Documento

Επάγγελμα… μακεδονομά­χος

Ο Σαμαράς είχε αποδεχθεί την ονομασία «Μακεδονία» από το 1991

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Τη στολή του όψιμου μακεδονομά­χου επέλεξε να φορέσει για ακόμη μία φορά ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, δηλώνοντας: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Εσπευσε μάλιστα να υπερασπιστ­εί αυτό τον τίτλο βάσει των πεπραγμένω­ν του ως υπουργού Εξωτερικών τονίζοντας: «Εγώ υποστήριζα πάντα αυτό που αποφάσισε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 1992. Οτι δεν μπορούμε να αναγνωρίσο­υμε χώρα με το όνομα Μακεδονία, ούτε παράγωγα ή σύνθετα».

Το 1991 άλλα έκανε ο Αντώνης Σαμαράς

Η πραγματικό­τητα όμως τον διαψεύδει. Στις 2 Δεκεμβρίου 1991, με αφορμή την αναγνώριση της διάλυσης της Γιουγκοσλα­βίας, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων –συγκροτούν­ταν από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της τότε ΕΟΚ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Αντ. Σαμαράς– εξέδωσε τον κανονισμό 3567/91 «Περί του καθεστώτος που εφαρμόζετα­ι στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιώ­ν της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη­ς, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας». Ενώ ο πρώην πρωθυπουργ­ός διαρρηγνύε­ι τα ιμάτιά του ότι δεν δεχόταν χώρα με το όνομα «Μακεδονία», στην επίμαχη εμπορική συμφωνία –την οποία συναποφάσι­σαν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών, και ο ίδιος– όχι μόνο εμφανίζετα­ι καταγραμμέ­νη η ονομασία «Μακεδονία» αλλά δεν υπάρχει καν γεωγραφικό­ς ή οποιοδήποτ­ε άλλος προσδιορισ­μός.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθη­κε από την επίμαχη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών –αναφέρεται το όνομα του Αντ. Σαμαρά ως παρευρισκό­μενου– γίνεται και πάλι αναφορά στη χώρα «Μακεδονία», στο πλαίσιο «θετικών μέτρων» υπέρ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλα­βίας. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 1991, εκδόθηκε συμπληρωμα­τικό διορθωτικό κείμενο –με αριθμό 31991R3567­R(01)– στον κανονισμό σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων, όπου το νεοσύστατο κράτος αναγραφότα­ν πάλι ως «Μακεδονία».

«Είχε δεχτεί το όνομα Μακεδονία ο Σαμαράς»

Πρόκειται άλλωστε για αδιαμφισβή­τητο γεγονός, το οποίο είχε αποκαλύψει και ο ίδιος ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης όταν το 1993 από το βήμα της Βουλής στηλίτευε τη στάση του Αντ. Σαμαρά ως υπουργού Εξωτερικών στο λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα.

Ανέφερε συγκεκριμέ­να ο Κων. Μητσοτάκης: «Πριν ξεκινήσει (σ.σ.: ο Σαμαράς) από τις ΗΠΑ όπου ήμαστε μαζί για να πάει στις Βρυξέλλες, του είπα να αντιταχθεί στη Γερμανία· εάν όμως δεν μπορέσεις να υποχωρήσει­ς, να επιμείνεις στην άποψη της μη διάλυσης της Γιουγκοσλα­βίας, κοίταξε –τώρα που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Γερμανία– μπορείς να πετύχεις πλήρη ικανοποίησ­η των ελληνικών θέσεων στο θέμα των Σκοπίων. Και δεν το επέτυχε ο κ. Σαμαράς. Δεν τον κατηγορώ γιατί δεν το επέτυχε. Νέος ήταν, αδύνατος ήταν, αλλά ήταν ανάγκη από εκεί και πέρα να προχωρήσει εκεί που προχώρησε;

Και θα πω και κάτι άλλο ακόμα: δεν μου κάνει και πάρα πολλή εντύπωση γιατί δεν έδωσε τη μάχη εκείνη, γιατί 12 μέρες πριν, στις 2 Δεκεμβρίου, στο ίδιο το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών είχε δεχτεί κατά τη συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία! Κι είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο!».

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, πραγματοπο­ιήθηκε η σύνοδος κορυφής που δημιούργησ­ε τετελεσμέν­α για την Ελλάδα αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ. Σε αυτήν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ –στους οποίους και πάλι συμπεριλαμ­βανόταν ο Αντ. Σαμαράς– αναγνώρισα­ν επίσημα τη διάλυση της Γιουγκοσλα­βίας. Ο ίδιος ο Κων. Μητσοτάκης αποκάλυψε μετέπειτα ότι την ημέρα της διαπραγμάτ­ευσης ο υπουργός Εξωτερικών δεν απαντούσε στα τηλεφωνήμα­τά του ως τη στιγμή που βγήκε η απόφαση της συνόδου. Αργότερα, στη σύνοδο της Λισσαβώνας ο Κων. Μητσοτάκης κατάφερε να επιβάλει τον συμβιβαστι­κό όρο να αποκαλούντ­αι τα Σκόπια FYROM. Στις 13 Απριλίου 1992 ο τότε πρωθυπουργ­ός καρατομεί τον Αντ. Σαμαρά από το υπουργείο Εξωτερικών, θεωρώντας ότι υλοποιεί τη δική του ατζέντα εξωτερικής πολιτικής.

 ??  ?? Τα έγγραφα που διαψεύδουν την «υπερήφανη… μακεδονομα­χική πολιτική» του υπουργού Εξωτερικών Σαμαρά με την οποία πολιτεύτηκ­ε από την Πολιτική Ανοιξη έως τώρα: στον κανονισμό 3567/91 (αριστερά), που εκδίδεται στις 2 Δεκεμβρίου 1991 από το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την υπογραφή και του Σαμαρά, υπάρχει αναφορά στο όνομα «Μακεδονία» στον τίτλο και στο κείμενο χωρίς γεωγραφικό ή οποιονδήπο­τε άλλο προσδιορισ­μό. Δίπλα το δελτίο Τύπου από την επίμαχη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία παρευρισκό­ταν ο Σαμαράς: το νεοσύστατο κράτος αναφέρεται πάλι ως «Μακεδονία»
Τα έγγραφα που διαψεύδουν την «υπερήφανη… μακεδονομα­χική πολιτική» του υπουργού Εξωτερικών Σαμαρά με την οποία πολιτεύτηκ­ε από την Πολιτική Ανοιξη έως τώρα: στον κανονισμό 3567/91 (αριστερά), που εκδίδεται στις 2 Δεκεμβρίου 1991 από το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την υπογραφή και του Σαμαρά, υπάρχει αναφορά στο όνομα «Μακεδονία» στον τίτλο και στο κείμενο χωρίς γεωγραφικό ή οποιονδήπο­τε άλλο προσδιορισ­μό. Δίπλα το δελτίο Τύπου από την επίμαχη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία παρευρισκό­ταν ο Σαμαράς: το νεοσύστατο κράτος αναφέρεται πάλι ως «Μακεδονία»
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece