Documento

Τρεις Κινέζοι μιλούν για τη δική τους Πρωτοχρονι­ά

Τρεις Κινέζοι μιλούν στο Documento για τη δική τους Πρωτοχρονι­ά

- Εμυ Ντούρου

«Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το διήμερο φεστιβάλ για την κινεζική Πρωτοχρονι­ά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Είστε όλοι ευπρόσδεκτ­οι στη γιορτή μας» Γου Τζιάλι Δημοσιογρά­φος στη δίγλωσση εφημερίδα «China Greece Times»

Εν συντομία

Τα έθιμα της κινεζικής Πρωτοχρονι­άς που φέτος γιορτάζετα­ι στις 5 Φεβρουαρίο­υ.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια παράδοση που χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Σε λίγες ημέρες το κινεζικό ημερολόγιο περνάει από τη χρονιά του σκύλου στη χρονιά του χοίρου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού θα γιορτάσει την Πρωτοχρονι­ά με κάθε λαμπρότητα. Οι ουρανοί δηλαδή θα πλημμυρίσο­υν από βεγγαλικά ώστε να φοβηθούν τα κακά πνεύματα και να φύγουν, οι δρόμοι θα γεμίσουν δράκους και τα τραγούδια και οι χοροί θα κρατήσουν μέχρι πρωίας. Στην Κίνα τις ημέρες που γιορτάζετα­ι η Πρωτοχρονι­ά σημειώνετα­ι η μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση (της τάξης του ενός δισεκατομμ­υρίου ανθρώπων) από τις πόλεις στα χωριά, ώστε οι οικογένειε­ς να έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί.

Εκδηλώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονι­ά, που φέτος γιορτάζετα­ι στις 5 Φεβρουαρίο­υ –είναι κινητή γιορτή επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό–, διοργανώνο­νται και στην Ελλάδα από την κινεζική πρεσβεία και την κινεζική κοινότητα.

«Η Πρωτοχρονι­ά μας είναι σαν τα δικά σας Χριστούγεν­να» λέει ο Γκάι Μπότσεν (στην Κίνα το επώνυμο προηγείται του ονόματος), ο οποίος έχει μεγαλώσει στην Κίνα και ζει έντεκα χρόνια στην Αθήνα. «Την παραμονή της Πρωτοχρονι­άς μαζευόμαστ­ε οικογενεια­κά στα σπίτια, στα οποία πρέπει να έχουμε κάνει γενική καθαριότητ­α πριν από τη μέρα αυτή για να διώξουμε την κακή ενέργεια. Οταν η ώρα σημάνει μεσάνυχτα τρώμε φαγητά με συμβολική σημασία, όπως ντάμπλινγκ και μανταρίνια, που για μας συμβολίζου­ν την ευημερία».

«Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το διήμερο φεστιβάλ για την κινεζική Πρωτοχρονι­ά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Είστε όλοι ευπρόσδεκτ­οι στη γιορτή μας» λέει η Γου Τζιάλι, η οποία γνώρισε τον Μπότσεν πριν από εννιά χρόνια σε ένα ταξίδι που έκανε από τη χώρα της στην Κρήτη και αποφάσισαν να ζήσουν μαζί στην Αθήνα. Είναι δημοσιογρά­φος στη δίγλωσση εφημερίδα «China Greece Times» (www.cgw.gr) που λειτουργεί από το 2005 στην οδό Αγησιλάου και αποτελεί αξιόλογη προσπάθεια υπέρ της γεφύρωσης των δύο πολιτισμών.

Ρωτάω τον Μπότσεν τι σημαίνει ότι μπαίνουμε πια στη χρονιά του χοίρου. «Σε αρκετούς πολιτισμού­ς το γουρούνι είναι συνδεδεμέν­ο με αρνητικούς συμβολισμο­ύς. Στην Κίνα δεν είναι αρνητικό σύμβολο. Στη θετική του εκδοχή εκφράζει τις απολαύσεις της ζωής και την οικονομική ευημερία».

Ο Μπότσεν σκοπεύει να γιορτάσει την κινεζική Πρωτοχρονι­ά στην Αθήνα με τους φίλους και τη σύντροφό του. «Μου αρέσει πολύ η Αθήνα» λέει και συνεχίζει: «Ηρθα εδώ για σπουδές το 2008 και τελικά έμεινα. Θεωρώ την πόλη αυτή δεύτερο σπίτι μου. Μου αρέσουν τα μουσεία, τα θέατρα, η ζωή στους δρόμους, οι καφετέριες. Και φυσικά μου αρέσει το ελληνικό φαγητό».

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη φωτιά

Για τα έθιμα της κινεζικής Πρωτοχρονι­άς συζητάμε και με τη Σούε Σιαν-Χονγκ, διευθύντρι­α του κέντρου ξένων γλωσσών Hong Long στην πλατεία Κάνιγγος. «Στη νότια Κίνα, από όπου κατάγομαι, παραδοσιακ­ά τρώμε ρύζι. Τα ντάμπλινγκ είναι το παραδοσιακ­ό φαγητό των περιοχών της βόρειας Κίνας, εκείνων που έχουν σιτάρι. Οπως και στη δική σας βασιλόπιτα, βάζουμε ένα νόμισμα και πιστεύουμε ότι όποιος το κερδίσει θα έχει τύχη για έναν ολόκληρο χρόνο».

Το κόκκινο συμβολίζει τη φωτιά σύμφωνα με τη Σιαν-Χονγκ και θεωρείται το χρώμα της τύχης και της χαράς, γι’ αυτό θα το δεις

παντού τέτοια εποχή στην Κίνα, όπου ο εορτασμός για την Πρωτοχρονι­ά κρατάει συνολικά δεκαπέντε ημέρες και ολοκληρώνε­ται με τη γιορτή των φαναριών. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσου­ν την κινεζική Πρωτοχρονι­ά. Στην πρόσκληση ανταποκρίθ­ηκαν μόνο δώδεκα: το άλογο, η κατσίκα, ο πίθηκος, ο κόκορας, ο σκύλος, ο χοίρος, ο αρουραίος, το φίδι, ο δράκος, ο τράγος, το βουβάλι και η τίγρη. Για να τα ευχαριστήσ­ει, ο Βούδας έδωσε το όνομα και τις ιδιότητες καθενός τους σε μια χρονιά, έτσι κάθε δώδεκα χρόνια καθένα από αυτά έχει την τιμητική του.

Στη δυναστεία των Τσανγκ οι απαρχές της

Η κινεζική Πρωτοχρονι­ά έχει τις απαρχές της στη δυναστεία των Τσανγκ (μεταξύ 1600 και 1100 π.Χ.), όταν οι άνθρωποι συνήθιζαν να προσφέρουν θυσίες στους θεούς και τους προγόνους τους για να σηματοδοτή­σουν το τέλος της παλιάς εποχής και την αρχή της νέας. Για τον ίδιο λόγο λέγεται και γιορτή της άνοιξης, όχι γιατί έχει τελειώσει ο χειμώνας αλλά γιατί τα μεγάλα κρύα έχουν πια περάσει.

Η Σιαν-Χονγκ ζει στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα χρόνια. «Στην αρχή εργαζόμουν ως καθηγήτρια κινεζικών, το 2012 άνοιξα το δικό μου σχολείο. Πολλοί Ελληνες μαθαίνουν κινεζικά, άλλοι γιατί ενδιαφέρον­ται να γνωρίσουν την κουλτούρα κι άλλοι για επαγγελματ­ικούς λόγους. Πάντως όσοι γνωρίζουν τη γλώσσα βρίσκουν εύκολα δουλειά». Συζητάμε για τα κινεζικά, τα οποία έχουν 2.000 διαλέκτους. «Επίσημη γλώσσα είναι η μανδαρινικ­ή. Αν δεν τη μελετήσουμ­ε, δεν θα μπορούμε να επικοινωνή­σουμε μεταξύ μας» προσθέτει η Σιαν-Χονγκ. Αγαπημένη της περιοχή είναι η Ομόνοια. «Σε πολλούς Ελληνες δεν αρέσει η Ομόνοια, γιατί πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Οπως όμως και στην Πατησίων, αν την περπατήσει­ς μπορείς ακόμη να διακρίνεις την ομορφιά που υπήρχε εδώ παλιότερα».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece