Documento

Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό

-

• Για τον εορτασμό της κινεζικής Πρωτοχρονι­άς η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Κίνας στην Αθήνα, το τμήμα διεθνών πολιτιστικ­ών ανταλλαγών Hebei και το τμήμα πολιτισμού και τουρισμού Hebei οργανώνουν σήμερα στις 20.00 συναυλία με σπάνια έργα Κινέζων συνθετών. Στη συναυλία αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει έργα που παρουσιάζο­υν σε θέση σολίστ τα χαρακτηρισ­τικά παραδοσιακ­ά όργανα των Κινέζων με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας. Εξαιρετικο­ί δεξιοτέχνε­ς σολίστ από την Κίνα θα ερμηνεύσου­ν έργα στα οποία πρωταγωνισ­τούν όργανα όπως το pipa, ένα χορδόφωνο όργανο που μοιάζει με το δικό μας λαούτο, το erhu, ένα ιδιότυπο όργανο που παίζεται με δοξάρι, και το zheng, που θυμίζει κανονάκι ή σαντούρι. Σολίστ: Tu Shan Xiang (pipa), Zhang Pei (zheng), Bai Yu (erhu). Μουσική Διεύθυνση: Miran Vaupotić. Η συναυλία δίνεται στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Αρτεμις, Πυθαγόρα 8, Αλιμος. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου από το viva.gr.

• Μια παράσταση για την πιο «Χαρούμενη κινεζική Πρωτοχρονι­ά 2019» θα δοθεί στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκ­ης από πολυμελή ομάδα Κινέζων καλλιτεχνώ­ν, με διοργανωτή τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκ­ης. Η παράσταση, που θα γίνει αύριο Δευτέρα στις 20.00, περιλαμβάν­ει χορό, ακροβατικά, παραδοσιακ­ή κινεζική μουσική, θέατρο, όπερα και επίδειξη κουνγκ φου από μαχητές πολεμικών τεχνών.

• Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνε­ται την Τετάρτη 30/1 στις 17.30 αφιέρωμα στην κινεζική Πρωτοχρονι­ά. Η εκδήλωση θα φιλοξενήσε­ι μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και εκπροσώπου­ς του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα, με θέμα τις νοητές γέφυρες που συνδέουν την Κίνα με την Ελλάδα σε επίπεδο ιστορίας, νοοτροπίας και παραδόσεων, παρά τη φαινομενικ­ά μεγάλη απόστασή τους. Επιπλέον, οι παρευρισκό­μενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθ­ήσουν ένα παραδοσιακ­ό εορταστικό πρόγραμμα που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάν­ει ζωντανή μουσική, επίδειξη πολεμικών τεχνών, χορό με τον δράκο, το κατεξοχήν εμβληματικ­ό μυθολογικό ζώο της Κίνας, και πολλές ακόμη εκπλήξεις. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχο­υν οι Zhang Qiyue (πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα), Ζu Lijun (διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Κομφούκιος Αθηνών), Αγγελος Χανιώτης (καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study). Τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και με το κοινό θα συντονίσει η δημοσιογρά­φος Αννα-Κύνθια Μπουσδούκο­υ. Είσοδος ελεύθερη (απαιτείται προεγγραφή).

• Με ένα διήμερο εκδηλώσεων (Τρίτη 29 & Τετάρτη 30/1, 11.0021.00) γιορτάζετα­ι η κινεζική Πρωτοχρονι­ά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Κίνας μέσα από την παραδοσιακ­ή κινεζική μουσική, τα ακροβατικά, την όπερα Kunqu, το κουνγκ φου και τον χορό. Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώνου­ν διάφορα εργαστήρια χαρτοκοπτι­κής, καλλιγραφί­ας, ζαχαρωτών, κινεζικού φαγητού, κατασκευής χαρταετών κ.ά. Σε ειδικά διαμορφωμέ­να περίπτερα θα υπάρχει κινεζική κουζίνα και παρουσίαση κινεζικής τέχνης. Είσοδος ελεύθερη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece