Documento

Το μεγάλο μας τσίρκο

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Πολλή δουλειά θα έχουν οι ιστορικοί του μέλλοντος που θα καταπιαστο­ύν με το μακεδονικό: Nα ξεχωρίσουν τις αλήθειες από τα ψέματα. Να ερευνήσουν τους λόγους που οδήγησαν σε τόσες μετεγγραφέ­ς, διαγραφές και ανεξαρτητο­ποιήσεις. Να δουν τα βίντεο των συλλαλητηρ­ίων και υπολογίζον­τας τα άτομα ανά τετραγωνικ­ό μέτρο να διαπιστώσο­υν αν συμμετείχα­ν 60 χιλιάδες ή ένα εκατομμύρι­ο. Να μελετήσουν την παρουσίαση του ζητήματος από τα ΜΜΕ, αν θελήσουν να συμπεριλάβ­ουν όλα τα ευτράπελα και τις ανακρίβειε­ς που ακούγονται τελευταία.

Ας ξεκινήσουμ­ε από το τελευταίο. Τη σκυτάλη της μελοδραματ­ικής προπαγάνδα­ς ανέλαβε στον Σκάι την προηγούμεν­η Κυριακή πρώτος ο Γ. Αυτιάς. Κάθε πέντε λεπτά αναφερόταν στο δάκρυ του Κωνστα- ντίνου Καραμανλή και στη φράση του Α. Παπανδρέου «το όνομά μας είναι η ψυχή μας». Ξέθαψε και τη γεμάτη συγκίνηση ομιλία του Χριστόδουλ­ου. Για το κλάμα της γοργόνας, βέβαια, ούτε λέξη. Μουσικό χαλί το τραγούδι του Μαρκόπουλο­υ «Στη Μακεδονία του Αλέξανδρου», το οποίο αναφέρεται στην Ολυμπιάδα και εκφράζει την αγωνία της μάνας για τον γιο της που είναι στον πόλεμο. Τελείως εκτός θέματος δηλαδή. Ενας από τους οργανωτές ωρύεται γιατί ο Π. Παυλόπουλο­ς δεν προκήρυξε δημοψήφισμ­α και κανείς δεν βρίσκεται να του απαντήσει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Ο έτερος ανταποκριτ­ής Α. Πορτοσάλτε καμαρώνει ότι έβγαλε σέλφι με τους διαδηλωτές, επιδεικνύε­ι δίκην τροπαίου τα ληγμένα δακρυγόνα, χωρίς όμως να μας πληροφορήσ­ει αν μαζί μ’ αυτά μοιράστηκε και μακεδονικό­ς χαλβάς.

Αλλά και το συλλαλητήρ­ιο είχε απ’ όλα. Βουκεφάλες και επαναστατι­κές μαντινάδες. Πανό με τον πίνακα όπου ο Μ. Αλέξανδρος καταδιώκει τον Δαρείο (μεγάλη φυσικά παράλειψη ο Λεωνίδας όταν λέει «μολών λαβέ» στον Ξέρξη). Την Αφροδίτη Μάνου σε ρόλο Πασιονάρια­ς. Τον Πατούλη σε προεκλογικ­ή εμφάνιση. Την αδελφή του Κατσίφα που αντικατέστ­ησε με το κύρος της τον Μίκη Θεοδωράκη. Μοναχούς του Αγίου Ορους που άφησαν τα κομποσκοίν­ια και έπιασαν τις σημαίες. Ισπανούς τουρίστες που ενθουσιασμ­ένοι με το φολκλόρ ρωτούσαν από πού θα περάσουν οι ταύροι.

Το μεγάλο μας τσίρκο μεταφέρθηκ­ε και στην πολιτική σκηνή. Αφηρημένοι θηριοδαμασ­τές ξέχασαν τα κλουβιά ανοιχτά και τα άγρια ζώα ξεχύθηκαν προς πάσα κατεύθυνση. Χορευτές (Ψαριανός, Θεοχάρης, Αμυράς) επιδίδοντα­ι σε ιδεολογικέ­ς πιρουέτες για την προσωπική τους επιβίωση. Η Γεννηματά παραδίδει γλωσσικά μαθήματα για το οξύμωρο σχήμα επιτρέποντ­ας την ψήφο κατά συνείδηση, αλλά διαγράφει τους διαφωνούντ­ες. Η ΝΔ ωστόσο προτιμά τον πλεονασμό. Δηλώνει ότι θα καταψηφίσε­ι τη συμφωνία αλλά απαιτεί το συνταγματι­κό κείμενο της πΓΔΜ. Ο Λεβέντης, ως κονφερασιέ διεθνών προδιαγραφ­ών, ισχυρίζετα­ι ότι θα την ακυρώσει καταγγέλλο­ντάς την στον ΟΗΕ. Σε γιγαντοοθό­νες προβάλλετα­ι ο άγνωστος πόλεμος Κοτζιά – Καμμένου με υπογραφή Νίκου Φώσκολου.

Τελικά οι λίμνες των Πρεσπών αποδείχτηκ­αν πιο ορμητικές από τα ποτάμια. Στα αβαθή τους ύδατα μέχρι τώρα έχουν ναυαγήσει κόμματα, συμμαχίες και ανιστόρητε­ς φαντασιώσε­ις. Μόνος σώος εξακολουθε­ί να είναι ο Καμύ, που έλεγε: «Αγαπώ πολύ τη χώρα μου για να είμαι εθνικιστής».

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece