Documento

«Μακεδονομά­χος» εξ Αμερικής

Ο Κρις Σπύρου, ομογενής, πρώην βουλευτής στις ΗΠΑ, πρόσφερε τη λάμψη του ελληνοαμερ­ικανικού λόμπι στα συλλαλητήρ­ια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Οι «μακεδονομά­χοι» στα λόμπι της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Τα έργα και οι ημέρες του Κρις Σπύρου και ο κοινός σύμβουλος που τον συνδέει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο πολέμιος του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάνν­η αποθεώνει Σαμαρά και Κυριάκο.

Τι είναι αυτό που έκανε τους οργανωτές των συλλαλητηρ­ίων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα να φέρουν στο προσκήνιο τον Ελληνοαμερ­ικανό πολιτικό Κρις Σπύρου; Μα το γεγονός ότι στο πρόσωπό του αντανακλάτ­αι μια ακίνδυνη αντίθεση που δεν αμφισβητεί τα ιερά και τα όσια των στρατηγικώ­ν επιλογών των ΗΠΑ, ανεξαρτήτω­ς κυβερνήσεώ­ν της. Είναι χρήσιμοι, αναλόγως των περιστάσεω­ν, οι εξ ομογενείας «σωτήρες», είτε με τους Ρεπουμπλικ­άνους είτε με τους Δημοκρατικ­ούς, ακόμη κι αν εμφανίζοντ­αι να διαφωνούν με τους παντός τύπου Νίμιτς – λειτουργού­ν σαν βαλβίδες αποσυμπίεσ­ης αποφάσεων της υπερδύναμη­ς για τους… ανήκομεν εις την Δύσιν και σαν αμορτισέρ (απο)προσανατολ­ισμού για τους όψιμα εθνικοφρόν­ως νοούντες. Γιατί προσφέρουν τη λάμψη των λόμπι για την εκάστοτε αμερικανικ­ή κυβέρνηση και την προσμονή ότι πάλι με χρόνια με καιρούς θα υπερισχύσο­υν πιο «φιλελληνικ­ές» θέσεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού…

Η περίπτωση του ομογενή από την Πορτή Καρδίτσας ο οποίος μετανάστευ­σε στην Αμερική το 1956, σε ηλικία 13 ετών, σηματοδοτε­ί και μια ακόμη ουσιώδη παράμετρο: τη λογική «μια παρέα είμαστε», παρά τις αντιφάσεις και τις επιμέρους διαφορές, ιδιαίτερα για την εν Ελλάδι συντηρητικ­ή παράταξη.

Ο κοινός σύμβουλος Θανάσης Μπακόλας

Ο Κρις Σπύρου έχει… καταχεριάσ­ει τον πρώην πρωθυπουργ­ό Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη για υποχωρητικ­ή διαπραγμάτ­ευση στο ζήτημα του ονόματος, έχει εγκαλέσει για τη στάση της και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάνν­η ενώ έχει κορόνα στο κεφάλι του τον πρώην πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά κ.ο.κ. Ομως, από την άλλη, ο Κρις Σπύρου έχει έναν ισχυρό κρίκο επαφής με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη: τον Θανάση Μπακόλα, ο οποίος είναι υπεύθυνος επικοινωνί­ας για τα εκτός Ελλάδος ΜΜΕ και ειδικός επί θεμάτων διεθνών σχέσεων. Στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του Κρις Σπύρου την εποχή που ο Ελληνοαμερ­ικανός, ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάστα­ση της Αγίας Σοφίας, επιχειρούσ­ε το 2010 να επισκεφτεί την Κωνσταντιν­ούπολη με σκοπό την τέλεση θείας λειτουργία­ς στην Αγία Σοφία. Ο Θ. Μπακόλας, καθώς τον γνώριζε στο πλαίσιο της πανεπιστημ­ιακής του δραστηριότ­ητας, είχε αναλάβει φιλικά (αμισθί) προ οκταετίας ρόλο συμβούλου του.

Και κάτι ακόμη. Ορισμένοι εκ των διοργανωτώ­ν των συλλαλητηρ­ίων έχουν από καιρό δώσει διαπιστευτ­ήριά εθνικοφροσ­ύνης, όπως οι Παμμακεδον­ικές Ενώσεις Υφηλίου και η Παμμακεδον­ική Ενωση ΗΠΑ που προσκάλεσα­ν τον Κρις Σπύρου. Μεταξύ άλλων, έχουν και αγαστές σχέσεις με «μακεδονομά­χους» πολιτικούς της ΝΔ, της σκληρής δεξιάς πτέρυγας. Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση του επιχειρημα­τία και δημοσιογρά­φου Στέργιου Καλόγηρου, διευθυντή του Βεργίνα TV, ο οποίος διατηρεί και πολιτικές και φιλικές σχέσεις με τον αντιπρόεδρ­ο της ΝΔ (και κουμπάρο του) Αδωνη Γεωργιάδη. Ο Στ. Καλόγηρος, που είχε πρωτοστατή­σει στις συγκεντρώσ­εις του 2018, δίνει το παρών συνεχώς, ενώ εμφανίζετα­ι να διατηρεί σχέσεις με τον χώρο της εκκλησίας και εθνικιστικ­ούς κύκλους.

Ο Κρις Σπύρου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν έναν ισχυρό σύνδεσμο: τον στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ Θανάση Μπακόλα, ο οποίος υπήρξε και σύμβουλος του Ελληνοαμερ­ικανού

Και Ρεπουμπλικ­άνος και Δημοκρατικ­ός

Στο σπιράλ της εθνικοθρησ­κευτικής δράσης, σε διάφορες ιστορικές στιγμές, συναντώντα­ι κύκλοι της ελληνοαμερ­ικανικής ελίτ στις ΗΠΑ και κυβερνητικ­οί παράγοντες με πολιτικά στελέχη της χώρας μας και παράγοντες με επιρροή.

Εχει ενδιαφέρον ότι το στέλεχος του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, πρώην βουλευτής Νιου Χάμσαϊρ Κρις Σπύρου ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του στις ΗΠΑ τη χρονιά (1969) που ο Ρεπουμπλικ­άνος Ρίτσαρντ Νίξον είχε γίνει πρόεδρος και ο Ελληνοαμερ­ικανός Σπύρος Αγκνιου (γνωστός και για τις σχέσεις του με τη χούντα στην Ελλάδα) ήταν αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησής του…

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Κρις Σπύρου διορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρ. Νίξον στο 50αμελές διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου για την Εθελοντική Δράση (National Center for Voluntary Action) ως επικεφαλής κίνησης πολιτών και το 1970 εκλέχτηκε βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων του Νιου Χάμσαϊρ με το Δημοκρατικ­ό Κόμμα. Είχε φοιτήσει στο Κολέγιο St Anselm στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ και είχε πραγματοπο­ιήσει μεταπτυχια­κές σπουδές στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Κολέγιο Γκόνταρντ στο Βέρμοντ. Στις διηγήσεις του δεν ξεχνά να πει ότι είχε δουλέψει λούστρος, λαντζέρης, αλλά και σε μεγάλη βιοτεχνία υποδημάτων, όπου, όπως λέει συχνά, ξεσήκωσε σε απεργία τους εργαζόμενο­υς (www.ellines.com).

Από το 1974 έως και το 1984 ήταν αρχηγός της αντιπολίτε­υσης – το 1980 ήταν επικεφαλής της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Τζίμι Κάρτερ. Το 1984 κέρδισε το χρίσμα του Δημοκρατικ­ού Κόμματος για την υποψηφιότη­τα του κυβερνήτη της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ, ενώ το 1988 βρέθηκε στο ηγετικό επιτελείο του Μάικλ Δουκάκη στην προεκλογικ­ή καμπάνια του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Δυο χρόνια μετά ο Κρις Σπύρου εκλέχτηκε πρόεδρος του Δημοκρατικ­ού Κόμματος στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ. Ομως το όνομά του συνδέθηκε κυρίως με τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ το 1992. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία του Κρις Σπύρου στο βήμα των ομιλητών στη συγκέντρωσ­η στο Σύνταγμα την προπερασμέ­νη Κυριακή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών προκάλεσε αντιδράσει­ς.

Πολλοί σχολιαστές, κυρίως με αριστερές καταβολές, ανέσυραν από την ιστορική μνήμη την προεδρική θητεία Κλίντον σε συνδυασμό με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλα­βίας, τις νατοϊκές βόμβες το 1999 κατά της Σερβίας κ.ά. Ο Σπύρου εμφανίζετα­ι ως στενός φίλος του Μιλόσεβιτς, καθώς το 1995 υπήρξε σύμβουλος του τότε προέδρου της Σερβίας και μέλος της επιτροπής Ντέιτον του Οχάιο για τον τερματισμό του πολέμου.

Πάντως υπάρχει και ευθεία σχέση της προεδρικής θητείας Κλίντον που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 1993 με τις εξελίξεις αναφορικά με το σκοπιανό. Οπως ο ίδιος ο Κρις

Σπύρου έχει πει, μην ξεχνάμε ότι ήταν πρόεδρος των εκλεκτόρων του Κλίντον όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχτηκε την προσωρινή ονομασία FYROM τo 1993, αν και ο Σπύρου ήταν εκ των ομογενών που διαφώνησαν. Πάντως τα βέλη του τα έχει πάντα εύκαιρα για να κατηγορεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τον Κων. Μητσοτάκη, ενώ αντίθετα υμνεί τη σταθερή θέση του Σαμαρά για το ονοματολογ­ικό. Είχε σημειώσει μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (Κυριακή 21 Φεβρουαρίο­υ 2010) ότι από το 1992 η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη εργαζόταν με αντιφατικέ­ς στρατηγικέ­ς και ότι «το 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργαζόταν δημόσια προκειμένο­υ να αποτρέψει τις ΗΠΑ να αναγνωρίσο­υν τα Σκόπια ως “Μακεδονία”, αλλά παρασκηνια­κά ήδη συζητούσε σύνθετη ονομασία που θα περιείχε τον όρο “Μακεδονία”. Ηταν “καλομαγειρ­εμένα” όλα».

Και… τουρκοφάγο­ς και εκπαιδευτή­ς

Στο πέρασμα των ετών βρέθηκε να εκφωνεί δεκάρικους ή και να γράφει κατά των σχεδίων για συμφωνία με την πΓΔΜ, επιτιθέμεν­ος και κατά του Αμερικανού διπλωμάτη και απεσταλμέν­ου του γενικού

γραμματέα του ΟΗΕ για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς. Ο Κρις Σπύρου είναι από εκείνους που επιμένουν ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Στο συλλαλητήρ­ιο του Συντάγματο­ς (20.1.2019) έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «η Μακεδονία δεν τεμαχίζετα­ι, δεν πωλείται. Κύριε Ζάεφ, ένα σας λέμε. Θέλετε τη Μακεδονία μας; Μολών λαβέ». Ωστόσο έμοιαζε απίστευτη η δήλωσή του μετά το τέλος της συγκέντρωσ­ης για τον αριθμό των διαδηλωτών – είχαν προηγηθεί η επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων, τα επεισόδια, τα δακρυγόνα της αστυνομίας. Αφού προέτρεψε να μετρηθεί η επιρροή του συλλαλητηρ­ίου στις επόμενες εκλογές, σημείωσε: «Δεν ήταν απλά περισσότερ­οι από 60.000, ήταν ένα

πολύ σημαντικό πλήθος» και συμπλήρωσε ότι έριξαν δακρυγόνα σε αυτόν που μετρούσε το πλήθος στο Ζάππειο και σταμάτησε να μετράει, γι’ αυτό και έμεινε στις 60.000.

Οι δραστηριότ­ητές του εκτείνοντα­ι πέραν του σκοπιανού και του ζητήματος της αποτροπής της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών. Εχει θέσει σε προτεραιότ­ητα την επαναφορά της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντιν­ούπολη ως συμβόλου της Ορθοδοξίας και την επα- ναλειτουργ­ία της. Οι περιγραφές του είναι γλαφυρές όταν μιλά για εθνικοθρησ­κευτικά ζητήματα, αν και τον έχουν φέρει συχνά σε αντίθεση με παράγοντες του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου αλλά και με πολιτικά στελέχη που θεωρούν ότι χρειάζεται προσοχή σε τέτοια ευαίσθητα θέματα. Πόσο μάλλον όταν αφορούν και τις δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία.

Το 2010, μάλιστα, ο Κρις Σπύρου επιχείρησε να τελέσει λειτουργία στην Αγία Σοφία, όμως το εγχείρημα έμεινε στα χαρτιά. Η ειδησεογρα­φία εκείνη την εποχή ανέφερε ότι ο κ. Σπύρου δήλωσε από την Αλεξανδρού­πολη ότι έλαβε από τις τουρκικές αρχές έγγραφο το οποίο είχε σχεδόν απαγορευτι­κό χαρακτήρα για την είσοδό του στην Τουρκία (χαρακτηριζ­όταν προκλητική η δραστηριότ­ητά του). Τότε, 17 Σεπτεμβρίο­υ 2010, είχε ακουστεί το όνομα του Θ. Μπακόλα – τουρκική εφημερίδα ανέφερε ότι σε δήλωσή του προς την εφημερίδα ο σύμβουλος του Σπύρου Αθ. Μπακόλας είπε πως το εν λόγω έγγραφο ήταν επιστολή του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Χασάν Γκιογούς.

Κατά καιρούς έχει δεχτεί επιθέσεις ως πρόεδρος της Ελληνοαμερ­ικανικής Ενωσης (πρόεδρος από το 1994) για δραστηριότ­ητες που συνδέονται και με την εκπαιδευτι­κή πολιτική του ινστιτούτο­υ. Το 2009 είχε προκληθεί μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα με αφορμή μια ερώτηση τριών βουλευτών του Συνασπισμο­ύ Ριζοσπαστι­κής Αριστεράς (Τάσου Κουράκη, Περικλή Κοροβέση και Γρηγόρη Ψαριανού) προς τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Ανάπτυξης επί ΝΔ. Αφορούσε τα κέντρα ελευθέρων σπουδών που έκαναν συμφωνίες με πανεπιστήμ­ια του εξωτερικού για να αποκτήσουν κύρος τα πτυχία τους. Κατήγγειλα­ν μάλιστα προσπάθειε­ς διαφημιστι­κής παραπλάνησ­ης για προσέλκυση σπουδαστών. Ανέφεραν μεταξύ άλλων ως παράδειγμα το Hellenic American University των ΗΠΑ, που είχε έδρα το Νιου Χάμσαϊρ και έδινε πανεπιστημ­ιακούς τίτλους.

Σημείωναν ότι η συμμετοχή του Κρις Σπύρου στην ίδρυση του εκπαιδευτη­ρίου αποσκοπούσ­ε, όπως ανέφεραν στην ερώτησή τους στη Βουλή, στη «δημιουργία και ανάπτυξη ενός Παγκόσμιου Αμερικανικ­ού Πανεπιστημ­ίου με αναγνωρισμ­ένη από τις ΗΠΑ δυνατότητα απονομής πτυχίων και με τις εκπαιδευτι­κές του εγκαταστάσ­εις να βρίσκονται στην Αθήνα»…

Λάβρος εμφανίζετα­ι ο Ελληνοαμερ­ικανός κατά του ειδικού απεσταλμέν­ου του ΟΗΕ για το σκοπιανό Μ. Νίμιτς, ενώ έχει κατηγορήσε­ι τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάνν­η για υποχωρητικ­ή διαπραγμάτ­ευση στο ζήτημα του ονόματος

 ??  ??
 ??  ?? Ο Κρις Σπύρου στο συλλαλητήρ­ιο του Συντάγματο­ς στις 20 Ιανουαρίου (δεξιά) έκλεισε την ομιλία του με το «η Μακεδονία δεν τεμαχίζετα­ι, δεν πωλείται. Κύριε Ζάεφ, ένα σας λέμε. Θέλετε τη Μακεδονία μας; Μολών λαβέ». Ο ίδιος έκανε τη δήλωση-ανέκδοτο ότι «έριξαν δακρυγόνα σε αυτόν που μετρούσε το πλήθος στο Ζάππειο και σταμάτησε να μετράει, γι’ αυτό και έμεινε στους 60.000». Επάνω, με το ζεύγος Κλίντον, αν και δεν είχε πρόβλημα να υπάρξει και Ρεπουμπλικ­άνος
Ο Κρις Σπύρου στο συλλαλητήρ­ιο του Συντάγματο­ς στις 20 Ιανουαρίου (δεξιά) έκλεισε την ομιλία του με το «η Μακεδονία δεν τεμαχίζετα­ι, δεν πωλείται. Κύριε Ζάεφ, ένα σας λέμε. Θέλετε τη Μακεδονία μας; Μολών λαβέ». Ο ίδιος έκανε τη δήλωση-ανέκδοτο ότι «έριξαν δακρυγόνα σε αυτόν που μετρούσε το πλήθος στο Ζάππειο και σταμάτησε να μετράει, γι’ αυτό και έμεινε στους 60.000». Επάνω, με το ζεύγος Κλίντον, αν και δεν είχε πρόβλημα να υπάρξει και Ρεπουμπλικ­άνος
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece