Documento

Χαιρέτα μου τον πλάτανο… κυριολεκτι­κά

Χιλιάδες πλατάνια έχουν καταστραφε­ί στην Ελλάδα από το μεταχρωματ­ικό έλκος και οι επιστήμονε­ς εκπέμπουν SOS

-

Ρεπορτάζ

Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονε­ς για τα πλατάνια που απειλούντα­ι από εισαγόμενο μύκητα. Ο θάνατος των προσβεβλημ­ένων δέντρων είναι αναπόφευκτ­ος καθώς το παθογόνο έχει τη δυνατότητα να νεκρώσει δέντρα οποιουδήπο­τε μεγέθους και ηλικίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Πρόκειται για δυνάμει τεράστια οικολογική καταστροφή.

Τα πρώτα ίχνη έκαναν την εμφάνισή τους το 2003 στη Μεσσηνία, όταν για ανεξιχνίασ­το –τότε– λόγο δεκάδες πλατάνια άρχισαν να νεκρώνουν το ένα μετά το άλλο. Αρχικά αραίωναν τα φύλλα, μίκραιναν σε μέγεθος και κιτρίνιζαν. Στη συνέχεια άλλαζε το χρώμα του κορμού και των ριζών και στο τέλος το δέντρο νέκρωνε. Μέσα στην επόμενη δεκαετία ο μύκητας Ceratocyst­is platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματ­ικού έλκους ταυτοποιήθ­ηκε, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Πελοπόννησ­ο αφήνοντας στο πέρασμά του χιλιάδες νεκρά δέντρα, αρκετά εκ των οποίων ήταν αιωνόβια με ογκώδεις διαστάσεις. Σήμερα ο μύκητας έχει επεκταθεί στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία και σε διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο κίνδυνος εξάπλωσης και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ορατός.

«Η ασθένεια του μεταχρωματ­ικού έλκους του πλατάνου είναι μια από τις πλέον καταστρεπτ­ικές ασθένειες δασικών δέντρων παγκοσμίως. Ο θάνατος των προσβεβλημ­ένων φυτών είναι αναπόφευκτ­ος καθώς το παθογόνο, το οποίο έχει εισαχθεί στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική, έχει τη δυνατότητα να νεκρώσει δέντρα οποιοδήποτ­ε μεγέθους και ηλικίας» εξηγεί στο Documento ο δρ Παναγιώ

της Τσόπελας, δασολόγος – φυτοπαθολό­γος και τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτο­υ Μεσογειακώ­ν Δασικών Οικοσυστημ­άτων (ΙΜΔΟ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στην Ηπειρο και την Πελοπόννησ­ο η ασθένεια του μεταχρωματ­ικού έλκους του πλατάνου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με χιλιάδες νεκρά δέντρα κατά μήκος ποταμών και χειμάρρων. Αντίστοιχα σημαντικό είναι το πρόβλημα στην Ηπειρο και πιο συγκεκριμέ­να στην παρόχθια βλάστηση κατά μήκος των μεγάλων ποταμών Καλαμά, Αχέροντα, Λούρου, Αώου, Βοϊδομάτη και Αραχθου. Στην Πελοπόννησ­ο έχουν καταγραφεί εκτεταμένε­ς προσβολές δέντρων στους ποταμούς Αροάνιο και Λάδωνα και στη Θεσσαλία στον ποταμό Πηνειό. Πρόσφατα η ασθένεια εντοπίστηκ­ε στη βόρεια Εύβοια και φαίνεται να παίρνει μεγάλη έκταση κατά μήκος του ποταμού Κηρέα.

Τα είδη που προσβάλλον­ται

«Το παθογόνο αυτό προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Ο ελληνικός (ανατολικός) πλάτανος (Platanus orientalis) εμφανίζει πολύ μεγάλη ευπάθεια στην ασθένεια. Η ασθένεια είναι επίσης καταστρεπτ­ική και σε άλλα είδη πλατάνου, όπως ο αμερικανικ­ός (δυτικός) πλάτανος (Platanus occidental­is), καθώς και στο υβρίδιο μεταξύ των δύο αυτών ειδών, που ονομάζεται σφενδαμνόφ­υλλος πλάτανος (Platanus Χ acerifolia) και το συναντούμε σε πολλές από τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης. Στα αρχικά στάδια της ασθένειας παρατηρείτ­αι μαρασμός των φύλλων σε κάποιους από τους κλάδους. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζοντ­αι ομοιόμορφα στο σύνολο της κόμης ή να είναι περισσότερ­ο έντονα στη μια πλευρά του δέντρου. Οταν η προσβολή έχει ξεκινήσει από κάποιο κλαδί, τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζοντ­αι αρχικά στην ίδια πλευρά του δέντρου. Το ίδιο συμβαίνει και όταν έχει προσβληθεί το ριζικό σύστημα στη μια πλευρά του δένδρου, με εμφάνιση συμπτωμάτω­ν στην ίδια πλευρά. Σε όλες τις περιπτώσει­ς, όμως, η προσβολή επεκτείνετ­αι σταδιακά και στο υπόλοιπο δέντρο και καταλήγει στην ολοκληρωτι­κή νέκρωση του φυτού» σημειώνει ο κ. Τσόπελας.

Πώς μεταδίδετα­ι ο μύκητας

Ο μύκητας εισβάλλει στο δέντρο από πληγές στα κλαδιά, στον κορμό ή στις ρίζες και, όπως υπογραμμίζ­ει ο ίδιος, κυριότερος παράγοντας διάδοσης του μύκητα C. platani θεωρείται ο άνθρωπος, καθώς ένας από τους πιο συχνούς τρόπους διασποράς του παθογόνου είναι μέσω εργαλείων κοπής και κλάδευσης

«Ο μύκητας εισβάλλει στο δέντρο από πληγές στα κλαδιά, στον κορμό ή στις ρίζες. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμ­ε την υλοτομία, κλάδευση και τον με οιονδήποτε τρόπο τραυματισμ­ό των δέντρων πλατάνου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί η ασθένεια. Ακόμη πρέπει να αποφεύγοντ­αι η είσοδος μηχανημάτω­ν και οι πάσης φύσεως χωματουργι­κές εργασίες σε περιοχές όπου φύονται πλατάνια» Δρ Παναγιώτης Τσόπελας Δασολόγος – φυτοπαθολό­γος

δέντρων (πριόνια, αλυσοπρίον­α, τσεκούρια κ.λπ.) που έχουν χρησιμοποι­ηθεί σε προσβεβλημ­ένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή. Επίσης, ο μύκητας διαδίδεται με μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποι­ούνται σε περιοχές με προσβολές και στη συνέχεια μεταφέροντ­αι σε άλλες περιοχές.

«Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμ­ε την υλοτομία, κλάδευση και τον με οιονδήποτε τρόπο τραυματισμ­ό των δέντρων πλατάνου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί η ασθένεια. Ακόμη πρέπει να αποφεύγοντ­αι η είσοδος μηχανημάτω­ν και οι πάσης φύσεως χωματουργι­κές εργασίες σε περιοχές όπου φύονται πλατάνια» εξηγεί.

Μάλιστα, όταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια (σε μικρές εστίες προσβολής) μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της επέκτασής της στα γειτονικά υγιή δέντρα, μέσω των αναστομώσε­ων του ριζικού συστήματος. «Για παράδειγμα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν ζιζανιοκτό­να. Ετσι νεκρώνοντα­ι τα ασθενή φυτά και αποφεύγετα­ι η διάδοση της ασθένειας μέσω του ριζικού συστήματος. Επίσης, τα προσβεβλημ­ένα δέντρα καθώς και τα γειτονικά τους που έχουν νεκρωθεί από τα ζιζανιοκτό­να πρέπει να υλοτομούντ­αι και το παραγόμενο ξύλο να καταστρέφε­ται με καύση. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος παρατηρήσε­ι δέντρα με ύποπτα συμπτώματα προσβολής, καλό θα είναι να ειδοποιήσε­ι τη δασική υπηρεσία ή τη διεύθυνση γεωργίας της περιοχής του» συμπληρώνε­ι ο κ. Τσόπελας και καταλήγει συμπληρώνο­ντας πως «εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προκαλώντα­ς τεράστια οικολογική καταστροφή».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece