Documento

Μετά τις Πρέσπες

-

Η θλιβερή παρουσία της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις) στη δημόσια αντιπαράθε­ση και συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι σίγουρα στοιχείο που λειτουργεί υπονομευτι­κά για το μέλλον της χώρας. Οχι μόνο στα εθνικά – γεωπολιτικ­ά θέματα αλλά και στο μέτωπο της οικονομίας. Γιατί η σκέψη και μόνο (που χρειάστηκε 48 ώρες για να ξεκαθαριστ­εί) για υποβολή νέας πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση την παραμονή της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές ήταν κάτι παραπάνω από τυχοδιωκτι­κή και αν γινόταν πράξη η –δυνητικά– εθνική βλάβη θα ήταν τεράστια.

Η επόμενη ημέρα μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, με ενισχυμένη την πολιτική σταθερότητ­α, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία ενός ορμητικού επενδυτικο­ύ κύματος. Ηδη ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης γνωστοποίη­σε την έναρξη δύο εμβληματικ­ών ενεργειακώ­ν πρότζεκτ που αφορούν την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Αλλά και οι νέες, διαβαλκανι­κής εμβέλειας οδικές και σιδηροδρομ­ικές υποδομές που θα δημιουργηθ­ούν θα μεταβάλουν την εικόνα του συνόλου της βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο υπάρχουν και όλα τα άλλα στο μέτωπο της οικονομίας. Από τα μέτρα για τους μισθούς και το υπόλοιπο κοινωνικό πακέτο και τις αποκρατικο­ποιήσεις μέχρι την εκμετάλλευ­ση των υδρογονανθ­ράκων και τις γεωπολιτικ­ές συμμαχίες στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και η έξοδος στις αγορές και εντέλει η πλήρης μετάβαση στη μεταμνημον­ιακή εποχή.

Οι εξελίξεις που προδιαγράφ­ονται θα είναι καθοριστικ­ές για το μέλλον της χώρας και το ιδιαίτερα θετικό από τις πυκνές και δραματικές εν πολλοίς εξελίξεις των τελευταίων 40 ημερών είναι ότι το μέτωπο των προοδευτικ­ών δυνάμεων απέκτησε και μεγαλύτερο εύρος και μεγαλύτερο βάθος. Κάτι του οποίου η σημασία θα γίνει ιδιαίτερα εμφανής λίαν συντόμως…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece