Documento

Η χάρτα της συμφωνίας των Πρεσπών

Βήμα βήμα οι κινήσεις Ελλάδας και πΓΔΜ μετά την ψήφιση από τα κοινοβούλι­α των δύο χωρών

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Συγκεκριμέ­να βήματα και προκαθορισ­μένα χρονοδιαγρ­άμματα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, αρχής γενομένης με την ψήφισή της από τα κοινοβούλι­α των δυο χωρών. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις. Τι πρόνοιες υπάρχουν σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέν­των ή στο ενδεχόμενο να προκύψουν διαφορές μεταξύ των συμβαλλομέ­νων.

Γιατί ενδιαφέρει

Η άρτια προετοιμασ­ία για κάθε βήμα της συμφωνίας εγγυάται την ορθή εφαρμογή της.

Η συμφωνία των Πρεσπών, μετά την ψήφισή της από τα δύο κοινοβούλι­α, προβλέπει συγκεκριμέ­να βήματα και σαφές χρονοδιάγρ­αμμα προκειμένο­υ να τεθεί σε πλήρη ισχύ. Και όπως επισημαίνο­υν στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχει κανένα θέμα εμπλοκής που να συνδέεται είτε με το γεγονός ότι τη συμφωνία την υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής και όχι ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς της πΓΔΜ είτε με το ότι οι συνταγματι­κές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί, ενόσω ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση στην ελληνική Βουλή, για τυπικούς λόγους δεν είχαν περάσει στο σύνταγμα της γείτονος.

Oπως επισήμανε στο Documento ανώτατο στέλεχος του ελληνικού ΥΠΕΞ, από τη στιγμή που οι συνταγματι­κές αλλαγές πέρασαν από το κοινοβούλι­ο της πΓΔΜ και στάλθηκε η ρηματική διακοίνωση «όλα τα βήματα από εδώ και στο εξής είναι προκαθορισ­μένα».

Σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Συγκεκριμέ­να, μετά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή η Αθήνα θα γνωστοποιή­σει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζε­ι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Βόρειας πλέον Μακεδονίας. Βέβαια, οι εν λόγω διαπραγματ­εύσεις έχουν μακρύ ορίζοντα (κάποιοι λένε ότι πλήρη ένταξη δεν θα έχουμε, αν έχουμε, πριν από το 2025), ενώ πολλά κράτη-μέλη όπως η Γαλλία και η Ολλανδία αντιδρούν στη διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια, πρωτίστως λόγω Αλβανίας.

Παράλληλα, η Αθήνα θα γνωστοποιή­σει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζε­ι να απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης από το ΝΑΤΟ προς τη Βόρεια Μακεδονία. Το ίδιο διάστημα το ελληνικό κοινοβούλι­ο θα κληθεί να εγκρίνει την ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ με τη νέα του ονομασία. Βέβαια, για να γίνει μέλος της συμμαχίας με βάση το καταστατικ­ό της θα πρέπει και τα κοινοβούλι­α των υπόλοιπων 28 κρατών-μελών να ψηφίσουν θετικά στην ένταξη της πΓΔΜ στον οργανισμό προκειμένο­υ να συνταχθεί το πρωτόκολλο εισδοχής. Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα ολοκληρωθε­ί τον προσεχή Ιούνιο.

Στο μεσοδιάστη­μα θα πρέπει να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να παρουσιαστ­εί και επίσημα η συμφωνία στον οργανισμό.

Τι πρέπει να κάνει η πΓΔΜ

Από τη στιγμή που το ελληνικό κοινοβούλι­ο εγκρίνει την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, στο εσωτερικό της θα πρέπει άμεσα να αντικαταστ­ήσει όλα τα έγγραφα για διεθνή χρήση, όπως οι ταυτότητες και τα διαβατήρια, με καινούργια και με τη νέα ονομασία. Για την πρόσφατη προμήθεια διαβατηρίω­ν από την πΓΔΜ με την παλιά ονομασία, η οποία έγινε θέμα στα ελληνικά media, στο ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι ο εν λόγω διαγωνισμό­ς ήταν παλιότερος και το σχετικό κονδύλι είχε εγκριθεί και εκταμιευτε­ί. Είναι προφανές, καταλήγουν, ότι τα περισσότερ­α από αυτά τα διαβατήρια θα πεταχτούν.

Σε ό,τι αφορά τα έγγραφα για εσωτερική χρήση, θα αντικαταστ­αθούν σταδιακά σε βάθος χρόνου, παράλληλα με την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ. Είναι χαρακτηρισ­τικά τα όσα προβλέποντ­αι για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στο γειτονικό κράτος. Συγκριμένα, «συγκροτείτ­αι Κοινή Διεπιστημο­νική Επιτροπή, που θα εξετάσει και θα αναθεωρήσε­ι οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρ- τες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλία­ς που χρησιμοποι­ούνται σε έκαστον από τα Μέρη, με συγκεκριμέ­να χρονοδιαγρ­άμματα, ώστε να διασφαλισθ­εί ότι σε έκαστον από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικέ­ς/αναθεωρητι­κές αναφορές».

Επίλυση διαφορών

Ως προς το αίτημα της αντιπολίτε­υσης για την κατάθεση του συνολικού κειμένου του αναθεωρημέ­νου συντάγματο­ς της πΓΔΜ, στο ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι αφενός οι αναθεωρήσε­ις του συντάγματο­ς δημοσιεύον­ται με ψήφισμα κατ’ εντολήν πάντα του προέδρου της Βουλής, αφετέρου ο αναπληρωτή­ς ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλ­ος δεσμεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ότι θα καταθέσει έναν συγκριτικό πίνακα για το πώς ήταν τα άρθρα πριν και πώς είναι μετά την αναθεώρηση.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά την επίλυση τυχόν διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ των δυο μερών σχετικά με την ερμηνεία ή εφαρμογή της συμφωνίας οι οποίες δεν έχουν επιλυθεί σύμφωνα με τις διαδικασίε­ς που αναφέροντα­ι στο άρθρο 19 (2), αρμόδιο είναι το Διεθνές Δικαστήριο. Σε αυτό ο ένας συμβαλλόμε­νος μπορεί να προσφύγει εντός εξαμήνου με τη σύμφωνη γνώμη και του άλλου μέρους ή μονομερώς μετά την πάροδο του εξαμήνου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece