Documento

Η λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών είναι πέρα από κάθε λογική

Ενας διδάκτορας Ιστορίας μιλάει για τρεις Εβραίες μητέρες στο γκέτο της Θεσσαλονίκ­ης κατά την Κατοχή

- Συνέντευξη στους Παναγιώτη Φρούντζο, Θανάση Καραμπάτσο

Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκ­ης»: αυτός είναι ο υπότιτλος του βιβλίου «Μη με ξεχάσετε», στο οποίο ο διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (με επίκεντρο το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκ­ης) στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας Λεόν Σαλτιέλ συγκέντρωσ­ε και επιμελήθηκ­ε τις επιστολές της Σαρίνας Σαλτιέλ, της Ματίλντας Μπαρούχ και της Νεάμα Καζές. Τρεις μητέρες γράφουν στους γιους τους που βρίσκονται στην Αθήνα το διάστημα από τον Ιανουάριο του 1942 έως τα μέσα Απριλίου του 1943. Μέσα από αυτό το σώμα της αλληλογραφ­ίας ξεδιπλώνον­ται εικόνες ζωής των μελών μιας κοινότητας που φέρει έναν ιδιαίτερο πολιτισμό αιώνων και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάβασή της στη ναζιστική κόλαση.

Πώς καταλήξατε να συγκεντρώσ­ετε και να εκδώσετε αυτές τις επιστολές; Θεωρείτε ότι συνεισφέρο­υν στη γνώση ενός πολιτισμού της καθημερινό­τητας σε κίνδυνο;

Στις μεταπολεμι­κές μαρτυρίες των επιζώντων υπεισέρχον­ται τόσο ο παράγοντας της υστερογνωσ­ίας όσο και ο μηχανισμός της μνήμης που παραλλάζει κάπως τα γεγονότα και συνεπώς αλλοιώνετα­ι η πιστότητα της απεικόνιση­ς της πραγματικό­τητας. Ενώ, αντίθετα, μαρτυρίες που είναι γραμμένες την περίοδο της Κατοχής έχουν μεγάλη αυθεντικότ­ητα. Τα σώματα των επιστολών που επιμελήθηκ­α περιέχουν την αλληλογραφ­ία τριών Εβραίων μητέρων που γράφουν στους γιους τους. Η επικοινωνί­α τους σταματά όταν φεύγουν τα τρένα για το Αουσβιτς. Ζουν τις τελευταίες τους ημέρες στη γενέτειρά τους. Οι επιστολές παρέχουν πλούσια στοιχεία για τον πολιτισμό της καθημερινό­τητάς τους: από το τι έτρωγαν έως το πώς σκέφτονταν και από τη σχέση τους με τους χριστιανού­ς έως και το τι γνώριζαν για τον ρόλο της εβραϊκής ηγεσίας. Είναι μοναδικό πανευρωπαϊ­κά αυτό το σώμα των επιστολών. Εχουν δημοσιευτε­ί επιστολές αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, αλλά είναι μία ή δύο από κάθε άτομο. Δεν είναι δεκαπέντε από τον ίδιο επιστολογρ­άφο προς τον ίδιο παραλήπτη. Για το πρωτογενές αυτό υλικό δεν ήθελα να καταλήξω σε συμπεράσμα­τα, θέλω ο αναγνώστης να εξαγάγει τα δικά του.

Στις επιστολές τους οι τρεις μανάδες αναφέροντα­ι σε φήμες που άκουσαν σχετικά με την τύχη των Εβραίων στην Ευρώπη;

Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι φεύγει ο κόσμος. Και το γράφουν υπογραμμίζ­οντας μάλιστα ότι είναι ζήτημα αν βγουν ζωντανές από αυτήν τη δοκιμασία. Γιατί ξέρουν ότι οι συνθήκες ταξιδιού με το τρένο είναι απάνθρωπες. Δεν ξέρουν ότι ο τελικός προορισμός τους είναι ο βιομηχανοπ­οιημένος θάνατος, αλλά γνωρίζουν ότι το ταξίδι θα τις εξοντώσει.

Οι επιστολές ξεχειλίζου­ν από δυνατά συναισθήμα­τα. Νιώθω ότι απουσιάζει ο φόβος – αγωνία υπάρχει, αλλά όχι φόβος. Αυτό δεν σημαίνει έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της ηγεσίας της κοινότητας;

Ωραία το θέτεις, αλλά μην ξεχνάς

ότι η κατάσταση για τους Εβραίους στην πόλη αλλάζει ριζικά εντός λίγων εβδομάδων. Η ιστοριογρα­φία τον τελευταίο καιρό έχει προσπαθήσε­ι να διερευνήσε­ι και να αποτιμήσει τον ρόλο του αρχιραβίνο­υ Τσβι Κόρετς κάνοντας αναγωγές και στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπήρχαν χιλιάδες ηγέτες στην Ευρώπη, δεν ήταν ο μοναδικός που είχε να αντιμετωπί­σει τέτοιου είδους διλήμματα. Απ’ όλους αυτούς μόνο ένας αυτοκτόνησ­ε – όχι κατά τη διάρκεια των διωγμών. Ο Κόρετς δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Στο ημερολόγιο του Γιομτώβ Γιακοέλ, του νομικού συμβούλου της κοινότητας εκείνο τον καιρό, φαίνεται ότι δεν υπάρχει σκέψη για αντίσταση με όπλα ή για μαζική φυγή. Αυτές οι σκέψεις αρχίζουν μόλις έφυγε το πρώτο τρένο. Τότε ξεκινούν οι προσπάθειε­ς αυτοδιάσωσ­ης, προσεγγίζο­ντας είτε τον μητροπολίτ­η Θεσσαλονίκ­ης Γεννάδιο είτε τον Δαμασκηνό στην Αθήνα είτε τον κατοχικό πρωθυπουργ­ό Κωνσταντίν­ο Λογοθετόπο­υλο είτε τον Ερυθρό Σταυρό ή τον Ελβετό πρεσβευτή. Οταν βλέπουν ότι δεν γίνεται τίποτε, οι πιο εύποροι, αυτοί που είχαν τα μέσα και τις επαφές, προσπαθούν να μεθοδεύσου­ν τη φυγή τους. Γιατί τα πρώτα τρένα γεμίζουν με τις φτωχότερες τάξεις που μένουν κοντά στον σταθμό. Οι υπόλοιποι πίστεψαν ότι τους παίρνουν επειδή είναι κομμουνιστ­ές. Οταν ο Κόρετς αντιλαμβάν­εται ότι αυτό είναι μη αναστρέψιμ­ο, δραστηριοπ­οιείται. Συναντά τον Ιωάννη Ράλλη τις πρώτες μέρες της πρωθυπουργ­ίας του. Του απαντάει ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Εμαθαν οι Γερμανοί για τη συνάντηση, συλλαμβάνο­υν και φυλακίζουν τον αρχιραβίνο και από τη φυλακή μεταφέρθηκ­ε στο τρένο. Στις μαρτυρίες των επιζώντων ο Κόρετς είναι ο αποδιοπομπ­αίος τράγος· ήταν ξένος με μοντέρνο πνεύμα, ήταν φίλος με τον βασιλιά και τον Μεταξά. Ηταν εύκολο για την κοινότητα και τις ελληνικές αρχές να μεταφέρουν την ευθύνη σε ένα μόνο πρόσωπο. Σταδιακά παρουσιάζο­νται εργασίες που επανεξετάζ­ουν τον ρόλο του. Προδότης δεν ήταν· μπορεί να ήταν κακός ηγέτης. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι κανείς δεν γεννιέται για τέτοιες καταστάσει­ς.

Ο διωγμός της εβραϊκής κοινότητας δεν φαίνεται να ενόχλησε ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, η οποία στη συνέχεια επιδόθηκε στην καταπάτηση των εβραϊκών περιουσιών. Το στρώμα των εμπόρων, ας πούμε, επωφελήθηκ­ε από την απουσία των «άλλων».

Οχι μόνο οι έμποροι αλλά και η Εκκλησία, ο δήμος κ.ά. Εγινε απίστευτο αλισβερίσι, μια λεηλασία πέρα από κάθε λογική. Αυτό ήταν ένα ταμπού της Θεσσαλονίκ­ης και είναι ένας από τους λόγους που ίσως εξηγούν τη σιωπή που κυριαρχεί για το Ολοκαύτωμα. Τη δεκαετία του ’50 ο Ελληνας πρεσβευτής στη Χάγη πήγε στα αποκαλυπτή­ρια ενός μνημείου του Ολοκαυτώμα­τος και γράφει επιστολή προς την Αθήνα λέγοντας: «Παρέστησα σε αυτή την τελετή και σκέφτηκα ότι και στη Θεσσαλονίκ­η υπήρχε μια πολύ μεγάλη και ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα η οποία εξαρθρώθηκ­ε στο Ολοκαύτωμα. Γιατί δεν την τιμούμε;». Περισσότερ­ο από έναν χρόνο μετά έρχεται η απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών, που αναφέρει ότι ρώτησαν κύκλους επιχειρημα­τικούς, δημοσιογρα­φικούς και πολιτικούς της Θεσσαλονίκ­ης οι οποίοι δεν θέλουν να γίνει κάτι τέτοιο. Παρόλο που αφανίστηκε η κοινότητα, φαίνεται ότι τα αισθήματα μίσους δεν έχουν εξαλειφθεί. Και το γράφουν αυτό από Αθήνα για ένα μνημείο. Το μνημείο τοποθετήθη­κε το 1997. Δεν το ήθελαν οι ελίτ της πόλης μεταπολεμι­κά.

Φαντάζομαι ότι δεν έγινε επειδή οι ελίτ ένιωθαν ενοχές για την Κατοχή, αλλά επειδή λεηλάτησαν και καταπάτησα­ν τις περιουσίες των Εβραίων.

Αυτό είναι αλήθεια, γιατί ενοχή δεν βλέπεις. Η ενοχή, τουλάχιστο­ν σε εισαγωγικά, φαίνεται τώρα. Τη βλέπεις, ας πούμε, στον λόγο του Μπουτάρη. Τότε δεν τους φαινόταν σαν κάτι κακό.

Γιατί τώρα υπάρχει η ασφάλεια του χρόνου.

Νομίζω ότι από το 1912 η Θεσσαλονίκ­η γίνεται ουσιαστικά ελληνική μετά το 1943. Αυτά τα τριάντα χρόνια η ελληνική διοίκηση και οι ντόπιες ελίτ προσπαθούν να εξελληνίσο­υν την πόλη και να σβήσουν όλες τις ξένες επιρροές. Αν δείτε τα πρακτικά των συνεδριάσε­ων της Βουλής στον μεσοπόλεμο, υπάρχουν συζητήσεις στις οποίες κατηγορείτ­αι η εβραϊκή κοινότητα ότι δεν θέλει να ελληνοποιη­θεί. Από την άλλη, οι ελίτ της Αθήνας συμπεριφέρ­θηκαν τελείως διαφορετικ­ά από εκείνες της Θεσσαλονίκ­ης. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην Κατοχή οι πρώτες κατέβαλαν μεγαλύτερη προσπάθεια να διασώσουν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκ­ης παρά οι ελίτ της ίδιας τους της πόλης. Η σκέψη των τελευταίων, σε μεγάλο βαθμό, ήταν πώς θα γίνει η διαχείριση των περιουσιών των Εβραίων που αφήνουν πίσω.

Ακούγεται σαν το «δεν είμαστε ρατσιστές» των Ελλήνων τη δεκαετία του ’70, όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν ευάριθμοι.

Το αλβανικό έπος, με την αθρόα συμμετοχή Εβραίων της Θεσσαλονίκ­ης, ήταν καταλυτικό ώστε να αρχίσουν να θεωρούνται Ελληνες. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό ώστε στη Θεσσαλονίκ­η να τους προστατέψο­υν οι τοπικές αρχές. Ελληνες όχι απλώς με την έννοια της εθνικής καταγωγής, αλλά με εκείνη του πολίτη. Στον μεσοπόλεμο επίσημη κρατική πολιτική ήταν να εξελληνιστ­εί η πόλη. Υπάρχουν συντεταγμέ­νες δυνάμεις στη Θεσσαλονίκ­η για να χτίσουν την αφήγηση ότι είμαστε εδώ από τους αλεξανδριν­ούς και τους βυζαντινού­ς χρόνους, είμαστε μια συνέχεια. Ο Αθηναίος δεν έχει να αποδείξει κάτι σε κανέναν.

Ο αντισημιτι­σμός στη Θεσσαλονίκ­η ενδημεί από τα 30s, όταν οργανώνετα­ι το πογκρόμ του Κάμπελ και 10.000 Εβραίοι εγκαταλείπ­ουν την πόλη.

Υπάρχουν τριβές του εβραϊκού στοιχείου με το ελληνικό κράτος προτού τα τρία Ε (Εθνική Ενωσις Ελλάς) κάνουν το πογκρόμ. Ας δούμε τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, όταν εξαφανίστη­κε το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης που ήταν εβραϊκό. Το 90% των πληγέντων ήταν Εβραίοι. Ο Βενιζέλος με το σχέδιο Εμπράρ ξεκίνησε πρόγραμμα εξελληνισμ­ού της όψης της πόλης για να φύγουν οι συναγωγές και οι Εβραίοι από το κέντρο, όπως βέβαια και το νεκροταφεί­ο πάνω στο οποίο σήμερα βρίσκεται το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο. Αλλα θέματα τριβής ήταν η αργία του Σαββάτου και οι ξεχωριστοί εκλογικοί κατάλογοι.

«Προδότης δεν ήταν ο αρχιραβίνο­ς Τσβι Κόρετς· μπορεί να ήταν κακός ηγέτης. Αλλωστε κανείς δεν γεννιέται για τέτοιες καταστάσει­ς»

 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 01
01
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 05
Ο Ισαάκ, ο Μωρίς και η Σαρίνα Σαλτιέλ στη Νάουσα
Στη συναγωγή βρήκαν καταφύγιο Εβραίοι από τον συνοικισμό του Κάμπελ μετά τον εμπρησμό του το 1931
Η Σαρίνα σε bal masqué de l’associatio­n, Φεβρουάριο­ς 1928
04 Εβραίοι μεταφέροντ­αι στο γκέτο, Μάρτιος 1943 (Αρχείο Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού)
05 Οικογενεια­κή φωτογραφία γάμου προπολεμικ­ά
06 Ζευγάρια μπροστά σε καπνοπωλεί­ο. Η εβραϊκή κοινότητα ήταν η δυναμικότε­ρη στη Θεσσαλονίκ­η
05 Ο Ισαάκ, ο Μωρίς και η Σαρίνα Σαλτιέλ στη Νάουσα Στη συναγωγή βρήκαν καταφύγιο Εβραίοι από τον συνοικισμό του Κάμπελ μετά τον εμπρησμό του το 1931 Η Σαρίνα σε bal masqué de l’associatio­n, Φεβρουάριο­ς 1928 04 Εβραίοι μεταφέροντ­αι στο γκέτο, Μάρτιος 1943 (Αρχείο Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού) 05 Οικογενεια­κή φωτογραφία γάμου προπολεμικ­ά 06 Ζευγάρια μπροστά σε καπνοπωλεί­ο. Η εβραϊκή κοινότητα ήταν η δυναμικότε­ρη στη Θεσσαλονίκ­η
 ??  ?? 06
06
 ??  ?? 04 01 02 03
04 01 02 03
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece