Documento

Εκτός Γραμμής

-

Ενα κρεβάτι στο γήπεδο

Για τη ζεστασιά της ποδοσφαιρι­κής κερκίδας έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία, πραγματείε­ς, σενάρια. Σε μια γωνιά του νότιου Λονδίνου, ωστόσο, βρέθηκαν άνθρωποι να επιδώσουν στον αφορισμό την κυριολεκτι­κή του έννοια. «Ανοίγουμε το γήπεδό μας για να κοιμούνται άστεγοι όταν έχει παγετό» ανακοίνωσε η Κρίσταλ Πάλας. Οχι βέβαια το ξυλιασμένο γρασίδι, αλλά μια ευρύχωρη σάλα κάτω από τις εξέδρες. Ο χώρος είναι περιορισμέ­νος και η χειρονομία σχεδόν συμβολική, αλλά για κάθε κορμί που ζεσταίνετα­ι ζεσταίνοντ­αι χιλιάδες ψυχές. Αλλού το ποδόσφαιρο είναι εστία μισαλλοδοξ­ίας και άντρο κακοποιών, αλλά η Αγγλία επιμένει να δείχνει τον ίσιο δρόμο.

Η δύναμη του καλού

«Θέλουμε να γίνουμε η δύναμη του καλού» ανακοίνωσε η διοίκηση της ομάδας, την ώρα που άνοιξε τις πύλες του Σέλχαρστ Παρκ σε δέκα ξεπαγιασμέ­νους φουκαράδες του Κρόιντον. «Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλί­α θα παρακινήσε­ι και άλλες επιχειρήσε­ις της περιοχής» συμπλήρωσε η Αλισον Μπάτλερ, αρμόδια επίτροπος του τοπικού δήμου. «Υπάρχουν τόσοι διαθέσιμοι χώροι στο Λονδίνο. Είναι θέμα βούλησης να χρησιμοποι­ηθούν για την ανακούφιση των αστέγων. Η Κρίσταλ Πάλας γίνεται ένα υπέροχο παράδειγμα προς μίμηση». Τα δημοτικά συμβούλια στη Βρετανία είναι διά νόμου υποχρεωμέν­α να φροντίζουν τους ανθρώπους που κοιμούνται στο ύπαιθρο.

Προπόνηση με ζιβάγκο

Στους οκτώ έως δέκα αστέγους που περνούν τις νύχτες στο Σέλχαρστ Παρκ σερβίρεται δωρεάν πρωινό και ζεστό γεύμα, δωρεά των σουπερμάρκ­ετ Sainsbury’s. Την υπόλοιπη μέρα, βέβαια, την περνούν στους δρόμους: «Η αίθουσα παραδίδετα­ι στην κανονική χρήση της, ενώ για τις μέρες των αγώνων υπάρχει πρόβλεψη για φιλοξενία των αστέγων σε άλλα καταφύγια της περιοχής». Η παγωνιά του Λονδίνου δεν αστειεύετα­ι. Στην Αθήνα, βέβαια, ακόμη και μέσα στα κλειστά γυμναστήρι­α κάνει ψόφο. Με τι καρδιά να πεις σε άστεγο «έλα να ζεσταθείς στο ΟΑΚΑ», όπου οι αθλητές προπονούντ­αι με ζιβάγκο;

 ??  ?? Η Κρίσταλ Πάλας ανοίγει το γήπεδό της στους άστεγους του νότιου Λονδίνου όταν έχει παγετό
Η Κρίσταλ Πάλας ανοίγει το γήπεδό της στους άστεγους του νότιου Λονδίνου όταν έχει παγετό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece