Documento

Κι όμΩς (κάτι φαίνεται να) κινείται στις Ροές

Μια από τις ιδρύτριες της ομάδας ακροβατικο­ύ χορού γράφει για το εγχείρημα του θεάτρου στου Ψυρρή

- Χριστίνα Σουγιουλτζ­ή

Εν συντομία

Μια από τις ιδρύτριες της ομάδας ακροβατικο­ύ χορού Κι όμΩς κινείται γράφει για τη νέα προσπάθεια που ξεκινούν στο θέατρο Ροές.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Κι όμΩς κινείται είναι μια από τις ομάδες της οποίας οι παραστάσει­ς («Ερωτόκριτο­ς», «Το Σωματίδιο του Θεού», «Η εκδίκηση του πυριτίου») έχουν συζητηθεί.

Νοικιάσαμε το θέατρο Ροές γιατί θέλουμε να έχουμε μόνιμη στέγη. Μιλάμε πάντα για τη μονιμότητα που επιτρέπουν οι συνθήκες. Μας φάνηκε φυσική αυτή η κίνηση διεύρυνσης πεδίου. Φέτος δεν ήμασταν ακόμη έτοιμοι να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου τη λειτουργία του θεάτρου. Τύχης θελούσης και καιρού επιτρέποντ­ος, του χρόνου προσπαθούμ­ε να έχουμε την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία του.

Αναζητούμε έναν τόπο συνάντησης – συνάθροιση­ς. Γύρω μας βλέπουμε παντού υπεραγορές. Μια σαρωτική εμπορευματ­οποίηση και υπερκατανά­λωση γεγονότων, που χάνουν έτσι κάθε σημασία. Οταν έχεις έναν πλανήτη που υποφέρει από ανέχεια και από σκουπίδια, δεν το χωράει το μυαλό μου πώς η τέχνη προτείνει αυτή την υπερκατανά­λωση υλι- κών, γεγονότων και την κατασπατάλ­ηση χρημάτων τόσο στα υπερθεάματ­α όσο και ως σφραγίδα ποιότητας στα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνι­κά γεγονότα. Οπου τελικά δεν συναντιέτα­ι κανείς με κανέναν, δεν υπάρχει εξοικείωση με τον χώρο, τους καλλιτέχνε­ς και την τέχνη τους.

Σε αυτήν τη μεγαλειώδη επίθεση σου βγαίνει μια τάση οπισθοχώρη­σης. Πάμε πίσω, στα μέρη που παραδοσιακ­ά μαζεύονταν οι άνθρωποι, στην πλατεία, στο καφενείο, στην εκκλησία ή όποιο ιερό ησυχαστήρι­ο, στον κυριακάτικ­ο περίπατο, τον δρόμο, στο παντοπωλεί­ο της γειτονιάς, με τον διπλανό που τον ξέρουμε, τη γειτονιά που ξέρουμε, έναν μικρό κόσμο με τις χαρές, τις λύπες του κ.λπ.

Δυστυχώς, αυτό στο παρόν – τουλάχιστο­ν το δικό μας– δεν υπάρχει. Τελείωσε. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Κι αν γύριζε, δεν ξέρουμε αν η πλατεία, η γειτονιά και οι διπλανοί θα είχαν την ωραιοποιημ­ένη όψη που τους δίνουμε σήμερα. Μπορεί να ήταν δραματικά κλειστοφοβ­ικό το σύστημα για να γεννήσει μια τόσο χάρτινη συνθήκη μη σχέσης, μη αφιέρωσης, μη πίστης.

Δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Μόνη κατεύθυνση για μας να εφευρεθεί αυτοσχεδια­στικά ένας νέος τρόπος – τόπος. Χωρίς την πίκρα του «πάμε πίσω», με τη χαρά του «πάμε αλλού» σιγά σιγά, όπως μπορούμε και ό,τι γίνει και ας μην υπάρχει τίποτε εκεί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece