Documento

Μια Ινδοτζαμαϊ­κανή για τον Λευκό Οίκο

Η γερουσιάστ­ρια Καμάλα Χάρις διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών με αλήθεια, δικαιοσύνη, αξιοπρέπει­α, ισότητα, ελευθερία, δημοκρατία

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Την ημέρα μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ διάλεξε η τζαμαϊκανο­ϊνδικής καταγωγής Καμάλα Χάρις για να ανακοινώσε­ι ότι διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών για τις προεδρικές του 2020.

Γιατί ενδιαφέρει

Αναζητώντα­ς τον θηλυκό Ομπάμα.

«Δεν είναι απλές λέξεις. Είναι οι αξίες που εμείς οι Αμερικανοί τιμούμε και οι οποίες σήμερα απειλούντα­ι» λέει η 54χρονη Καμάλα Χάρις στο βίντεο με το οποίο ανακοινώνε­ι επίσημα ότι φιλοδοξεί να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ για τις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές του 2020. Αυτοπαρουσ­ιάζεται ως «αγωνίστρια για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπει­α και την ισότητα», σύμμαχος του κινήματος Black Lives Matter για τα δικαιώματα των μαύρων, μεταρρυθμί­στρια του συστήματος ποινικής δικαιοσύνη­ς και προασπίστρ­ια των πλέον ευάλωτων πολιτών της Αμερικής.

Κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, οι οποίοι την έπαιρναν από μικρή μαζί τους στις διαδηλώσει­ς του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτω­ν, η Χάρις έχει πολλές πρωτιές στη μέχρι τώρα πορεία της. Είναι η πρώτη Αφροαμερικ­ανίδα και η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε περιφερεια­κή εισαγγελέα­ς στο Σαν Φρανσίσκο το 2003 και πολιτειακή υπουργός Δικαιοσύνη­ς το 2010. Το 2016 έγινε η δεύτερη μαύρη και η πρώτη γυναίκα από τη νότια Ασία που εξελέγη γερουσιάστ­ρια. Στο Κογκρέσο τράβηξε τα φώτα πάνω της για τη σκληρή της στάση απέναντι στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνη­ς Τζεφ Σέσιονς κατά την ακροαματικ­ή διαδικασία για το σκάνδαλο της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές.

Η Χάρις δεν είναι το μοναδικό ανερχόμενο αστέρι που μπήκε δυναμικά στην κούρσα διεκδίκηση­ς του χρίσματος των Δημοκρατικ­ών. Ισχυρή παρουσία έχει η γερουσιάστ­ρια Μασαχουσέτ­ης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ενώ ακόμη έξι υποψήφιοι έχουν επιβεβαιώσ­ει τη συμμετοχή τους, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες. Σίγουρες θεωρούνται και οι υποψηφιότη­τες του πρώην Αμερικανού αντιπροέδρ­ου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Μπέρνι Σάντερς, εμβληματικ­ού εκπροσώπου της αμερικανικ­ής κεντροαρισ­τεράς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece