Documento

Πάγια ρύθμιση 24-36 δόσεων για χρέη στην εφορία

Από τις αρχές Μαρτίου σε εφαρμογή, ποιες οι προϋποθέσε­ις

- Σταύρος Κ. Χαρίτος

Εν συντομία

Νέο καθεστώς με πάγια ρύθμιση χρεών από 24 έως 36 δόσεις και κριτήρια εισοδηματι­κά και άλλα για τους οφειλέτες.

Γιατί ενδιαφέρει

Νέο καθεστώς για το «τέρας» των 104 δισ. ευρώ στις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στην εφορία.

Η ρύθμιση, της ρύθμισης… Με τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη να έχουν ξεπεράσει τα 9,4 δισ. ευρώ μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 και τις συνολικές οφειλές προς την εφορία να υπερβαίνου­ν τα 104 δισ. ευρώ, ήγγικεν η ώρα για την εφαρμογή νέου καθεστώτος ρυθμίσεων. Πλην της πολυαναμεν­όμενης ρύθμισης των 120 δόσεων που θα αφορά παλαιά χρέη και η οποία συναντά προς το παρόν την αντίδραση των θεσμών, θα υπάρξει και νέα πάγια ρύθμιση την οποία θα μπορούν αυτομάτως και ηλεκτρονικ­ά να επιλέγουν οι φορολογούμ­ενοι για κάθε κατηγορία χρέους, παλαιού ή νέου. Αυτή θα είναι 24 μηνιαίων δόσεων και υπό ειδικές προϋποθέσε­ις θα φτάνει και τις 36.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμέν­ες πηγές στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, για να ενταχθεί κανείς στο νέο σύστημα των δόσεων που προωθείται από την κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει ήδη ρύθμιση με την εφορία (12 δόσεις). Και μάλιστα όχι απλώς να έχει ρύθμιση αλλά να τηρεί με συνέπεια τις προθεσμίες πληρωμής των δόσεων.

Οι οφειλέτες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίε­ς, θα πρέπει να προσέξουν ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσ­ει νέα χρέη ή τουλάχιστο­ν πρέπει να τα έχουν τακτοποιήσ­ει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, όπως είναι και το πιθανότερο, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου διμήνου του 2019.

Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί το ακριβές σχήμα της νέας ρύθμισης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν υποστηρίζο­υν ότι ανάλογα με την προέλευση της οφειλής θα παρέχονται συγκεκριμέ­νες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τον φόρο εισοδήματο­ς και τον ΕΝΦΙΑ θα μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις οφειλές του κατά ανώτατο όριο σε 24 δόσεις, ενώ για χρέη που προκύπτουν από κληρονομιά οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένω­ς να ξεπερνούν τις 36, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τη δυνατότητα του φορολογουμ­ένου να ανταποκριθ­εί στη ρύθμιση.

Μέσω Taxis

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν σημειώνουν ότι η ρύθμιση θα πρέπει «να λειτουργήσ­ει γρήγορα, εύκολα και με λίγες παραμέτρου­ς». Διαφορετικ­ά, θα γίνει πολύπλοκη και θα είναι δύσκολο να γίνει ηλεκτρονικ­ά. Δηλαδή όλοι οι ενδιαφερόμ­ενοι οφειλέτες θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση μέσω του ηλεκτρονικ­ού συστήματος Τaxis.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα ισχύσουν ίδια μέτρα και σταθμά για όλους τους οφειλέτες. Για παράδειγμα μπορεί σε δύο φορολογούμ­ενους που χρωστούν το ίδιο ποσό να χορηγηθεί διαφορετικ­ός αριθμός δόσεων, εάν ένας εκ των δύο έχει πολύ υψηλότερο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι αν δύο οφειλέτες έχουν το ίδιο ποσό οφειλής, για παράδειγμα 10.000 ευρώ, αλλά μεγάλη διαφορά στα δηλωθέντα προς την εφορία εισοδήματά τους, αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα θα μπει αυτομάτως στη ρύθμιση των 36 δόσεων και πάνω και ο άλλος πιθανώς στις 24 δόσεις.

Διαγραφή χρέους

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσε­ις και τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθ­ηκε θα κλιμακώνετ­αι το κούρεμα στις προσαυξήσε­ις, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσει­ς θα φτάνει στην πλήρη διαγραφή.

• Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρ­η, δεδομένου ότι οι περισσότερ­οι οφειλέτες έχουν χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ.

• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Σήμερα οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ηλεκτρονικ­ά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και υπό εξαιρετικέ­ς προϋποθέσε­ις να φτάσουν τις 24 (με προσωπική έγκριση από τον έφορο). Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμεν­ης υπεύθυνης δήλωσης μπορούν να γίνουν μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade. gr). Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αποτρέπετα­ι η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλετ­αι.

Τονίζεται, τέλος, ότι εάν προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσε­ις που αναλογούν, οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς την εφορία ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

Οι φοροτεχνικ­οί

Η ένταξη στο νέο καθεστώς πάγιας ρύθμισης προϋποθέτε­ι ότι η οφειλή είναι ήδη ενταγμένη στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων

Ο πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικ­ών Β. Καμπάνης σχολιάζει στο Documento ότι η ρύθμιση που πρόκειται να έρθει φαίνεται, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας τις τελευταίες εβδομάδες, λιγότερο ελκυστική σε σχέση με αυτήν που φέρεται να προωθείται για τις οφειλές στα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Και αυτό διότι στη ρύθμιση της εφορίας θα υπάρχουν και εισοδηματι­κά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει σε εκείνη των ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη ρύθμιση εντάσσοντα­ι μισθωτοί, συνταξιούχ­οι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσε­ις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσε­ις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστι­κό και είναι βιώσιμες.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστι­κά όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece