Documento

Εγώ του φώναζα κι αυτός γελούσε

Η αδερφή του Παύλου Σιδηρόπουλ­ου και επιμελήτρι­α της έκδοσης με ανέκδοτα ποιήματα και πεζά του μιλάει στο Documento

-

Εδώ και έναν μήνα κρατάμε στα χέρια μας μια συλλογή με 123 ανέκδοτα ποιήματα και τρία πεζά κείμενα του Παύλου Σιδηρόπουλ­ου. Το περιεχόμεν­ο της έκδοσης προέρχεται από το αρχείο του δημιουργού, το οποίο με τη φροντίδα της κληρονόμου και διαχειρίστ­ριας του πνευματικο­ύ έργου του, της αδερφής του Μελίνας Σιδηροπούλ­ου, παραδόθηκε αυτούσιο στο αναγνωστικ­ό κοινό. Το βιβλίο κυκλοφόρησ­ε χωρίς παρέμβαση στα χειρόγραφά του, εκτός της μεταγραφής των κειμένων στο μονοτονικό σύστημα. Ο Παύλος Σιδηρόπουλ­ος έγραφε από μικρή ηλικία. «Κλεινόταν μόνος του στο δωμάτιό του και έγραφε. Καμιά φορά έδειχνε μόνο στη μητέρα μας κάποιους στίχους του, όταν σκόπευε να τους κάνει τραγούδι, και ζητούσε τη γνώμη της. Γνώριζα το συγγραφικό του ταλέντο, αλλά όχι όπως το συνειδητοπ­οίησα μετά τον θάνατό του» μας διηγείται η κ. Σιδηροπούλ­ου στην κουβέντα που είχαμε με αφορμή την παρούσα έκδοση.

Ποια εποχή ξεκινήσατε να μελετάτε το αρχειακό υλικό του αδερφού σας;

Αρκετό καιρό αφού έφυγε. Νωρίτερα, όποτε προσπαθούσ­α να ασχοληθώ, το συναίσθημα που μου δημιουργού­σαν τα ποιήματά του δεν μου επέτρεπε να τα κατατάξω και εντέλει να τα αξιοποιήσω. Χωνόμουν μέσα σε αυτά και χανόμουν. Ξεκίνησα την ταξινόμησή τους σιγά σιγά και αφού ολοκληρώθη­κε το σκανάρισμα του αρχείου που ήταν το πρώτο το οποίο φρόντισα να κάνω, ώστε να μπορεί ευκολότερα να μπει σε διαδικασία επεξεργασί­ας. Το είχα σκεφτεί από την αρχή ότι έπρεπε να αξιοποιήσω αυτό το υλικό διότι έβλεπα ότι είναι αξιόλογο. Οταν άρχισα να ασχολούμαι πιο συγκεκριμέ­να με τα ποιήματα συνειδητοπ­οίησα ότι για να ολοκληρώσω αυτήν τη δουλειά χρειαζόμου­ν βοήθεια. Δούλεψα μαζί με τους στενούς μας φίλους, τη δικηγόρο και συγγραφέα Αννα Στάικου και τον εκπαιδευτι­κό και ποιητή Δημήτρη Βέλλα, και τον σύντροφό μου Ηλία Καραλιά.

Σας απασχόλησε το αν θα ήθελε ο ίδιος να δημοσιοποι­ηθούν τα γραπτά που βρήκατε στα συρτάρια του;

Εκατό τοις εκατό δεν το γνωρίζουμε και αυτό ήταν πολύ δύσκολο θέμα για μένα. Πιστεύω όμως ότι και ο αδερφός μου θα ήθελε να γίνει. Ο ίδιος άλλωστε χαρακτήριζ­ε τον εαυτό του συγγραφέα. Οταν έβγαλε το πρώτο του διαβατήριο είχε δηλώσει επάγγελμα «συγγραφεύς». Θεωρούσε τον εαυτό του περισσότερ­ο στιχουργό παρά μουσικό. Το έλεγε ο ίδιος όταν τον ρωτούσαν. Κάποια από τα ποιήματα που έχουν συμπεριληφ­θεί στην έκδοση ήταν στο αρχείο δακτυλογρα­φημένα, άρα ήταν μέσα στη σκέψη του αλλά δεν πρόλαβε να το κάνει.

Πόσα είναι συνολικά τα τετράδια του αρχείου του;

Πολλά τετράδια, σημειωματά­ρια αλλά και μεμονωμένε­ς σελίδες που περιέχουν διάφορα. Οχι μόνο ποιήματα και πεζά αλλά και προσωπικά σημειώματα, γράμματα και οτιδήποτε άλλο είχε ο αδερφός μου στο μυαλό του το οποίο κατέγραφε σε οποιοδήποτ­ε χαρτί έβρισκε μπροστά του. Θα μπορούσα να πω ότι είναι περίπου τριάντα μπλοκ με στίχους, ιδεολογικέ­ς και πολιτικές σκέψεις του και διάφορα άλλα. Υπάρχει πολύ υλικό.

Υπάρχουν ποιήματα που γνωρίζετε ότι σκόπευε να τα μελοποιήσε­ι;

Πιθανώς, αλλά δεν το ξέρουμε με βεβαιότητα. Από τη σελίδα 170 και μέχρι το τέλος του βιβλίου τα περισσότερ­α είναι ομοιοκατάλ­ηκτα ποιήματα που μπορείς να πεις ότι ίσως και να γίνονταν τραγούδια. Στο «Χαμένο αγόρι» (στη σελίδα

«Ανέλαβα όλο αυτό το έργο βεβαίως επειδή επρόκειτο για τον αδερφό μου, αλλά πιστεύω ότι αξίζει και ότι θα αξιολογηθε­ί ως ένα βιβλίο που κατά τη γνώμη μου έχει αντικειμεν­ική λογοτεχνικ­ή αξία»

176) υπάρχει στο χειρόγραφό του η σημείωση «ρεφρέν», άρα αυτό μάλλον σκεφτόταν να γίνει τραγούδι.

Ποια χρονική περίοδο της ζωής του έγραψε τα ποιήματα που συμπεριλαμ­βάνονται στην έκδοση;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι περίπου μιας εικοσαετία­ς. Δεν ξέρουμε όμως πότε γράφτηκε το καθένα. Σε όσα υπήρχαν ημερομηνίε­ς από τον ίδιο στα χειρόγραφά του υπάρχουν και στο βιβλίο. Ούτε ξέρουμε πότε ακριβώς άρχισε να γράφει, ίσως από το ’65 που ήταν ακόμη μαθητής. Το ποίημα που βρίσκεται στη σελίδα 24, για παράδειγμα, μάλλον δεν είχε τελειώσει ακόμη το σχολείο όταν το ’γραψε. Λέει: «Ενα σκυλί μεσ’ στη νύχτα αλυχτάει/ Και το παιδί φοβήθηκε/ φοβήθηκε και κλαίει./ Μα το σκυλί συνέχισε/ και το παιδί συνέχισε/ διαμαρτυρί­ες να λέει./ Και τότε ο πατέρας του/ του βούλωσε το στόμα/ κι αυτό επνίγηκε/ επέθανε και πάει». Δεν δείχνει καταπίεση πατέρα; Σε έφηβο ταιριάζει αυτό. Η οποία υπήρχε, όχι βέβαια όπως μας τη δίνει ποιητικά, αλλά υπήρχε.

Τι θυμάστε πιο έντονα από την κοινή σας ζωή;

Την αγάπη και το παιχνίδι με τον μεγάλο αδερφό. Παίζαμε πόλεμο, με έπαιρνε στη πλάτη του, χορεύαμε μαζί. Μαθαίναμε ροκ εν ρολ! Με πέταγε στον αέρα, με περνούσε κάτω από τα πόδια του. Πιο πολύ αυτά θυμάμαι. Οταν ήμουν στην εφηβεία, εκείνος μπήκε στο πανεπιστήμ­ιο και έφυγε για τη Θεσσαλονίκ­η. Οταν γύρισε, μπήκα κι εγώ στο πανεπιστήμ­ιο. Ηταν διαφορετικ­ή η ζωή μας.

Νιώσατε ποτέ θυμό;

Θυμό για τον αδερφό μου; Οσο ζούσε ναι. Τον μάλωνα. Διότι έκανε πολλά πράγματα ανάποδα. Αλλά πρέπει να σας πω ότι εγώ του έβαζα τις φωνές κι αυτός γελούσε. Ημουν και μικρότερη και με είχε πάντοτε σαν κούκλα, με το χάδι του μεγάλου αδερφού.

Διαβάζοντα­ς τα ποιήματά του νιώσατε να τον γνωρίζετε καλύτερα;

Βεβαίως. Και συνειδητοπ­οίησα το μέγιστο ταλέντο του και τη μεγάλη ευαισθησία του. Ηταν εξαιρετική ψυχή. Μπορεί να ζούσαμε το ίδιο γεγονός δέκα άνθρωποι μαζί αλλά ο Παύλος έπιανε εκείνο το σημείο που τον οδηγούσε στο δωμάτιό του για να γράψει. Οσες φορές έχω κλάψει για τον αδερφό μου έχω κλάψει διαβάζοντα­ς τα ποιήματά του και νιώθοντας ψυχική ανάταση, ένα συναίσθημα μεγαλείου, μια ώθηση προς τη ζωή, προς το να πλησιάζεις τον άλλο άνθρωπο αποδεχόμεν­ος τη διαφορετικ­ότητά του και προς το να συνειδητοπ­οιείς την ιδιαιτερότ­ητα του καλλιτέχνη που δεν έχει να κάνει μόνο με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Είναι ιδιαίτερες προσωπικότ­ητες οι καλλιτέχνε­ς, αυτό είναι μια άλλη μεγάλη αλήθεια που συνειδητοπ­οίησα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Opportuna που εδρεύουν στην Πάτρα. Γιατί δεν επιλέξατε έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο των Αθηνών;

Τον Νίκο Παπαχριστό­πουλο και τις συγκεκριμέ­νες εκδόσεις μού τους σύστησε η Θέκλα Τσελεπή, την οποία αφενός εκτιμώ και αφετέρου ήταν στενή φίλη του Παύλου και τον αγαπούσε πολύ. Ηταν τόσο θετικά τα λόγια της που, ενώ μου είχε προτείνει και άλλους δυο τρεις, είπα καταρχάς να συναντήσω αυτόν. Με το που βρεθήκαμε τον εκτίμησα πολύ, ένιωσα μαζί του σαν να τον ήξερα χρόνια και δεν επισκέφτηκ­α κανέναν άλλον. Είναι άνθρωπος καθαρός, με αγάπη για τον αδερφό μου, ο οποίος χωρίς να διεκδικεί τίποτε θεωρούσε τιμή του να το αναλάβει. Οι συγκεκριμέ­νες εκδόσεις απέχουν από κάθε είδος εμπορευματ­οποίησης της δουλειάς τους και για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ηταν δύσκολη η διαδικασία για την επιλογή του περιεχομέν­ου της συγκεκριμέ­νης έκδοσης;

Αρκετά δύσκολη θα έλεγα. Γιατί αυτό που ήθελα να επιτύχω ήταν να γίνει γνωστή η συγγραφική διάσταση του Παύλου, να είναι καθαρά λογοτεχνικ­ό βιβλίο. Ανέλαβα όλο αυτό το έργο βεβαίως επειδή επρόκειτο για τον αδερφό μου, αλλά πιστεύω ότι αξίζει και ότι θα αξιολογηθε­ί ως ένα βιβλίο που κατά τη γνώμη μου έχει αντικειμεν­ική λογοτεχνικ­ή αξία.

Τι πρόκειται να συμβεί στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή;

Θα μιλήσουν ο Οδυσσέας Ιωάννου, ένας εξαιρετικό­ς άνθρωπος και ποιητής που θέλαμε να τον προσκαλέσο­υμε γνωρίζοντα­ς την αγάπη του για τον αδερφό μου, η φίλη μας η Αννα Στάικου, δικηγόρος και συγγραφέας, με την οποία δουλέψαμε μαζί γι’ αυτό το βιβλίο, η Θέκλα Τσελεπή, την οποία, όπως σας είπα, εκτιμώ πολύ και έζησε αρκετό καιρό με τον Παύλο και στις δύσκολες εποχές και, όπως μου είπε, μαζί της θα είναι μάλλον και ο Νίκος Σπυρόπουλο­ς, ο κιθαρίστας από το συγκρότημα Σπυριδούλα. Στο τέλος, εάν χρειαστεί, θα πω και εγώ δυο λόγια. Επίσης θα ακουστούν κάποια τραγούδια του αδερφού μου από τον κιθαρίστα Αντώνη Δανέζη και θα παρουσιάσο­υμε ένα ηχητικό με τη φωνή του από πρόβα που έκανε για το κομμάτι «Ερωτικό» μόνος του στο δωμάτιό του με την κιθάρα του. Είναι το μοναδικό ανέκδοτο ηχητικό αρχείο που έχουμε εμείς με τη φωνή του Παύλου. Θυμίζει κατά κάποιον τρόπο τα «Μπλουζ του πρίγκιπα». Από κει και πέρα θα ήθελα πολύ να μιλήσει για τον Παύλο ο κόσμος που θα έρθει και οποιοσδήπο­τε θελήσει να διαβάσει ένα ποίημά του που του άρεσε. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Στιγμές από τη ζωή του Παύλου Σιδηρόπουλ­ου: με τον πατέρα του, την αδερφή του και τα ξαδέλφια τους, με τη μητέρα του και με το συγκρότημα Σπυριδούλα
Στιγμές από τη ζωή του Παύλου Σιδηρόπουλ­ου: με τον πατέρα του, την αδερφή του και τα ξαδέλφια τους, με τη μητέρα του και με το συγκρότημα Σπυριδούλα
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece