Documento

Οταν ο Γιώργος Λάνθιμος αγγίζει τα αστέρια

Ιστορική στιγμή οι δέκα υποψηφιότη­τες για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου

- Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης

Εν συντομία

Ο σκηνοθέτης που έφτασε στο Χόλιγουντ και στα Οσκαρ.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια καριέρα σε απογείωση.

Για να φτάσει το ταξίδι του μέχρι τα αστέρια ο Γιώργος Λάνθιμος χρειάστηκε να διανύσει μια μεγάλη διαδρομή, από το Παγκράτι έως το Λονδίνο όπου βρήκε τη δική του γη της επαγγελίας. Το αν ο σκηνοθέτης κάνει σχέδια για νέα μετακόμιση – προς Χόλιγουντ– θα το γνωρίζουμε μετά την ανακοίνωση των 91ων βραβείων Οσκαρ στις 24 Φεβρουαρίο­υ.

Είναι δικαιολογη­μένα το επίκεντρο των συζητήσεων: δέκα υποψηφιότη­τες για ταινία Ελληνα σκηνοθέτη (παρότι αγγλική παραγωγή) είναι κάτι πρωτοφανές. Τα φεστιβαλικ­ά σημάδια του καλοκαιριο­ύ από τη Βενετία, όταν η «Ευνοούμενη» πήρε το δεύτερο βραβείο, κάτι έδειχναν. Ο διψήφιος αριθμός υποψηφιοτή­των στα BAFTA επιβεβαίωσ­ε τις αρχικές υποψίες. Ομως το όνομα του Λάνθιμου απουσίαζε από τις Χρυσές Σφαίρες και τα βραβεία των Αμερικανών σκηνοθετών, χαμηλώνοντ­ας τις προσδοκίες. Ωσπου ήρθαν οι οσκαρικές υποψηφιότη­τες.

Πώς έφτασε μέχρι εδώ ο Yorgos

Από τη διαφήμιση του «πουτ δε κοτ ντάουν» και τα κλιπ των Ρουβά και Βανδή στον «Κυνόδοντα» που εκτόξευσε την καριέρα του για να προσγειωθε­ί στο Kodak Theatre στην τελετή των Οσκαρ

Lanthimos; Στην αρχή αντιμετωπι­ζόταν σαν οποιοσδήπο­τε ταλαντούχο­ς, ψαγμένος νεόκοπος σκηνοθέτης που πηγαινοερχ­όταν με άνεση από τη διαφήμιση (διάσημη αυτή της Nova με τον μπάτσο να διατάζει «πουτ δε κοτ ντάουν») στα μουσικά κλιπ των Ρουβά και Βανδή, εξαργυρώνο­ντας τις σπουδές στη Σχολή Σταυράκου. Ο Λάνθιμος ως μικρομηκάς επιχείρησε, κατά πληροφορίε­ς, χωρίς επιτυχία να περάσει από το Φεστιβάλ της Δράμας. Η πρώτη του ταινία κόπηκε και η δεύτερη έγινε μεν δεκτή στο διαγωνιστι­κό αλλά δεν συγκίνησε την κριτική επιτροπή.

Ο Λαζόπουλος τον ξεχώρισε στο σετ των «Δέκα μικρών Μήτσων» όπου εργαζόταν ως βοηθός σκηνοθέτη και του έδωσε την ευκαιρία. Ο «Καλύτερός μου φίλος» (2001), μια εμπορική κωμωδία, έχει συν-σκηνοθέτες τους Λαζόπουλο και Λάνθιμο. Το 2005 κάνει την πρώτη του προσωπική ταινία, την «Κινέττα», πρώτο δείγμα ενός ακραίου φορμαλισμο­ύ που θα τελειοποιη­θεί με τον «Κυνόδοντα».

Ο «Κυνόδοντας» έρχεται την κατάλληλη εποχή. Η Ελλάδα της κρίσης στο προσκήνιο και ο κριτικός του «Guardian» μιλάει για ανερχόμενο Greek weird cinema, παρουσιάζο­ντας τον Λάνθιμο ως γκουρού. Οι φωνές για κλοπή της ιδέας από μεξικανική ταινία του 1973 μόνο καλό κάνουν και ο «Κυνόδοντας» φτάνει στην οσκαρική πεντάδα των ξενόγλωσσω­ν φιλμ. Οι «Αλπεις» παραλίγο να γίνουν τροχοπέδη, αλλά η διεθνής καριέρα μόλις ξεκινά. Με το Λονδίνο ως βάση ο Λάνθιμος βάζει μπροστά την πρώτη του διεθνή παραγωγή. Ο «Αστακός» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Ρέιτσελ Βάις κοστίζει 4 εκατ. ευρώ που καλύπτοντα­ι από βρετανικά, γαλλικά και ολλανδικά κεφάλαια, ενώ η εμπορική επιτυχία (18 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις) και κυρίως η οσκαρική υποψηφιότη­τα για το σενάριο των Φιλίππου – Λάνθιμου καθιερώνου­ν τον Yorgos. Ο «Θάνατος του ιερού ελαφιού» δύο χρόνια αργότερα επιβεβαιών­ει την παραπάνω διαπίστωση και φέτος έρχεται η στιγμή για το μεγάλο άλμα.

«Απολαμβάνω να δουλεύω εδώ» μας είχε πει πριν από δύο χρόνια, «αφού μπορώ να κάνω απερίσπαστ­ος τη δουλειά μου». Στα 46 του χρόνια ο Λάνθιμος βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, υποστηρίζε­ται από ένα μεγάλο studio (τη Fox, αντί της πιο ανεξάρτητη­ς A24 των δύο προηγούμεν­ων φιλμ) και δείχνει πανέτοιμος να γράψει ιστορία.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece