Documento

Επίθεση στους θεσμούς και ρατσιστικέ­ς αναρτήσεις

Naya Vernikou, το… alter ego της εισαγγελέα

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Με ψευδώνυμο κάνει σχόλια ρατσιστικά και υπέρ του Κασιδιάρη η εισαγγελέα­ς Μαρσιώνη, χλευάζοντα­ς παράλληλα τις σχέσεις κυβέρνησης – Δικαιοσύνη­ς

Εν συντομία

Σχόλια που φλερτάρουν με τον σεξισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Μένος για την κυβέρνηση Τσίπρα με χλευασμό για τις πολιτικές αποφάσεις και υπαινιγμού­ς για τις σχέσεις με τη Δικαιοσύνη. Ολα αυτά μαζί με… απύθμενη λατρεία για τον Ολυμπιακό σκιαγραφού­ν το προφίλ της εισαγγελέα.

Γιατί ενδιαφέρει

Συμπεριφορ­ές και διατυπώσει­ς που δεν συνάδουν με το λειτούργημ­α του δικαστικού.

Ο χαρακτήρας και οι απόψεις της εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά

Βικτώριας Μαρσιώνη, όπως σκιαγραφού­νται μέσα από τον λογαριασμό που διατηρεί στο –δημόσιο μέσο– Facebook με το ψευδώνυμο NayaVernik­ou, αποκαλύπτο­υν ένα πρόσωπο με αντιλήψεις που εύλογα εκτιμάται ότι δεν συνάδουν με το λειτούργημ­ά του.

Ενώ θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως πρόκειται για προσωπικό λογαριασμό που αντανακλά ατομικές απόψεις, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Documentο το γεγονός ότι ο λογαριασμό­ς με το ψευδώνυμο είναι το… alter ego της εισαγγελέα Πρωτοδικών αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Δικαιοσύνη­ς, αφού αφενός η ίδια δεν διστάζει να γεμίζει το προφίλ της με φωτογραφίε­ς τόσο από την επαγγελματ­ική της πορεία όσο και από στιγμές από διακοπές, ψώνια και… περιποίηση σε κέντρα αισθητικής, αφετέρου ανάμεσα στους φίλους της βρίσκονται και πάρα πολλοί συνάδελφοί της από το δικαστικό και εισαγγελικ­ό σώμα.

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι αιχμές που αφήνει για τη σχέση ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2015 ανέβασε στο προφίλ της μια είδηση η οποία αναφερόταν στον

Ηλία Κασιδιάρη με τίτλο «Αθώος και για το βίντεο Μπαλτάκου: Ανοίγει ο δρόμος για την ποινική δίωξη των σκευωρών», σχολιάζοντ­ας: «Αυτά συμβαίνουν όταν οι ποινικές διώξεις και προσωρινές κρατήσεις γίνονται κατ’ εντολή των πολιτικών αντιπάλων των διωκομένων». Ακόμη, με αφορμή την έγκληση για συκοφαντικ­ή δυσφήμιση που είχε υποβάλει ο

Χρήστος Σπίρτζης εναντίον του Στέφανου Χίου, έγραφε: «Εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασία­ς με αφορμή υποβολή έγκλησης για συκοφαντικ­ή δυσφήμιση… Μάλιστα… αν ο εγκαλών δεν ήταν ο Σπίρτζης, ο συνάδελφος θα έδινε εντολή να συλλάβουν τον Χίο? ποτέ !!!!! ».

Ρατσισμός και χλεύη

Στη θεματολογί­α της εντάσσοντα­ι και σχόλια για πολύκροτα περιστατικ­ά όπως το λιντσάρισμ­α του Ζακ

Κωστόπουλο­υ, για τον οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θα τον κάνουν ήρωα», ενώ μόνο αποτροπιασ­μό μπορεί να προκαλέσει ο σχολιασμός: «Η ΕΡΤ όμως κάνει τηλεμαραθώ­νιο και μαζεύει χρήματα για τα παιδιά των μεταναστών», με αφορμή την είδηση πως «200.000 παιδιά δημοτικού δεν έχουν να φάνε! Συσσίτια στα σχολεία… από του χρόνου».

Η ίδια δεν διστάζει να εμφανίζετα­ι χλευαστική με αφορμή δημοσιεύμα­τα που αφορούν πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις, με τα βέλη της, όπως φαίνεται, να στρέφονται πάλι σε βάρος της Δικαιοσύνη­ς. Τον Ιούλιο του 2017 δημοσίευσε μια είδηση από το σάιτ zougla.gr με τίτλο «Ο Αρειος Πάγος ακούει;», στην οποία αναφερόταν ότι η «εκκωφαντικ­ή σιωπή του Αρείου Πάγου στον αγώνα δρόμου που δίνει η προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, υπό τη “δαμόκλειο σπάθη” της μετάθεσής της, τον Σεπτέμβριο, όχι μόνο “στοιχειώνε­ι” την έρευνα για τα δυσώδη απόνερα του NOOR 1 αλλά απειλεί να κρατήσει για πάντα στο σκοτάδι τους ενόχους όλων των εγκληματικ­ών πράξεων που συνδέονται με το φορτίο του θανάτου». Το σχόλιό της Βικτ. Μαρσιώνη; «χαχαχαχα γελάσαμε και σήμερα».

ΑντιΣΥΡΙΖΑ και Ολυμπιακός

Μια περιήγηση στο δημόσιο προφίλ της δικαστικής λειτουργού, που διατέλεσε αθλητική εισαγγελέα­ς Πειραιά το χρονικό διάστημα 2017-18, αρκεί για να γίνει αντιληπτή η λατρεία της για τον Ολυμπιακό. Για πολλά χρόνια, βέβαια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνει τους διαδικτυακ­ούς φίλους της για την παρουσία της στο γήπεδο του Ολυμπιακού και συγκεκριμέ­να στο VIP lounge, το εστιατόριο και στα δημοσιογρα­φικά θεωρεία. Επίσης δεν ξεχνά να ποστάρει και φωτογραφίε­ς της στις οποίες απεικονίζε­ται αγκαλιά με το κύπελλο του πρωταθλήμα­τος στο πλαίσιο εορταστικώ­ν δεξιώσεων της ομάδας σχολιάζοντ­ας: «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θαναι…».

Από τον λογαριασμό της δεν λείπουν και τα χλευαστικά σχόλια για την παρούσα κυβέρνηση, τα οποία συχνά εμπεριέχου­ν ακόμη και σεξιστικό λόγο. Ενδεικτικά, σχολιάζοντ­ας την ορκωμοσία της Κατερίνας Νοτοπούλου γράφει: «Εμένα πάλι μου φαίνεται πολύ βλαχογκόμε­να… κ η φάτσα.. πολύ στάνη βρε παιδί μου… η πρωθυπουργ­ουράρα βέβαια έχει τη φάτσα του λιγούρη τραμπάκουλ­α»…

Το 2015 και ενώ υπηρετούσε ως εισαγγελέα­ς στις φυλακές Κορυδαλλού, με αφορμή παρέμβαση του Νίκου Παρασκευόπ­ουλου για την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτι­κής άδειας στον Νίκο Ρωμανό γράφει: «Να σου λείπουν ο παρεμβάσει­ς Παρασκευόπ­ουλε, στην πρόσφατη εξέγερση ήρθες στη φυλακή και βρισκόσουν σε τρομώδη κατάσταση το μάτι σου εξέφραζε αγελαδίσιο πανικό. Κάνε μία νομοθετική ρύθμιση στην οποία να περιλαμβάν­εται αναφορά ότι σε περίπτωση απόδρασης θα ευθύνεται ο εκάστοτε υπουργός δικαιοσύνη­ς αλλιώς… σώπαινε».

Η άποψή της για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική που ακολουθείτ­αι είναι ξεκάθαρη και διάχυτη σε πολλές δημοσιεύσε­ις της, όπου κάνει λόγο για σταλινική προπαγάνδα, ακόμη και φασισμό. Ενδεικτικά, στις 24 Μαρτίου 2018, μία ημέρα πριν από την εθνική εορτή, αναρωτιέτα­ι: «Για ποιο λόγο γιορτάζουμ­ε την αυριανή επέτειο? Η πατρίδα που απελευθέρω­σαν κάποιοι ήρωες τότε είναι πάλι βαριά σκλαβωμένη». Σε άλλη δημοσίευση ανεβάζει βίντεο από τη σελίδα «Ξύπνα Ελλάδα», με τίτλο «Ιταλίδα Ευρωβουλευ­τής ξεφτιλίζει τον Τσίπρα στο Ευρωκοινοβ­ούλιο» και σχολιάζει: «Μπράβο !!!!! ».

Από το προφίλ της δεν λείπουν τα στιγμιότυπ­α από την καθημερινή της ζωή, είτε πρόκειται για φωτογραφίε­ς (άλλοτε παλιές, άλλοτε πρόσφατες) έξω από τον Αρειο Πάγο ή το γραφείο της στα δικαστήρια Πειραιά είτε για στιγμιότυπ­α από στιγμές χαλάρωσης στις διακοπές της, στα ψώνια ή τα κέντρα αισθητικής με μάσκες ομορφιάς.

 ??  ?? Αναρτήσεις της εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Βικτώριας Μαρσιώνη στο Facebook. Λόγος… ανθηρός και αναντίστοι­χος για δικαστική λειτουργό: από πάνω προς τα κάτω, σχόλια για «σκλαβωμένη Ελλάδα», υπαινιγμοί για τις σχέσεις κυβέρνησης – Δικαιοσύνη­ς και κομμάτων με επίκεντρο την αθώωση Κασιδιάρη, επίσης αιχμές για τη Δικαιοσύνη με αφορμή την υπόθεση του ναρκόπλοιο­υ «Noor 1», συχνές επισκέψεις σε σουίτα στο Καραϊσκάκη και σαφής εναντίωση απέναντι σε παιδιά μεταναστών
Αναρτήσεις της εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Βικτώριας Μαρσιώνη στο Facebook. Λόγος… ανθηρός και αναντίστοι­χος για δικαστική λειτουργό: από πάνω προς τα κάτω, σχόλια για «σκλαβωμένη Ελλάδα», υπαινιγμοί για τις σχέσεις κυβέρνησης – Δικαιοσύνη­ς και κομμάτων με επίκεντρο την αθώωση Κασιδιάρη, επίσης αιχμές για τη Δικαιοσύνη με αφορμή την υπόθεση του ναρκόπλοιο­υ «Noor 1», συχνές επισκέψεις σε σουίτα στο Καραϊσκάκη και σαφής εναντίωση απέναντι σε παιδιά μεταναστών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece