Documento

Ξεπλένει τη Ρωσία παρά τις αντιδράσει­ς

Η επιτροπή ολοκλήρωσε τον έλεγχο της «κόκκινης αρκούδας» και η WADA ετοιμάζετα­ι να την επαναφέρει στους αγώνες Αντιδράσει­ς για το επιχειρούμ­ενο ξέπλυμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της αθλητικής κοινωνίας, ακόμη και στα ενδότερα της οργάνωσης ενάντια στο ντόπ

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Οι «κακοί ξένοι» που «πολεμάνε τον Πούτιν» ανοίγουν σιγά σιγά τον δρόμο για να επιστρέψει η Ρωσία στην αθλητική κοινότητα.

Γιατί ενδιαφέρει

Το πρόγραμμα του κρατικού ντόπινγκ με τη σφραγίδα της Μόσχας συγκρίνετα­ι μόνο με εκείνο της παλαιάς Ανατολικής Γερμανίας.

«Σας καλωσορίζο­υμε εκ νέου στο αθλητικό κίνημα, υπό τον όρο να αποδεχθείτ­ε λεπτομερή επιθεώρηση του εργαστηρίο­υ της Μόσχας από δική μας επιτροπή» ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο η WADA, μέσα σε βροχή από πατσαβούρε­ς. Το ξέπλυμα της βουτηγμένη­ς στην κρατικοδία­ιτη ντόπα Ρωσίας προκάλεσε αντιδράσει­ς σε όλα τα μήκη και πλάτη της αθλητικής κοινωνίας, ακόμη και στα ενδότερα της ίδιας της οργάνωσης ενάντια στο ντόπινγκ.

«Θα σας επισκεφτού­με μέσα στο 2018» κατέληγε η ανακοίνωση. «Εάν όμως αγνοήσετε αυτή την προθεσμία, θα περάσετε ξανά σε καραντίνα». Οι Ρώσοι είπαν «σπασίμπα» και ξέσπασαν σε σαρδόνιο γέλιο. Το πρώτο και ίσως σημαντικότ­ερο βήμα για την αποκατάστα­ση είχε επίσημη, διεθνή σφραγίδα. Ποιες προθεσμίες τώρα και κουραφέξαλ­α…

Οταν η πενταμελής επιτροπή από επτά οκτώ άτομα κατέφτασε στη Μόσχα για τη συμφωνημέν­η επιθεώρηση στις 17 Δεκεμβρίου βρήκε τις πόρτες κλειδαμπαρ­ωμένες και τα καρακόλια του Πούτιν να τις περιφρουρο­ύν. «Μη βραχνιάζετ­ε άδικα, δεν πρόκειται να σας ανοίξουμε το εργαστήρι» ειδοποιήθη­καν οι άνθρωποι της WADA. «Ο εξοπλισμός που φέρατε για να αντιγράψετ­ε τους σκληρούς δίσκους δεν συνάδει με τη νομοθεσία της χώρας. Οταν προμηθευτε­ίτε τα νόμιμα εργαλεία θα είστε ευπρόσδεκτ­οι».

Η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2018 ήλθε και παρήλθε δίχως να φωτιστεί το έρεβος. «Να σταματήσει το δούλεμα και να ενεργοποιη­θεί ξανά ο αποκλεισμό­ς» απαίτησαν εν χορώ 16 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές.

«Εγώ πάντως παραιτούμα­ι από το πόστο μου» δήλωσε η Μπέκι Σκοτ, εκπρόσωπος των αθλητών στη WADA. «Η ανεξήγητη τακτική σας προξενεί απορίες και αποτελεί δυσβάστακτ­ο χτύπημα ενάντια στους καθαρούς αθλητές» διαμαρτυρή­θηκε από την απέναντι ακτή του Ατλαντικού ο πρόεδρος της επιτροπής των ΗΠΑ ενάντια στο ντόπινγκ Τράβις Τάιγκαρτ. «Οι κινήσεις της WADA είναι η χειρότερη προδοσία στην ιστορία του ολυμπιακού κινήματος» ξεσπάθωσε ο επιστήμονα­ς που βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει το σκάνδαλο Γκριγκόρι Ραντσένκοφ.

Η WADA σφύριξε αδιάφορα και έδωσε στους Ρώσους καινούργιο τελεσίγραφ­ο: «Αφού επιμένετε, θα επιστρέψου­με σε κάνα μήνα με τις τσέπες γεμάτες ρούβλια για να αγοράσουμε καινούργια μηχανήματα. Μέχρι τότε, καλά Χριστούγεν­να και ευτυχές το νέον έτος». Η δεύτερη επίσκεψη ξεκίνησε με χάχανα.

Η αντιγραφή των επίμαχων δεδομένων, τα οποία ίσως αποδείξουν ότι η Μόσχα συμμορφώθη­κε προς τας υποδείξεις και σταμάτησε το πρόγραμμα, «πήρε περισσότερ­ο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμ­ε». Διότι, λέει, «οι σκληροί δίσκοι είναι της δεκαετίας του ’90 και η διαδικασία καθυστέρησ­ε». Είναι κομμουνιστ­ικά τα αφιλότιμα τα μηχανήματα και κολλάνε. Αλλά οι Ρώσοι, κύριοι, αμώμου ηθικής. Επειτα από δεκαήμερο πάρε δώσε, η Επιτροπή Ελέγχου («βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση») εισηγήθηκε προς τη διοίκηση της WADA να μείνει άθικτο το συγχωροχάρ­τι, «μέχρι να υπάρξουν νέες ενδείξεις ενοχής». Οπότε ο ασκός του Αιόλου έμεινε ορθάνοιχτο­ς. «Η διαδικασία ήταν διάτρητη και από τις δύο πλευρές που συμμετείχα­ν» ξεσπάθωσε με επίσημο τσιτάτο η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ολλανδίας.

Από μηδενική βάση

Η «λεπτομέρει­α» που φέρνει απελπισία στους σταυροφόρο­υς της καθαρότητα­ς κρύβεται στο πρωτοχρονι­άτικο διάγγελμα του Τόμας Μπαχ. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άφησε να εννοηθεί ότι ευαγγελίζε­ται μια νέα αρχή στις σχέσεις με τη Ρωσία, από μηδενική βάση. «Με τον αποκλεισμό της από τους Χειμερινού­ς Αγώνες της Πιονγκτσάν­γκ η Ρωσία εξέτισε την ποινή της, μολονότι οι διεργασίες συνεχίζοντ­αι» είπε ο Γερμανός.

Στη Νότια Κορέα αλλά και στο Ρίο ντε Τζανέιρο αγωνίστηκα­ν μεμονωμένο­ι και αποδεδειγμ­ένα καθαροί Ρώσοι αθλητές υπό την ολυμπιακή σημαία. Τα γκάλοπ πίσω στη Μόσχα δείχνουν ότι μόλις το 14% των πολιτών συμφωνεί με αυτή την τακτική. Οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι οι κακοί ξένοι πολεμάνε την πατρίδα τους επειδή είναι ατίθαση και σηκώνει κεφάλι. Είχε ψαλεί και στα ελληνικά, τις χαλεπές μέρες του Αθήνα 2004, αυτό το τροπάριο.

Συμπληρώνο­νται πια τέσσερα χρόνια από τότε που η αθλήτρια Γιούλια Στεπάνοβα ξεσκέπασε το σκάνδαλο μεγατόνων, μέσα από τη συχνότητα του γερμανικού ARD. «Μόνο η παλαιά Ανατολική Γερμανία είχε αναγάγει το ντοπάρισμα σε εθνική αθλητική πολιτική» σχολιάζει ο δημοσιογρά­φος Χάιο Σέπελτ, που υπέγραψε το συνταρακτι­κό ρεπορτάζ.

643 δείγματα

Κάτω από το ρωσικό χαλί εντοπίστηκ­αν 643 θετικά δείγματα από τη λερή τετραετία 2011-15 και αυτά «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»: 139 στον στίβο, 117 στην άρση βαρών, 28 στην πάλη, 27 στο κανόε-καγιάκ, 26 στην ποδηλασία, 24 στις παγοδρομίε­ς, 18 στην κολύμβηση, 14 στο χόκεϊ, 13 στο σκι, 35 στα παραολυμπι­ακά σπορ, 37 σε αθλήματα εκτός ολυμπιακού προγράμματ­ος και πάει κλαίγοντας.

Ο Πούτιν και οι λακέδες του διαψεύδουν επίμονα το πόρισμα, μολονότι η ομολογία ενοχής τέθηκε εξαρχής ως απαράβατος όρος για τη μελλοντική αποκατάστα­σή τους. Τη μέρα που η WADA άνοιξε τη χαραμάδα ο αριθμών των τιμωρημένω­ν για ντόπινγκ Ρώσων αθλητών και προπονητών ανερχόταν στους 77, ενώ η μπόχα από τους ρυπαρούς Αγώνες του Σότσι (2014) δεν λέει να εξανεμιστε­ί.

«Ο γιος μου έπαιρνε αυξητική ορμόνη ακόμη και τις μέρες του Μουντιάλ» αποκάλυψε πρόσφατα ο πατέρας του ποδοσφαιρι­στή της εθνικής Ρωσίας Ντένις Τσερίσεφ. Αλλά η FIFA ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε κρούσμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οσο η μπάλα εκτοξεύετα­ι στην εξέδρα, η επάνοδος της ατιμασμένη­ς Ρωσίας πλησιάζει στον ορίζοντα.

 ??  ??
 ??  ?? Τετραετή αποκλεισμό και ακύρωση όλων των αποτελεσμά­των που την αφορούσαν μεταξύ 26 Ιουλίου 2010 και 19 Αυγούστου 2013 είχε επιβάλει το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο στη Ρωσίδα αθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων Μαρίγια Σαβίνοβα-Φαρνοσόβα, αναφέροντα­ς στο σκεπτικό της απόφασής του ότι υπήρξαν «σαφείς ενδείξεις» πως χρησιμοποί­ησε απαγορευμέ­νες ουσίες
Τετραετή αποκλεισμό και ακύρωση όλων των αποτελεσμά­των που την αφορούσαν μεταξύ 26 Ιουλίου 2010 και 19 Αυγούστου 2013 είχε επιβάλει το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο στη Ρωσίδα αθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων Μαρίγια Σαβίνοβα-Φαρνοσόβα, αναφέροντα­ς στο σκεπτικό της απόφασής του ότι υπήρξαν «σαφείς ενδείξεις» πως χρησιμοποί­ησε απαγορευμέ­νες ουσίες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece