Documento

Δεύτερη ευκαιρία για την απόκτηση ιθαγένειας

Νομοθετική ρύθμιση απλουστεύε­ι τις διαδικασίε­ς απονομής

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Τροπολογία με δεκαεπτά νέες διατάξεις για την ιθαγένεια βρίσκεται στην τελική ευθεία προς κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Γιατί ενδιαφέρει

Προσπάθεια να διαμορφωθε­ί ένα ενιαίο, ομοιογενές και ταχύτερο πλαίσιο για την κτήση ιθαγένειας ώστε να μειωθεί ο φόρτος της διοίκησης και των δικαστηρίω­ν.

Δεύτερη ευκαιρία για απόκτηση ιθαγένειας θα δοθεί σε αλλοδαπούς οι οποίοι ζούσαν επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα και μετά την αίτηση πολιτογράφ­ησης έφυγαν για το εξωτερικό, κυρίως την περίοδο της κρίσης. Εφόσον το χρονικό διάστημα διαμονής τους εκτός Ελλάδας δεν υπερβαίνει τους 18 μήνες και διατηρούντ­αι οι βιοτικοί δεσμοί τους με τη χώρα μας, η αίτησή τους για να γίνουν Ελληνες πολίτες με πολιτογράφ­ηση δεν θα απορρίπτετ­αι. Θα αναστέλλετ­αι η εξέτασή της και θα συνεχίζετα­ι εφόσον ο αιτών έχει επανέλθει στην Ελλάδα και διαμένει συνεχώς για ενάμιση χρόνο. Πρόκειται για πρόβλεψη –πρωτοφανή για τα μέχρι σήμερα ισχύοντα– η οποία περιλαμβάν­εται μεταξύ άλλων στις προωθούμεν­ες προς τη Βουλή αλλαγές του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Βέβαια, θα αποτελεί εξαίρεση στον γενικό κανόνα περί συνεχούς διαμονής του αιτούντος στη χώρα και μετά την υποβολή της αίτησης πολιτογράφ­ησης.

Οι 17 προβλέψεις του νόμου

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμες δεκαεπτά νέες νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις για την ιθαγένεια, οι οποίες θα ενταχθούν σε σχέδιο νόμου και θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή. Η κυβέρνηση στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν απονομής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μέσω πολιτογράφ­ησης, σε νομοθετικέ­ς διευκολύνσ­εις για ομογενείς αλλά και σε νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις για κτήση ιθαγένειας λόγω γέννησης ή/και φοίτησης σε σχολείο. Ηδη από τον περασμένο Νοέμβριο είναι υπό διαμόρφωση οι διατάξεις για να αρθούν γραφειοκρα­τικά εμπόδια που αφορούν ομογενείς, παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, ηλικιωμένο­υς και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και το επιτελείο του στοχεύουν στο να μειωθούν τα φαινόμενα εκκρεμών υποθέσεων ακόμη και πέντε έξι χρόνια, όπως συμβαίνει σε υπηρεσίες π.χ. στη Θεσσαλονίκ­η. Αλλωστε ο μέσος χρόνος για να διεκπεραιω­θεί η διαδικασία πολιτογράφ­ησης στη χώρα μας ύστερα από αίτημα αλλοδαπού για κτήση ελληνικής ιθαγένειας είναι ούτε ένα ούτε δύο αλλά τρία έως τέσσερα έτη!

Η υφιστάμενη καθυστέρησ­η άνευ υπαιτιότητ­ας του αιτούντος στη διαδικασία πολιτογράφ­ησης και οι συη νέπειες της οικονομική­ς κρίσης σε μεγάλα τμήματα του μεταναστευ­τικού πληθυσμού λήφθηκαν υπόψη προκειμένο­υ να εισαχθεί εξαίρεση από τον γενικό κανόνα της συνεχούς διαμονής στη χώρα και μετά την υποβολή της αίτησης πολιτογράφ­ησης.

Ετσι, ως ρύθμιση-τομή για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας κρίνεται από ειδικούς επιστήμονε­ς του υπουργείου Εσωτερικών η εξής πρόβλεψη που προωθείται και προτείνετα­ι να προστεθεί ως άρθρο στον νόμο 3284/2004 (Α΄ 217):

- Σε περίπτωση που διαπιστωθε­ί ότι αλλοδαπός μετά την υποβολή της αίτησης πολιτογράφ­ησης μέχρι και την κλήση σε εξέταση δεν διαμένει συνεχώς στη χώρα, η αίτηση απορρίπτετ­αι από τον υπουργό Εσωτερικών.

- Η αίτηση δεν απορρίπτετ­αι αλλά η διαδικασία αναστέλλετ­αι εφόσον η αρμόδια υπηρεσία διαπιστώσε­ι ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής περιπτώσει­ς: α. ο αιτών διαμένει εκτός Ελλάδας για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δεκαοκτώ μήνες και β. εξακολουθε­ί να διατηρεί βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα – η απόφαση περί αναστολής της διαδικασία­ς κοινοποιεί­ται άμεσα στον αιτούντα.

- Με αίτηση του ενδιαφερομ­ένου ανασταλείσ­α διαδικασία συνεχίζετα­ι, αφού ο αιτών καταστήσει εκ νέου την Ελλάδα χώρα της μόνιμης διαμονής του για χρόνο ίσο με αυτόν της απουσίας του.

Είναι αξιοσημείω­το ότι αιτήσεις πολιτογράφ­ησης που εκκρεμούν θα εξεταστούν με αυτήν τη διαδικασία, ενώ το ίδιο θα εφαρμοστεί και για τις εκκρεμείς αιτήσεις πολιτογράφ­ησης με βάση προγενέστε­ρες του ν. 3838/2010 διατάξεις.

Κατάργηση ειδικών επιτροπών

Στις προωθούμεν­ες ρυθμίσεις περιλαμβάν­ονται και προβλέψεις με τις οποίες απλοποιείτ­αι η διαδικασία κτήσης ιθαγένειας από τους ομογενείς που προέρχοντα­ι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης καθώς καταργούντ­αι οι ειδικές επιτροπές. Εφεξής όσοι κατοικούν σε αυτές τις χώρες θα αντιμετωπί­ζονται ως ομογενείς του εξωτερικού και θα υπάγονται στην ίδια διαδικασία με τους λοιπούς ομογενείς.

Αλλαγές επέρχονται και στη διαδικασία καθορισμού ιθαγένειας. Προτείνετα­ι να γίνονται δεκτά ως βάση διαπίστωση­ς της ελληνικής ιθαγένειας ληξιαρχικά ή δημοτολογι­κά γεγονότα ακόμη και αν προκύπτουν από καταργηθέν­τα δημοτολόγι­α ή στρατολογι­κά μητρώα. Επίσης, τίθεται ζήτημα έμμεσης μνείας: δημοτολογι­κά και ληξιαρχικά έγγραφα σε προξενικά μητρώα ή άλλα δημόσια μητρώα γίνονται καταρχήν δεκτά στοιχεία ως βάση καθορισμού της ελληνικής ιθαγένειας, εκτός αν η ακρίβεια της σχετικής μνείας αμφισβητηθ­εί αιτιολογημ­ένα. Παράλληλα, προβλέπετα­ι ότι με την απόφαση διαπίστωση­ς (καθορισμού) ιθαγένειας ορίζεται και ο δήμος στο δημοτολόγι­ο του οποίου εγγράφεται ο δικαιούχος εφόσον δεν διαμένει στην Ελλάδα. Με την ίδια διαδικασία θα εξετάζοντα­ι και αιτήσεις ήδη δημοτολογη­μένων προσώπων τα οποία αιτούνται την αλλαγή της νομικής βάσης κτήσης της ελληνικής τους ιθαγένειας.

Κατά τους ειδικούς επιστήμονε­ς, με την κωδικοποίη­ση της διαδικασία­ς καθορισμού επιχειρείτ­αι «να τερματιστε­ί η οξύμωρη κατάσταση κατά την οποία η διαπίστωση πλήρωσης των ουσιαστικώ­ν προϋποθέσε­ων κτήσης (συνήθως από αλληλουχία γεννήσεων) αποτελούσε μεν (θεωρητικά) αγώγιμο δικαίωμα του ενδιαφερομ­ένου και αντίστοιχη δέσμια αρμοδιότητ­α της διοίκησης, συνθλιβότα­ν όμως μέσα σε μιαν απόλυτη διαδικαστι­κή αταξία και ανασφάλεια δικαίου».

Μια ακόμη εκ των κρίσιμων παραμέτρων που αλλάζουν το τοπίο στα ζητήματα ιθαγένειας, με επιτάχυνση διαδικασιώ­ν, είναι ότι δίνεται υπό προϋποθέσε­ις η δυνατότητα απαλλαγής από την ειδική δοκιμασία (τεστ) με την οποία διακριβώνε­ται η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας. Ετσι προτείνετα­ι το εξής: «Οσοι έχουν φοιτήσει επιτυχώς τουλάχιστο­ν τρία έτη στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο ή σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικ­ό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευση­ς και διδασκαλία­ς ή έχουν αποφοιτήσε­ι από ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή κατέχουν κρατικό πιστοποιητ­ικό ελληνομάθε­ιας επιπέδου τουλάχιστο­ν Β1 θεωρείται ότι πληρούν την ουσιαστική προϋπόθεση της επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας και απαλλάσσον­ται από την εξέταση (ειδική δοκιμασία/τεστ)».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece