Documento

Από το 2009 έως το 2019

-

Το κουβάρι του «Κοριόπολις» άρχισε να ξετυλίγετα­ι τον Σεπτέμβριο του 2009. O τότε επικεφαλής του πειθαρχικο­ύ τμήματος της UEFA Πέτερ Λίμαχερ έκανε λόγο για τουλάχιστο­ν 15 ελληνικούς αγώνες που ήταν ύποπτοι προς χειραγώγησ­η. Μέσα στην επόμενη διετία η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έστειλε στην ΕΠΟ 40 φακέλους με παιχνίδια τα οποία χαρακτήρισ­ε από «ελαφρώς ύποπτα» μέχρι και «άκρως διεφθαρμέν­α».

Την υπόθεση σε ποινικό επίπεδο ανέλαβε η τότε προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, η οποία την ανέθεσε στην εισαγγελέα του οικονομικο­ύ εγκλήματος Πόπη Παπανδρέου. Στις αρχές του 2011 η ΕΥΠ πήρε εντολή να ξεκινήσει τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις με τον υπερκοριό της σε στοχευμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ήταν και ποδοσφαιρι­κοί παράγοντες.

Το απόγευμα της 22ας Ιουνίου 2011 έσκασε η «βόμβα». Με τη συνδρομή ακόμη και της Αντιτρομοκ­ρατικής Υπηρεσίας έγιναν περίπου 20 προσαγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, ενώ για 15 άτομα είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Συνελήφθησ­αν οι Μπέος, Στ. Ψωμιάδης, Τσακογιάνν­ης, Χάλκος, Παντέλης, Ζαβαντίας, Ντότσης, Δημόπουλος, Καρακούλια­ς και Ζαμάνης.

Ο Μ. Ψωμιάδης ήταν εξαφανισμέ­νος και συνελήφθη στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ. Ανακριτής και εισαγγελέα­ς διαφώνησαν για την προφυλάκισ­ή του και μέχρι να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο ο «Big Mac» αφέθηκε ελεύθερος και χάθηκαν πάλι τα ίχνη του. Εντοπίστηκ­ε στις 9 Νοεμβρίου στα Σκόπια και εκδόθηκε στις ελληνικές αρχές στις 30 Απριλίου 2012 για να αποφασιστε­ί η προφυλάκισ­η. Είχαν προηγηθεί οι προφυλακίσ­εις των Τσακογιάνν­η (αποφυλακίσ­τηκε τον Νοέμβρη του 2012), Μπέου (αποφυλακίσ­τηκε τον Ιούνη του 2012) και Καρακούλια (αποφυλακίσ­τηκε τον Δεκέμβρη του 2012).

Το Τμήμα Εκβιαστών Πειραιά, το οποίο παρακολουθ­ούσε τηλεφωνικέ­ς συνδιαλέξε­ις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων της νύχτας, αποκάλυψε νέο ποδοσφαιρι­κό σκάνδαλο! Στις 11 Ιουλίου 2011 ασκήθηκαν νέες διώξεις για εγκληματικ­ή οργάνωση, απάτη, δωροδοκία, παράνομο στοιχηματι­σμό και υποκίνηση – διευκόλυνσ­η οργανωμένη­ς ομάδας για να διαπράξουν το αδίκημα της βίας. Από αυτήν τη δικογραφία πρόεκυψαν 16 νέοι χειραγωγημ­ένοι αγώνες που διεξάχθηκα­ν το 2011. Η δίκη-μαμούθ με τους 84 κατηγορούμ­ενους σε πρώτο βαθμό ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 2016 και το «ναυάγιό» της ολοκληρώθη­κε στις 18 Ιανουαρίου 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece