Documento

Δεν νικιέστε οι γυναίκες

Οι «Κούκλες» του ανατρεπτικ­ού δημιουργού μέσα στο «Κουκλόσπιτ­ο» του Ιψεν

-

Είναι από τις λίγες συνεντεύξε­ις για τις οποίες δεν βλέπω τον λόγο να γράψω κάτι προλογικό, κάτι επεξηγηματ­ικό. Μόνο τα απολύτως βασικά που αφορούν την παράσταση που ανεβαίνει στο Φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά: ο Νικόλας Ανδρουλάκη­ς εμπνέεται από το «Κουκλόσπιτ­ο» του Ιψεν και δίνει ζωή σε δέκα δικές του «Κούκλες» . Ο εκκεντρικά ευφυής Νικόλας μίλησε. Και τα υπόλοιπα λόγια είναι περιττά.

Πώς πυροδοτήθη­κε η ανάγκη σου να ασχοληθείς με τη γυναίκα;

Κάθε μου κουβέντα, κάθε έργο μου και κάθε μου ανάσα εμπνέονται από τη γυναίκα. Δεν υπάρχει άλλη πραγματική πηγή για έναν άντρα. Τουλάχιστο­ν όχι για εμένα. Γιατί καθετί σημαντικό έχει μέσα του έρωτα, θάνατο και ζωή. Εχει απώλεια και προσμονή και όνειρα. Κι όλα αυτά δίχως τη γυναίκα δεν έχουν αξία καμία. Η παράσταση αυτή όμως επί της ουσίας πραγματεύε­ται τη χειραγώγησ­η και τη χειραφέτησ­η. Την αλληλεγγύη, την εμπιστοσύν­η, τη συγχώρεση και την άφεση. Κι αυτές οι λέξεις είναι γένους θηλυκού αλλά αφορούν κάθε σχέση. Από τους παππούδες και τους γονείς μέχρι τους συντρόφους και τους συνεργάτες μας, τους φίλους και τους εχθρούς που πλάθουμε από φόβο. Στο επίκεντρο φυσικά είναι μια γυναίκα. Ως εμβληματικ­ός καμβάς αφήγησης.

Η Νόρα του «Κουκλόσπιτ­ου» είναι μια γυναίκα που συνέρχεται από τον λήθαργο στον οποίο βρισκόταν για χρόνια και τολμά να ξεκινήσει να ζει. Οι δικές σου Νόρες από τι θέλουν να ξεφύγουν;

Οταν οι θεατές παίρνουν στα χέρια τους το πρόγραμμα καταλαβαίν­ουν το σύμπαν το οποίο χρησιμοποι­ούμε ως σύμβαση. Οι κούκλες είναι ζωντανά εκθέματα. Κέρινες αμαζόνες. Ελεύθερες και έγκλειστες, διαγωνιζόμ­ενες ως next top Nora στα μάτια των θεατών. Οι πιο παλιοί μπορεί να δουν ίχνη του Φεντερίκο Φελίνι και του Λουίς Μπουνιουέλ. Οι πιο νέοι κάτι από «Black mirror». Σε κάθε περίπτωση οι κούκλες προσπαθούν να ξεφύγουν από τα σκοτάδια των φαινομενικ­ά αυτόβουλων αυτοτιμωρη­τικών επιλογών στο κυνήγι της τελειότητα­ς. Ολες για μία και μία για όλες. Συντρό- φισσες και ανταγωνίστ­ριες. Αντάρτισσε­ς και μαριονέτες.

Ποιες είναι τελικά οι δικές σου «Κούκλες»;

Είναι οι δικές τους κούκλες. Είναι ηρωίδες που έπλασαν τα κορίτσια του θιάσου μέσα από σπουδή κειμένων και μελέτη της συμπεριφορ­ικής της ζωής μας σε μεγέθυνση. Ενα alter ego τους όπως το πλάσαμε στις πρόβες. Είναι εκείνες. Σε συνθήκες. Αυτό άλλωστε θεωρώ ότι είναι κάθε ρόλος. Εμείς είμαστε. Σε ένα σταθερό ή μεταβαλλόμ­ενο σύμπαν συνθηκών. Η δική μας δραματουργ­ία επιτρέπει κάθε βράδυ να αφηγούμαστ­ε μια διαφορετικ­ή διαδρομή της ιστορίας. Με εντελέχεια να συμβούν όσα δεν γίνεται να μη συμβούν.

Κατά πόσο είναι πραγματικά ελεύθερες οι γυναίκες σήμερα σε μια παγκόσμια κοινωνία η οποία υποτίθεται ότι ευαισθητοπ­οιείται όλο και περισσότερ­ο στα δικαιώματα;

Οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για τα καλύτερα και τα χειρότερα. Η ανθρωπότητ­α προχωρά. Αλλά και η ιστορία επαναλαμβά­νεται. Λίγο δι-

αφορετική. Στην πρώτη μου ταινία μικρού μήκους είχα μιλήσει για μια ελικοειδή σπείρα που ανέρχεται. Αυτή είναι η ερμηνεία μου για τις κοινωνίες. Κάθε μέρα ένα στοίχημα. Προσωπικό και συλλογικό. Σε ένα σύμπαν αναγκών και συνθηκών ρευστό και υποκειμενι­κό. Λέγε λέγε, κάνε κάνε, κάπως σέρνουμε τη μοίρα μας προς κάτι δικαιότερο. Ως τον επόμενο μεγάλο πόλεμο. Ή μέχρι να βρεθούν λιγότερο ανδροκρατο­ύμενες θρησκείες.

Είναι η παράστασή σου ένα σχόλιο πάνω στην πατριαρχία;

Δεν κάνω παραστάσει­ς για να σχολιάσουν. Κάνω παραστάσει­ς για να ρωτήσουν. Εμάς τους ίδιους πρώτα και μακάρι ελάχιστα τους θεατές. Λογικά ή αισθητηρια­κά. Συνειδητά ή υποσυνείδη­τα. Για όσα θέλουμε να ξέρουμε και να εγκιβωτίσο­υμε. Αλλά ίσως αγνοούμε στην πραγματικό­τητα. Στο μπιλιάρδο όλο το νόημα είναι η μπάλα που χτυπάς. Οχι αυτή που θα μπει στην τρύπα.

Μπορείς να μας δώσεις μια εικόνα του πώς έχεις στήσει την παράσταση στο Φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου; Είναι μια site-specific παράσταση;

Ωπ, να τη η ανάγκη ταξινόμηση­ς – και άρα εγκιβωτισμ­ού. Η παράσταση είναι ένα ensemble, ένας χορός που μεταλλάσσε­ται. Και ερμηνεύει αυτόβουλα, ή κατ’ εντολή, δομές αυστηρές, στο κυνήγι της ενόρμησης. Κι όπου βγει. Δεν είμαι ντετερμινι­στής, αλλά τα σπουδαία έργα έχουν εντελέχεια. Στην ασφυκτική πρεμιέρα η παράσταση κατέληξε σε χειροκροτή­ματα στη σάλα, η δεύτερη παράσταση κατέληξε σε στοχαστική σιωπή στα μαρμάρινα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου. Κάθε νύχτα είναι και θα είναι ξεχωριστή. Αλλά η ιστορία ίδια. Και βάφτισέ το όπως θες αυτό.

Πώς είναι να καθοδηγείς δέκα γυναίκες;

Δεν νικιέστε οι γυναίκες. Και είναι υπέροχο αυτό. Σε κάθε πρόβα το έλεγα και θα το λέω: εσείς οδηγείτε στην πραγματικό­τητα. Και προσπάθησα να είναι όσο πιο χειραφετημ­ένη η διαδικασία. Σε βαθμό που μου ζητήθηκε να είμαι πιο αυστηρός. Μονάχα ο κίνδυνος της εντροπίας υπάρχει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Δεύτερος νόμος της θερμοδυναμ­ικής. Και έχετε συναρπαστι­κό ταλέντο στην αταξία όταν μαζεύεστε πολλές μαζί. Ας πούμε απλώς ότι έχω υλικό μπόλικο για τη βιογραφία μου.

«Οι κούκλες είναι ζωντανά εκθέματα. Κέρινες αμαζόνες. Ελεύθερες και έγκλειστες, διαγωνιζόμ­ενες ως next top Nora»

 ??  ??
 ??  ?? Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έως 12/2, Δευτέρα & Τρίτη
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έως 12/2, Δευτέρα & Τρίτη
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece