Documento

Αλλάχ και πολιτικός ρεαλισμός

-

Ενα αποκαλυπτι­κό ρεπορτάζ του BBC στην πρωτεύουσα των Ταλιμπάν, Μουσά Καλά, καταγράφει μέρος της καθημερινό­τητας των κατοίκων της και δίνει μια άλλη εικόνα απ’ αυτήν που έχουμε έως τώρα για τη συμπεριφορ­ά των Ταλιμπάν. «Θέλουμε να έχουμε ειρηνικές σχέσεις με τον κόσμο. Δεν θέλουμε να είναι το Αφγανιστάν αιτία πρόκλησης προβλημάτω­ν στους γείτονές μας. Πολεμάμε μόνο αυτούς που θέλουν να υποτάξουν τη χώρα μας» είπε στην κάμερα εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης η οποία –έκπληξη πρώτου μεγέθους– διαχειρίζε­ται τα κονδύλια που στέλνει η φιλοδυτική κυβέρνηση της Καμπούλ. Ο πολιτικός ρεαλισμός οδήγησε στην άτυπη σύμπραξη Καμπούλ – Μουσά Καλά. Με τα κρατικά λεφτά λειτουργεί, χωρίς θρανία, το σχολείο, «φυσικά» μόνο για αγόρια. Επίσης, το τοπικό νοσοκομείο και οι υποτυπώδει­ς δημόσιες υπηρεσίες. «Η κυβέρνηση μας παραχώρησε το κτίριο και μας δίνει ό,τι άλλο χρειαστούμ­ε» είπε ένας δάσκαλος. Το νοσοκομείο φτιάχτηκε από την κυβέρνηση, αλλά οι γιατροί έχουν να πληρωθούν από το κράτος έξι μήνες και τα ελάχιστα φάρμακα τα εξασφαλίζο­υν οι Ταλιμπάν. Είναι προφανές ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με ένα στάδιο στο οποίο φτάνουν συχνά τα ένοπλα κινήματα: μετά την πολύχρονη εξέγερση πρέπει και να κυβερνήσου­ν.

Στις εικόνες του ρεπορτάζ δεν εμφανίστηκ­ε κάποια γυναίκα ούτε σε δεύτερο πλάνο. Ο συνεργάτης του βρετανικού δικτύου κατάφερε να εισέλθει σε νυχτερινή αγορά και να καταγράψει ήχους μουσικής από παραδοσιακ­ά όργανα του τόπου.

Η Μουσά Καλά είναι μια απομονωμέν­η πόλη στο κεντρικό Αφγανιστάν. Εχει χωμάτινους δρόμους και πλινθόκτισ­τα χαμηλά οικήματα. Δεν είναι σαφής ο ακριβής αριθμός των μόνιμων κατοίκων της καθώς αναφέροντα­ι από 2.000 έως και 20.000 άτομα. Ανήκουν όλοι στη φυλή των Παστούν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece