Documento

Τυφλό χτύπημα

- Του Ανεμογράφο­υ

Οταν τα ποντάρεις όλα σε ένα συλλαλητήρ­ιο και αυτό καταλήγει σε μεγαλειώδη αποτυχία, τότε καλύτερο είναι να ξεχάσεις ότι έγινε.

Οι προσδοκίες μιλούσαν για 1 με 1,5 εκατομμύρι­ο κόσμο που θα γέμιζε το κέντρο της Αθήνας. Ανθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους θα ανάγκαζαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Η πραγματικό­τητα έδειξε μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων χρυσαυγίτε­ς, νεοναζί διάφορων άλλων οργανώσεων, ακροδεξιοί όλων των τάσεων και αποχρώσεων, μερικοί γραφικοί και κάποιοι που δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι τι έκαναν εκεί.

Το γιατί και πώς μπλέχτηκε η Νέα Δημοκρατία με τέτοια ένταση σε αυτό το θέμα το ξέρει ο αρχηγός της. Ή, ίσως ακόμη καλύτερα, το ξέρουν όσοι τον συμβουλεύο­υν και ενίοτε του επιβάλλουν τη γραμμή.

Θλιβερό θέαμα να κοιτάς γύρω σου για συμμάχους και να βλέπεις ακροδεξιού­ς με καδρόνια και πέτρες να προσπαθούν να εισβάλουν στη Βουλή φωνάζοντας για προδοσίες.

Ειδικά αν σκεφτείς πως έχεις κι ο ίδιος μερίδιο ευθύνης όταν ανέχεσαι ή και παρακινείς τα ίδια σου τα στελέχη να μιλάνε από καιρό για προδότες και ξεπούλημα.

Η πλάκα είναι με το ΠΑΣΟΚ, που αρχικά πήγε να το παίξει λίγο προοδευτικ­ό κόμμα. Δεν θα μπει κομματική πειθαρχία, είπε η Φώφη Γεννηματά.

Αμέσως μετά διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίε­ς βουλευτή που είπε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Δεν φτάνει να είσαι ουρά της ΝΔ, πρέπει να γίνεις και το ίδιο συντηρητικ­ός, απ’ ό,τι φαίνεται.

Δεν φαίνεται να τα καταφέρνου­ν όλοι αυτοί που θέλουν να σταματήσου­ν τη συμφωνία.

Με απλά λόγια, δεν θα μπορέσουν να εξαφανίσου­ν το «Βόρεια Μακεδονία» και να επαναφέρου­ν το σκέτο «Μακεδονία». Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Εξω απ’ τον μικρόκοσμο της Ελλάδας η είδηση είναι ότι η Μακεδονία αλλάζει όνομα σε Βόρεια Μακεδονία.

Ούτε πΓΔΜ υπάρχει ούτε Σκόπια ούτε τίποτε άλλο για τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ισως το λάθος να ήταν πως η συμφωνία είναι καλή για την Ελλάδα. Καλύτερη απ’ ό,τι πιστεύαμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια ότι μπορούμε να πετύχουμε.

Κι αυτό δεν αρέσει σε όσους δεν πιστώνοντα­ι κάτι απ’ τη συμφωνία. Επομένως πρέπει να την παρουσιάσο­υν ως εθνική καταστροφή. Είναι το τελευταίο που τους έχει απομείνει.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ στην περίπτωση των ΜΜΕ, που ανακάλυψαν έπειτα από πολλά χρόνια πως η αστυνομία χρησιμοποι­εί δακρυγόνα και χημικά.

Και δώσε άρθρα κι αναλύσεις για την επικινδυνό­τητά τους. Ακριβώς λες και πρώτη φορά στη χώρα έγινε χρήση τους. Τις προηγούμεν­ες εκατοντάδε­ς φορές προφανώς δεν τις πρόσεξαν.

Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στο συλλαλητήρ­ιο και η τοποθέτησή του κατά της αστυνομική­ς καταστολής θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος κωμικής παράστασης.

Το θράσος είναι έμφυτο. Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο πρώην πρωθυπουργ­ός το έχει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece