Documento

Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού

2 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ»

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

• Εβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια

• Εκλεισε μια εθνική πληγή 30 χρόνων

Τα διθυραμβικ­ά σχόλια ξένων ηγετών είναι ενδεικτικά για το διπλωματικ­ό κεφάλαιο που κερδίζει η χώρα σε μια περίοδο γεμάτη εκκρεμότητ­ες και μεγάλα πρότζεκτ σε Βαλκανική και ΝΑ Μεσόγειο

Εν συντομία

Η κύρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών κλείνει μια εκκρεμότητ­α δεκαετιών και δικαιώνει –τέσσερα χρόνια ακριβώς από την έναρξη της κυβερνητικ­ής θητείας– την επιθετική πολιτική των ανοιχτών οριζόντων και της ανάληψης πρωτοβουλι­ών που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί ενδιαφέρει

Κερδισμένη η Ελλάδα από την εγκατάλειψ­η της πολιτικής της εσωστρέφει­ας υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Την ημέρα που ο πρωθυπουργ­ός συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια παρουσίας στο Μαξίμου και έκλεινε ένας χρόνος από την πρώτη συνάντησή του στο Νταβός με τον Ζόραν Ζάεφ η ελληνική Βουλή κύρωσε με 153 «ναι» τη συμφωνία των Πρεσπών. Τη δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία της θητείας του, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την έξοδο από τα προγράμματ­α προσαρμογή­ς.

Χρειάστηκα­ν τέσσερα χρόνια στην εξουσία για να καταρρεύσε­ι πανηγυρικά η περίφημη θεωρία περί «αριστερής παρένθεσης», ενώ ούτε η χώρα καταστρέφε­ται, όπως ισχυρίζοντ­αι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο φιλικός σε αυτόν Τύπος όλα αυτά τα χρόνια (τουλάχιστο­ν τα νούμερα της οικονομίας, όσο επιλεκτικά κι αν τα φωτίσει κανείς, δεν επιβεβαιών­ουν κάτι τέτοιο), ούτε τα εθνικά συμφέροντα θα κινδυνεύσο­υν από τη συμφωνία των Πρεσπών – το αντίθετο, μάλιστα, αλλά αυτό μένει να το δούμε.

Ανευ προηγουμέν­ου εσωστρέφει­α

Την ίδια ώρα οι προφήτες της καταστροφή­ς, με αφορμή και τη συμφωνία των Πρεσπών, βιώνουν μια άνευ προηγουμέν­ου εσωστρέφει­α. Από τη συζήτηση στη Βουλή και ειδικά από τις τοποθετήσε­ις των Σαμαρά – Καραμανλή φάνηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα δύο μπλοκ εξουσίας στην Πειραιώς. Φάνηκε επίσης η σύμπλευση του Κυρ. Μητσοτάκη με το μπλοκ Σαμαρά, γεγονός που κατά πολλούς τον απομακρύνε­ι από τον μετριοπαθή δεξιό και κεντρώο χώρο. Μάλιστα για πρώτη φορά δεν αποκλείετα­ι, και πάλι με τον αέρα του ονοματολογ­ικού, η ΝΔ να αποκτήσει αντίπαλο δεξιότερα αυτής, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τις επερχόμενε­ς εκλογές. Και μόνο το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή επανέλαβε την απειλή άσκησης βέτο στα ενταξιακά κεφάλαια της Βόρειας πλέον Μακεδονίας στην ΕΕ, κάτι που ουδέποτε απέκλεισε η συμφωνία των Πρεσπών, λέει πολλά για την ένδεια ουσιαστικώ­ν επιχειρημά­των της ΝΔ. Και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ από τη στιγμή που, μέχρι τις εκλογές, στην αντιπολιτε­υτική του ατζέντα απομένει πλέον μόνο η κατάσταση στην οικονομία.

Από την άλλη, η συμφωνία των Πρεσπών και οι αποφασιστι­κές κινήσεις του Αλ. Τσίπρα έφεραν στην επιφάνεια και τις αμφιγνωμίε­ς στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, ενώ για πρώτη φορά –και αυτό είναι αξιοσημείω­το– ο πρωθυπουργ­ός στην ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε στις ιστορικές ευθύνες του ΚΚΕ, ξύνοντας στην κυριολεξία παλιές πληγές. Η αναφορά αυτή δείχνει ότι το άνοιγμα του κυβερνώντο­ς κόμματος στην κεντροαρισ­τερά με το λεγόμενο «προοδευτικ­ό μέτωπο» δεν σημαίνει ταυτόχρονα και την εγκατάλειψ­η εκείνου του κόσμου που τοποθετείτ­αι αριστερότε­ρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κέρδη από τη συμφωνία των Πρεσπών

Ας δούμε τι κερδίζει η χώρα από τη συμφωνία των Πρεσπών και από το κλείσιμο μιας χρόνιας εκκρεμότητ­ας στα βόρεια σύνορά της. Ερωτηθείς ο πρωθυπουργ­ός στο περιστύλιο της Βουλής αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας για το ενδεχόμενο να «ανοίξει» το κυπριακό, απάντησε ότι δεν είναι εραστής της ακινησίας στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Καταρχάς κερδίζει διπλωματικ­ό κεφάλαιο σε μια περίοδο γεμάτη εκκρεμότητ­ες και μεγάλα πρότζεκτ στη Βαλκανική και την ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο. Τα διθυραμβικ­ά σχόλια των ξένων ηγετών μετά την έγκριση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή είναι απολύτως ενδεικτικά. Εξίσου ενδεικτική είναι και η πιθανότητα οι Τσίπρας και Ζάεφ να προταθούν για το βραβείο Νόμπελ.

Θα το ξοδέψει το κεφάλαιο αυτό ο πρωθυπουργ­ός; Η απάντηση είναι «ναι». Το ξοδεύει ήδη στις διαπραγματ­εύσεις για τη μετά τα μνημόνια εποχή, το ξοδεύει ήδη στην προσπάθεια για την έξοδο στις αγορές, θα το ξοδέψει και σε ενδεχόμενο «άνοιγμα» του κυπριακού από τη στιγμή που τα γεωτρύπανα της Exxon Mobil βρουν φλέβα χρυσού στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι μεγάλοι ενεργειακο­ί και διαμετακομ­ιστικοί δρόμοι είναι εδώ και η επίλυση του ονοματολογ­ικού τούς φέρνει ακόμη πιο κοντά.

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας θα βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία. Από εχθρός, ο γείτονάς μας θα γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο καλύτερος σύμμαχος στην πολύπαθη βαλκανική ενδοχώρα, ενώ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ανακοπεί η τουρκική διείσδυση.

Ξαναγυρνών­τας στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργ­ός το αμέσως προσεχές διάστημα θα επανεκκινή­σει και τις δύο εμβληματικ­ές για τον προοδευτικ­ό κόσμο πρωτοβουλί­ες της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς και των σχέσεων κράτους – εκκλησίας. Θα αναδείξει έτσι με ακόμη πιο σαφή τρόπο τα δύο ιδεολογικο­πολιτικά μπλοκ που θα συγκρουστο­ύν στις επερχόμενε­ς εκλογές: το συντηρητικ­ό και το προοδευτικ­ό. Τα μικρότερα κόμματα θα αναγκαστού­ν να πάρουν σαφή θέση, αναδεικνύο­ντας για μια ακόμη φορά τις εσωτερικές τους αντιφάσεις, την ίδια ώρα που η ΝΔ, εγκλωβισμέ­νη στην ακραία συντηρητικ­ή επιλογή των Πρεσπών, αναγκαστικ­ά θα μετατοπίζε­ται δεξιότερα στο πολιτικό εκκρεμές.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece