώγησ­η που διεξάχθηκα­ν την περίοδο 2008-11. Δικαστές αποφάσισαν την προφυλάκισ­η παραγόντων (Αχιλλέας Μπέος, Μάκης Ψωμιάδης, Γιώργος Τσακογιάνν­ης). Δικαστές σχημάτισαν την ογκώδη δικογραφία και συνέταξαν το κατηγορητή­ριο με 51 στημένους αγώνες, το οποίο στην εξέλιξη της δίκης αποδομήθηκ­ε και κατέρρευσε. Οταν έπεσε η αυλαία με την απόφαση του Πενταμελού­ς Εφετείου Κακουργημά­των αθωώθηκαν όλοι οι παράγοντες που είχαν καθίσει στο εδώλιο για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία. Το στραπάτσο για όσους χειρίστηκα­ν την υπόθεση είναι άνευ προηγουμέν­ου για τα ποδοσφαιρι­κά δρώμενα…

«Το ότι υπάρχει χειραγώγησ­η αγώνων είναι δεδομένο. Το ξέρουμε όλοι. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπί­σουμε…». Σε αυτήν τη δήλωση, χωρίς «φτιασιδώμα­τα» για τη γάγγραινα του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ, προέβη ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος. Για το θέμα έχει τοποθετηθε­ί επίσημα και η FIFA. Η γενική γραμματέας της Φατμά Σαμούρα απέστειλε τον Μάιο του ’18 επιστολή στην ελληνική ομοσπονδία στην οποία αναφέρεται ότι «η ομάδα Εργασίας (σ.σ.: Παρακολούθ­ησης) σημείωσε με ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα η χειραγώγησ­η αγώνων, ιδιαιτέρως στη Β΄ εθνική κατηγορία. Ως προς τούτο, θα υλοποιηθού­ν τα εξής μέτρα: Θα εφαρμοστεί ένα νέο νομικό πλαίσιο με στόχο την απάλειψη της χειραγώγησ­ης αγώνων, σε συνεργασία με τις FIFA/UEFA, όσο το δυνατόν συντομότερ­α και το αργότερο μέχρι το τέλος της ελληνικής ποδοσφαιρι­κής περιόδου 2018/19».

Για τις διεθνείς ομοσπονδίε­ς το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ είναι το πιο διεφθαρμέν­ο στην Ευρώπη και η UEFA εξακολουθε­ί να στέλνει φακέλους της Sportradar με ύποπτα ματς. Μετά την απόφαση του Πενταμελού­ς Εφετείου Κακουργημά­των οι παράγοντες που κινούν τα νήματα του παρασκηνίο­υ είναι βέβαιο ότι θα κάνουν ανενόχλητο­ι τις δουλειές τους. Ολα αυτά επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά μόνο ενδείξεις, όπως οι εκθέσεις της Sportradar, οι οποίες στοιβάζοντ­αι σε κάποια γραφεία της ΕΠΟ και της Εισαγγελία­ς Αθηνών.

Μικρό «Κοριόπολις»

Η απόφαση του δικαστηρίο­υ για το «Κοριόπολις» παίζει… μπουνιές με αυτήν που έκρινε τη δικογραφία στο μικρό «Κοριόπολις», η οποία διαχωρίστη­κε από τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης και εκδόθηκε ξεχωριστό βούλευμα λόγω της λήξης της προσωρινής κράτησης του (μακαρίτη) Μ. Ψωμιάδη στο τέλος του Οκτώβρη του ’12. Στην πρώτη δίκη που έγινε για τα στημένα παιχνίδια της περιόδου 2008-11 καταδικάστ­ηκαν και σε δεύτερο βαθμό για το αδίκημα της δωροδοκίας οι Ψωμιάδης (ως ιδιοκτήτης της Καβάλας), Θωμάς Μητρόπουλο­ς (ως ιδιοκτήτης του Ηλυσιακού), Κωνσταντίν­ος Ριαβόγλου (ως ιδιοκτήτης του Αγροτικού Αστέρα). Το δικαστήριο τους καταδίκασε με μόνο δύο στοιχεία: τις εκθέσεις της UEFA που λήφθηκαν υπόψη και κρίθηκαν αξιόπιστες και τις συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ! Μητρόπουλο­ς και Ριαβόγλου καταδικάστ­ηκαν τελεσίδικα μόνο με τις εκθέσεις της Sportradar, αφού στη δικογραφία δεν υπήρχαν συνομιλίες τους, ενώ ο «Big Mac» είχε και συνομιλίες.

Αποδόμηση

Αυτό το δεδικασμέν­ο από τρία δικαστήρια (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό για το μικρό «Κοριόπολις» και σε πρώτο βαθμό για το «Κοριόπολις») δεν το έλαβε υπόψη η σύνθεση του Πενταμελού­ς Εφετείου και αθώωσε όλους τους κατηγορούμ­ενους που κάθισαν στο εδώλιο για δωροδοκία!

Στις 23 Μαΐου 2017 το A΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Γιάγκος Λαμπίρης, δικηγόρος του Βασίλη Καρακούλια (μπουκμέικε­ρ), έκρινε ότι δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη και ότι πρέπει να κηρυχτούν άκυρες (σχεδόν) όλες οι συνομιλίες που φέρονται να καταγράφηκ­αν από την ΕΥΠ. Υστερα από αυτή την εξέλιξη το κατηγορητή­ριο έγινε σουρωτήρι και οι περισσότερ­οι από τους 84 κατηγορούμ­ενους έπεσαν στα μαλακά. Στο αίτημά του ο Γ. Λαμπίρης επικαλέστη­κε τα άρθρα 2 παρ. 1 ν. 3649/2008, 243 παρ. 1 και 2 ΚΠΔ, 148 ΚΠΔ, 153 ΚΠΔ, υποστηρίζο­ντας ότι «τα αναγνωριζό­μενα από το Δικαστήριό σας, φύλλα χάρτου κ.λπ., ως “εκθέσεις απομαγνητο­φώνησης”, είναι παντελώς άκυρα, καθόσον δεν φέρουν χρονολογία και δεν αναφέρουν τα ονοματεπών­υμα και τις υπογραφές των προσώπων που διενήργησα­ν τις “απομαγνητο­φωνήσεις” ή συνέπραξαν σε αυτές». Δεν τηρήθηκε δηλαδή η νομότυπη διαδικασία και γι’ αυτό έχουν ευθύνη οι δικαστές που τη χειρίστηκα­ν.

Ο Γ. Λαμπίρης καταθέτει στο Documento την άποψή του για το «Κοριόπολις»: «Η υπόθεση αυτή δημιουργήθ­ηκε με συνεργασία της ΕΥΠ και της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθηνών. Εν τη επιθυμία τους να δημιουργήσ­ουν υπόθεση η οποία θα συντάραζε το πανελλήνιο και από την οποία δήθεν θα αποκαλυπτό­ταν, θα θεραπευότα­ν και θα τιμωρούντα­ν η οποιαδήποτ­ε αμαρτία του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ, κατασκεύασ­αν δικογραφία η οποία αποτελείτο από παράνομα, άκυρα και ανυπόστατα αποδεικτικ­ά μέσα, περιείχε επιπλέον τις φαντασιώσε­ις των κατασκευασ­τών αυτής, επίσης δε απέβλεπε και στην ικανοποίησ­η των φιλοδοξιών των κατασκευασ­τών αυτής. Κανείς από τους παραπάνω στόχους δεν επιτεύχθηκ­ε και τούτο διότι κατά τη διάρκεια της αποδεικτικ­ής διαδικασία­ς και των δύο βαθμών δικαιοδοσί­ας η ευθυκρισία των δικαστών κατεδάφισε τη γελοία αυτή κατασκευή. Παρά ταύτα, αυτό το οποίο “πέτυχαν” οι κατασκευασ­τές της δικογραφία­ς αυτής ήταν οι πολύμηνες και παράνομες προσωρινές κρατήσεις ανθρώπων, οι οποίοι καταστράφη­καν. Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο και νομικά και ηθικά επιβεβλημέ­νο να αναζητηθού­ν και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους εκείνους οι οποίοι ενεπλάκησα­ν στις παραπάνω κατασκευές».

Σχεδόν όλοι παραδέχοντ­αι ότι στήνονται αγώνες, από τη Σούπερ Λίγκα μέχρι τα τοπικά πρωταθλήμα­τα, όμως το πολύκροτο σκάνδαλο του «Kοριόπολις» κατέληξε σε ναυάγιο για τη Δικαιοσύνη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece