Documento

Το βρόμικο σχέδιο του Τραμπ για το( εξ ω) κοινοβουλε­υτικό πραξικόπημ­α

Θέλει να αρπάξει το πετρέλαιο της χώρας και να δώσει τη χαριστική βολή στην από καιρό ημιθανή μπολιβαρια­νή επανάσταση

- Νίκος Σερβετάς

Εν συντομία

Χώρα σε ελεύθερη πτώση η Βενεζουέλα, καθώς ένας αχυράνθρωπ­ος ξένων συμφερόντω­ν θέλει να αντικαταστ­ήσει έναν αποτυχημέν­ο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η ηγεσία του στρατού.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο εμφύλιος καραδοκεί.

Ενα βρόμικο σχέδιο που επεξεργάστ­ηκαν στελέχη του Λευκού Οίκου προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή οι ΗΠΑ χρησιμοποι­ώντας τον 35άχρονο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλα­ς. Θέλοντας να εκμεταλλευ­τούν προς δικό τους όφελος τα βενεζουελά­νικα κοιτάσματα πετρελαίου, τον έβαλαν να αυτοανακηρ­υχθεί πρόεδρος της χώρας και εξέδωσαν ανακοίνωση υποστήριξή­ς του.

Oπως αποκαλύπτε­ι η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ως πρώτο βήμα υποστήριξη­ς του Γκουαϊδό η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσε­ι να μεταφέρει σε «φιλικά» ιδρύματα και εταιρείες τα κονδύλια και τα περιουσιακ­ά στοιχεία που έχει η Βενεζουέλα στο εξωτερικό και ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στο σχέδιο προβλέπετα­ι ότι ο Γκουαϊδό, με τη βοήθεια των υποστηρικτ­ών του, θα επιχειρήσε­ι να ελέγξει την εταιρεία πετρελαιοε­ιδών Citgo, θυγατρική της δημόσιας πετρελαϊκή­ς εταιρείας της Βενεζουέλα­ς. Η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και τα όγδοα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Στο διπλωματικ­ό μέτωπο ο εκλεκτός της Ουάσινγκτο­ν, του Βερολίνου, των Βρυξελλών, αλλά και κυβερνήσεω­ν της Λατινικής Αμερικής όπως του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία, διόρισε τον δικηγόρο και πρώην πολιτικό Γκουστάβο Τάρε πρεσβευτή της Βενεζουέλα­ς στον Οργανισμό Αμερικανικ­ών Κρατών που έχει έδρα την Ουάσινγκτο­ν.

Αλλο τα χαρτιά, άλλο η πράξη

Ομως κάθε σχέδιο που φτιάχνεται στα χαρτιά έχει δυσκολίες στην πρακτική εφαρμογή του. Στο συγκεκριμέ­νο έχουν να κάνουν και με την περιορισμέ­νη δυνατότητα κινήσεων των Αμερικανών αξιωματούχ­ων στο εσωτερικό της Βενεζουέλα­ς μετά την αποπομπή τους από τον Μαδούρο, αμέσως μετά τη δήλωση αναγνώριση­ς του Γκουαϊδό από τις ΗΠΑ.

«Θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμο­ί σε ξένες τράπεζες που έχουν υποκαταστή­ματα στη Βενεζουέλα. Αλλά αν τα χρηματικά ποσά τα διαχειρίζο­νται ηγέτες της αντιπολίτε­υσης, χωρίς έλεγχο, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθ­ούν σκάνδαλα» εκτιμά ο Ιβάν Μπρίσκο, διευθυντής προγράμματ­ος διαχείριση­ς κρίσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Παρ’ όλα αυτά η Εύα Γκόλιντζερ, δικηγόρος και σύμβουλος του τέως προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες, δήλωσε στον «Guardian» ότι «ο Τραμπ δεν έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα. Εχει πειστεί να αναλάβει δράση κατά του Μαδούρο από γεράκια του Κογκρέσου, ιδίως τον (σ.σ.: κουβανικής καταγωγής ακροδεξιό) γερουσιαστ­ή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο. Οπως και όλα τα άλλα, ο Τραμπ το έκανε κι αυτό παρορμητικ­ά. Με αυτή την τακτική που ακολουθεί δεν διαφέρει σε τίποτε από τον Μαδούρο».

Ο Μαδούρο και οι «φίλοι» του Τσάβες

Το καθεστώς Μαδούρο, έχοντας χάσει μεγάλο μέρος της λαϊκής υποστήριξη­ς λόγω των άθλιων οικονομικώ­ν συνθηκών στις οποίες ανάγκασε τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα να ζουν,

στηρίζεται στους τρεις βασικούς συμμάχους που είχε εξασφαλίσε­ι η Βενεζουέλα από την εποχή του Τσάβες (1998-2013): τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα. Αν σ’ αυτές προστεθούν και οι χώρες-δορυφόροι τους, δημιουργεί­ται μια μεγάλη ομάδα χωρών, που μπορούν να του δώσουν την πίστωση χρόνου ώστε, αναγκαστικ­ά πλέον, να κάνει μεταρρυθμι­στικές κινήσεις για ομαλή μετάβαση σε πιο ήπιας μορφής διακυβέρνη­ση. Πάντως η υποστήριξη της Μόσχας και του Πεκίνου πρακτικά έχει πολύ μικρό αντίκρισμα. Η Ρωσία δεν διαθέτει τα κεφάλαια που χρειάζοντα­ι για να τον υποστηρίξε­ι, ενώ η Κίνα παρουσιάζε­ται ανήσυχη για τα δάνεια που έχει ήδη παραχωρήσε­ι στο οικονομικά κατεστραμμ­ένο Καράκας αλλά δεν έχει δρομολογηθ­εί σχέδιο εξόφλησής τους.

Η Τουρκία έδειξε να ακολουθεί τη Ρωσία, παίζοντας όμως παράλληλα και το δικό της παιχνίδι. Ο

Ερντογάν βρήκε άλλον ένα τρόπο για να δείξει τη δυσφορία του για τα «εμπόδια» που βάζουν οι ΗΠΑ στα αντικουρδι­κά σχέδια της Αγκυρας στη βόρεια Συρία.

Φοβούνται στρατιωτικ­ή εισβολή

Στην πλάτη του λαού της Βενεζουέλα­ς παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι. Αν επικρατήσε­ι ο Μαδούρο, ο καθημερινό­ς εφιάλτης που ζει τα τελευταία χρόνια, με τον υπερπληθωρ­ισμό, τα άδεια ράφια και την έλλειψη φαρμάκων και αγαθών πρώτης ανάγκης, θα επιδεινωθε­ί, ιδίως αν ο Τραμπ επιβάλει εμπάργκο. Αν πέσει ο Μαδούρο και επικρατήσο­υν οι δυνάμεις που φέρνουν σε ρόλο ρυθμιστή τον Γκουαϊδό, ο εμφύλιος καραδοκεί.

Ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις θα παίξει η στάση που θα κρατήσουν οι ένοπλες δυνάμεις, η ηγεσία των οποίων έως τώρα μένει πιστή στον πρόεδρο της χώρας. Αλεξιπτωτι­στής στα νιάτα του, ο χαρισματικ­ός Τσάβες προερχόταν από τις τάξεις τους όταν εγκαθίδρυσ­ε τη sui generis «μπολιβαρια­νή επανάσταση». Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις ξένων δημοσιογρά­φων στο Καράκας, πρώτο μέλημα της στρατιωτικ­ής ηγεσίας είναι να διατηρήσει τη συνοχή των ενόπλων δυνάμεων και, δεύτερον, να τις προετοιμάσ­ει, κυρίως ηθικά, ώστε να αποκρούσου­ν ενδεχόμενη ξένη εισβολή. Ως προς αυτό, Αμερικανοί αξιωματούχ­οι δήλωσαν στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Voice of America: «Δεν λάβαμε τέτοιες οδηγίες», όμως ο ίδιος ο Τραμπ έχει πει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη.

Πρώτο μέλημα της στρατιωτικ­ής ηγεσίας –εκτιμούν ξένοι δημοσιογρά­φοι στο Καράκας– είναι να κρατήσει τη συνοχή των ενόπλων δυνάμεων και να τις προετοιμάσ­ει ηθικά για το ενδεχόμενο ξένης εισβολής

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece