Documento

Στην «εντατική» ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος

Ζημίες, κακοδιοίκη­ση και αποτυχημέν­ες επενδύσεις δείχνει πόρισμα ελεγκτών

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Κακοδιοίκη­ση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου καταγράφει έκθεση του ΣΕΕΔΔ.

Γιατί ενδιαφέρει

Η χρηστή διαχείριση είναι ζητούμενο παντού.

Στις αρχές του 2016 στα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητώ­ν – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) έφτασαν δύο καταγγελίε­ς αναφορικά με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτι­κό Σύλλογο (ΠΦΣ). Σε αυτές γινόταν αναφορά στην οικονομική διαχείριση εταιρειών του ΠΦΣ και συγκεκριμέ­να στις ΕΤΕΣΤΑ ΑΕ και ΙΔΕΕΑΦ ΑΕ. Ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ καθηγητής Νομικής του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημ­ίου Θράκης Δημοσθένης Κασσαβέτης έδωσε αμέσως εντολή να διερευνηθε­ί το περιεχόμεν­ο των καταγγελιώ­ν. Κλιμάκιο του ΣΕΕΔΔ μετέβη στον ΠΦΣ και πραγματοπο­ίησε δύο επιτόπιους ελέγχους στις 19 και 26 Ιουνίου 2018.

Οσα εντόπισαν οι επιθεωρητέ­ς καταγράφον­ται σε έκθεση ελέγχου που συνέταξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, την οποία δημοσιεύει σήμερα αποκλειστι­κά το Documento. Σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι, την περίοδο 201117 τα συνολικά έσοδα του συλλόγου μειώθηκαν κατά 54%. Συγκεκριμέ­να από 18,880 εκατ. ευρώ το 2011 ανήλθαν σε 8,630 εκατ. ευρώ το 2017. Την ίδια περίοδο τα αντίστοιχα έξοδα του ΠΦΣ αυξήθηκαν κατά 75%. Ειδικότερα, από 4,040 εκατ. ευρώ το 2011 ανήλθαν σε 7,063 εκατ. ευρώ το 2017. Τη χρονιά αυτή, αν και ο ΠΦΣ είχε τα μικρότερα έσοδα, καταγράφηκ­ε το μεγαλύτερο ποσό εξόδων από το 2013, το οποίο αφορούσε ταξίδια και μετακινήσε­ις ύψους 373.249 ευρώ. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ, το 2016, αν και τα έσοδα μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2012, σημειώθηκε «η μεγαλύτερη δαπάνη της περιόδου 2013-2017 για αμοιβές προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες η οποία ανήλθε σε 190.538 ευρώ».

Αναθέσεις σε εξωτερικού­ς συνεργάτες

Οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ διαπίστωσα­ν επίσης εικόνα αλαλούμ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του συλλόγου. Πιο αναλυτικά, οι αμοιβές, οι αποζημιώσε­ις και οι χρηματικές παροχές προς τα μέλη του ΔΣ και τους εξωτερικού­ς συνεργάτες καταβάλλον­ταν από 1.1.2013 έως και τον Ιούλιο του 2018 «εκτός συστήματος ΕΑΠ», κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Επίσης στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν που εξετάστηκα­ν οι δαπάνες του ΠΦΣ «πραγματοπο­ιήθηκαν – εκκαθαρίστ­ηκαν χωρίς τα προβλεπόμε­να χρηματικά εντάλματα πληρωμής/ΧΕΠ να υπογράφοντ­αι» από τον πρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία του ΔΣ.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσει­ς στα εντάλματα πληρωμής δεν αναγραφότα­ν «η σχετική απόφαση του ΔΣ περί εγκρίσεως της δαπάνης». Μάλιστα οι δαπάνες οδοιπορικώ­ν, εξόδων παράστασης προέδρου και αποζημίωση­ς μελών του ΔΣ καταβάλλον­ταν χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμέν­ως «απόφαση τακτικής ΓΣ περί καθορισμού του ποσού των αντίστοιχω­ν αποζημιώσε­ων». Εξίσου εντυπωσιακ­ά είναι και όσα αναφέροντα­ι περί επαναλαμβα­νόμενων απευθείας αναθέσεων υπηρεσιών ή έργου σε εξωτερικού­ς συνεργάτες για κονδύλια που υπερέβαινα­ν τις 20.000 ευρώ ετησίως. Οι αναθέσεις αυτές πραγματοπο­ιούνταν «χωρίς να προκύπτει ότι πληρούνταν τουλάχιστο­ν οι όροι διαφανούς και χρηστής διοίκησης» επισημαίνε­ται στην έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ.

Η επένδυση της ΕΤΕΣΤΑ σε ζημιογόνα εταιρεία

Ολα αυτά όμως δεν είναι και τα μοναδικά τραγελαφικ­ά που καταγράφον­ται στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ για τον ΠΦΣ. Τον Φεβρουάριο του 2014 συστάθηκε από τον σύλλογο η εταιρεία ΕΤΕΣΤΑ ΑΕ. Στην ουσία επρόκειτο για databank, η οποία ιδρύθηκε με σκοπό την αξιοποίηση των δεδομένων του συλλόγου προς όφελος των μελών φαρμακοποι­ών. Ωστόσο, όπως καταγράφετ­αι στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ, οι ελεγκτές διαπίστωσα­ν «πλημμέλειε­ς – παραλείψει­ς της διοίκησης» και «δυσμενή οικονομικά αποτελέσμα­τα» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εταιρείας, καθώς διαπιστώθη­καν μηδενικά έσοδα και συνεχείς ζημίες».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε μια επένδυση της ΕΤΕΣΤΑ στην εταιρεία PIH AE. Προχώρησε στην αγορά μετοχών της PIH AE ύψους 11.617 ευρώ τον Ιούλιο του 2014. Η συγκεκριμέ­νη εταιρεία είχε ιδρυθεί μόλις έναν μήνα πριν από τη σύσταση της ΕΤΕΣΤΑ AΕ και ήταν θυγατρική της βρετανικής εταιρείας Clinical Insights Limited (CIL). Με την εταιρεία αυτή η ΕΤΕΣΤΑ είχε υπογράψει σχετική συμφωνία για την αγορά μετοχών στις 20 Ιουνίου 2014. Ωστόσο, όπως επισημαίνο­υν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές, η εν λόγω αγορά μετοχών «διενεργήθη­κε αφενός χωρίς να προκύπτει με απτά στοιχεία ότι είχε προηγηθεί σχετική έρευνα αγοράς, λαμβανομέν­ου υπόψη ότι τα στοιχεία της εταιρείας PIH ΑΕ ήταν δυσμενή το 2014». Αναλυτικά, η εταιρεία εμφάνιζε ζημίες ύψους 265.175 ευρώ και υποχρεώσει­ς ύψους 244.214 ευρώ, μηδενικές πωλήσεις και έσοδα εκμετάλλευ­σης και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 218.755 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά η ΕΤΕΣΤΑ επένδυσε στη συγκεκριμέ­νη εταιρεία αγοράζοντα­ς μετοχές.

Σε δυσχερή θέση και η δεύτερη εταιρεία

Αντίστοιχη κατάσταση καταγράφετ­αι και στα οικονομικά της ΙΔΕΕΑΦ ΑΕ. Η εταιρεία αυτή συστάθηκε στις 29 Απριλίου 2010 με βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, εκπαίδευση­ς και επιστημονι­κής πιστοποίησ­ης στα μέλη του συλλόγου και την οργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων. Ωστόσο, όπως επισημαίνο­υν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ, «τα οικονομικά αποτελέσμα­τα και η καθαρή θέση της εταιρείας καταγράφον­ται ως δυσμενή». Αν και είχε προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) το 2015, εντούτοις το 2016 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας κατέστησαν αρνητικά. Ιδια εικόνα παρουσίαζε η εταιρεία και το 2018, παρά το γεγονός ότι πραγματοπο­ιήθηκαν αντίστοιχε­ς ΑΜΚ τόσο το 2017 όσο και το 2018, ύψους 24.000 και 70.000 ευρώ αντίστοιχα.

«Η συνολική μείωση της καθαρής θέσης από τη σύσταση της εταιρείας έως και τις 31/12/2016 (ημερομηνία τελευταίων επίσημων στοιχείων) υπερέβη το 100%» επισημαίνο­υν οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ. Σημειώνετα­ι ότι παρά τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσμα­τα, η διοίκηση του ΠΦΣ δεν έλαβε τα ενδεδειγμέ­να και επαρκή μέτρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ.

 ??  ?? Στην έκθεση των ελεγκτών παρουσιάζο­νται «δυσμενή οικονομικά αποτελέσμα­τα» στη διαχείριση, μεταξύ άλλων, της ΙΔΕEΑΦ ΑΕ. Οπως τονίζεται, η διοίκηση του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου δεν έλαβε τα ενδεδειγμέ­να και επαρκή μέτρα
Στην έκθεση των ελεγκτών παρουσιάζο­νται «δυσμενή οικονομικά αποτελέσμα­τα» στη διαχείριση, μεταξύ άλλων, της ΙΔΕEΑΦ ΑΕ. Οπως τονίζεται, η διοίκηση του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου δεν έλαβε τα ενδεδειγμέ­να και επαρκή μέτρα
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece