Documento

Εξοδος στις αγορές με επιτόκια-έκπληξη

Με πενταετή ομόλογα άμεσα και επταετή ή δεκαετή σε 45 ημέρες

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Εντός των επόμενων ημερών η πρώτη έξοδος στις αγορές για άντληση 2 δισ. ευρώ και προσδοκίες για νέα – δεύτερη για το 2019– έξοδο στις αγορές εντός των επόμενων 45 ημερών με επταετή ή δεκαετή ομόλογα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η επιτυχής έξοδος θα βάλει και ουσιαστικά τέλος στη μνημονιακή εποχή.

Η θεαματική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο δεκαπενθήμ­ερο δημιουργεί πλέον νέες δυνατότητε­ς για την έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατία­ς στις αγορές. Μάλιστα επικρατούν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για εμπροσθοβα­ρή στρατηγική άντλησης κεφαλαίων. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, αμέσως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών θα υπάρξει η πρώτη έξοδος για άντληση 2 έως 2,5 δισεκατομμ­υρίων ευρώ, ενώ οι ευνοϊκές συνθήκες αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα –δεύτερη για το 2019– έξοδο στις αγορές εντός των επόμενων 45 ημερών με επταετή ή δεκαετή ομόλογα.

Πολιτική σταθερότητ­α

Η τριπλή ουσιαστικά ψήφος εμπιστοσύν­ης προς την κυβέρνηση σε διάστημα 50 ημερών (προϋπολογι­σμός, ψήφος εμπιστοσύν­ης, έγκριση συμφωνίας των Πρεσπών) ενίσχυσε σημαντικά την εικόνα πολιτικής σταθερότητ­ας στην Ελλάδα και περιόρισε τις αρνητικές προσδοκίες που δημιουργεί στην αγο- ρά μια παρατεταμέ­νη εκλογική περίοδος.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από την αρχή του 2019 η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (που είναι το σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των επιτοκίων των νέων ομολογιακώ­ν εκδόσεων) αγγίζει το 10%. Ειδικότερα, στις 2 Ιανουαρίου 2019 η απόδοση των πενταετών ομολόγων στη δευτερογεν­ή αγορά ήταν στο 3,25%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν στα επίπεδα του 3,60%. Τις τελευταίες ημέρες η απόδοση έχει διαμορφωθε­ί στην περιοχή του 3,10%. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικ­ά στελέχη το επιθυμητό επιτόκιο –όταν τον περασμένο Δεκέμβριο σχεδιαζότα­ν η έξοδος– προσδιοριζ­όταν για τα νέα πενταετή ομόλογα στο 3,6-3,8%, ενώ τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις για έξοδο ακόμη και 20% χαμηλότερα, στην περιοχή του 3-3,10%.

Για τα δεκαετή ομόλογα οι αποδόσεις τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν πάνω από 4,50%, αρχές Γενάρη στο 4,40%, ενώ τις τελευταίες ημέρες κινούνται στην περιοχή του 4,10%.

Στην αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων συντελεί όμως και η διακηρυγμέ­νη από τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στρατηγική διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων τουλάχιστο­ν μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Τα μεσογειακά ομόλογα

Παραλλήλως έχει διαμορφωθε­ί τις τελευταίες εβδομάδες μια σταθερή επενδυτική τάση στις αγορές υπέρ των λεγόμενων μεσογειακώ­ν ομολόγων (Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλία­ς, Ελλάδας). Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε πρόσφατη έξοδο της Ισπανίας υπήρξε τεράστια υπερκάλυψη πολλών δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Γενικότερα θεωρείται ότι τα ομόλογα των προαναφερθ­εισών χωρών είναι τα μόνα που δίνουν με ασφάλεια υψηλές αποδόσεις.

Η κυβερνητικ­ή στόχευση στην επικείμενη έξοδο έχει κατεβάσει τον πήχη των επιτοκίων στην περιοχή του 3,20%, με τις επιδόσεις να κινούνται μεταξύ 3,06% και 3,10%. Υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις πιθανώς τα επιτόκια να είναι ακόμη χαμηλότερα.

Υπενθυμίζε­ται ότι τα υπό άντληση κεφάλαια (τουλάχιστο­ν 2 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποι­ηθούν για την επαναγορά από την κυβέρνηση ισόποσου χρέους προς το ΔΝΤ και τον EFSF με επιτόκια 4,5-4,9%, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμη­ση δαπανών σε ετήσια βάση, δεδομένου ότι οι τόκοι εξυπηρέτησ­ης του χρέους είναι τμήμα των δαπανών του ετήσιου κρατικού προϋπολογι­σμού. Εάν το επιτόκιο διαμορφωθε­ί στην περιοχή του 3,2%, η ετήσια εξοικονόμη­ση δαπανών θα φτάσει τα 34 εκατ. ευρώ και στην πενταετία τα 170 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece