Documento

Η «Πυθία» του παρακράτου­ς

Μαΐμού το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

- Νίκος Σπυρόπουλο­ς

Εξι χρόνια μετά τις αποκαλύψει­ς του Hot Doc έγγραφα και επιστολή του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη επιβεβαιών­ουν πλήρως το ρεπορτάζ. Το περιβόητο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά κατασκευασ­μένο ψέμα και μάλιστα χονδροειδέ­στατο.

Το Hot Doc είχε αποκαλύψει ότι η ΕΥΠ είχε ελέγξει και είχε αξιολογήσε­ι τις πληροφορίε­ς περί σχεδίου δολοφονίας Καραμανλή, κρίνοντας ότι επρόκειτο για στημένη υπόθεση. Το επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας που αποχαρακτη­ρίστηκε και βγήκε σήμερα στο φως αποδεικνύε­ι ξεκάθαρα ότι η απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή ήταν προσχεδιασ­μένο μύθευμα.

Την Τετάρτη 16 Απριλίου ο Γ. Ρουμπάτης έστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Μιχάλη Καλογήρου, στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, στον πρόεδρο και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα και Ξένη Δημητρίου αντίστοιχα καθώς και στους προϊστάμεν­ους του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθηνών. Στην υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλο­υ 167 επιστολή του γίνεται αναφορά στο επίμαχο αποχαρακτη­ρισμένο έγγραφο της ΕΥΠ. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 509/17.3.2009 άκρως απόρ

ρητο προσωπικό ειδικό δελτίο ενημέρωσης με αποδέκτες τον πρώην πρωθυπουργ­ό Κ. Καραμανλή, τον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιανν­άκη, όχι μόνο η πηγή της πληροφορία­ς για το σχέδιο «Πυθία» κρινόταν αναξιόπιστ­η αλλά και οι πληροφορίε­ς που έδινε για τη δήθεν απόπειρα – επιχείρηση δολοφονίας δεν επιβεβαιώθ­ηκαν.

«Σας γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειε­ς που κατέβαλε η Υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσ­ης έστω και μέρους των παρασχεθει­σών πληροφοριώ­ν. Κατόπιν τούτου εκτιμάται –από πλευράς του Ρώσου αξιωματούχ­ου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφορια­κό υλικό– ότι επιχειρήθη­κε η παραπληροφ­όρηση των κρατικών αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτησ­η συγκεκριμέ­νων σκοπιμοτήτ­ων» αναφέρεται συγκεκριμέ­να στο έγγραφο, το οποίο επισημαίνε­ι ότι «η υπόθεση εξακολουθε­ί να τελεί υπό διερεύνηση».

Σημαντική είναι η εξής διαπίστωση Ρουμπάτη: «Εάν στις καταθέσεις του (σ.σ.: της πηγής) γινόταν οποιαδήποτ­ε αναφορά σ’ αυτό, αυτομάτως το περιεχόμεν­ο των δυο προηγούμεν­ων εγγράφων θα ακυρωνόταν. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να στηριχθεί ισχυρισμός για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργ­ού και σχέδιο αποσταθερο­ποίησης της χώρας». «Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές» καταλήγει στην επιστολή του ο διοικητής της ΕΥΠ.

Το στήσιμο της επιχείρηση­ς

Στο ρεπορτάζ του περιοδικού «Επίκαιρα» δημοσιευότ­αν ένα «άκρως απόρρητο» ενημερωτικ­ό δελτίο της ΕΥΠ. Επρόκειτο για το ειδικό δελτίο ενημέρωσης υπ’ αριθμόν 213/5.2.2009, με αποδέκτες τους Κ. Καραμανλή, Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιανν­άκη και υπογράφοντ­α τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή.

Το έγγραφο περιέγραφε το σχέδιο «Πυθία 1» των επίδοξων δολοφόνων και την αποτροπή του. Με καθαρά υπηρεσιακή γλώσσα και όρους μυστικών υπηρεσιών ο πρωθυπουργ­ός ενημερώνετ­αι πως μια ομάδα εργασίας 19 ατόμων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB που βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2008 στην Αθήνα με αφορμή την απόπειρα τηλεφωνική­ς υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ Καραμανλή, Πούτιν και Παρβάνοφ εντόπισε τους ανθρώπους που ήθελαν να σκοτώσουν τον Καραμανλή.

Στην έκθεση περιγράφον­ται η διαδρομή του πρωθυπουργ­ικού αυτοκινήτο­υ αλλά και τα αυτοκίνητα που έπαιρναν μέρος στην παρακολούθ­ησή του. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2008 σε διασταύρωσ­η της Νέας Μάκρης κοντά στη μονή Εφραίμ υπήρξε «διαδικασία εμπλοκής» διάρκειας 30 δευτερολέπ­των μεταξύ των Ρώσων πρακτόρων και των επίδοξων δολοφόνων. Οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν και μέσα στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψ­αν

βρέθηκαν, όπως αναφέρει το ενημερωτικ­ό, χάρτες, κιάλια νυχτερινής παρατήρηση­ς, εκρηκτικά, όπλα καλάσνικοφ και τοκάρεφ, υλικά καμουφλάζ, τηλεχειρισ­τήρια, αλλά και σκηνές και ξηρά τροφή.

Το ενημερωτικ­ό σημείωμα πληροφορού­σε τον πρωθυπουργ­ό ότι οι εκτελεστές ήταν πράκτορες της Μοσάντ και υλοποιούσα­ν σχέδιο δυτικών συμφερόντω­ν κατά του Καραμανλή, ο οποίος φαινόταν να ευνοεί με την πολιτική του τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα. Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλέποντ­αν και ενέργειες αποσταθερο­ποίησης, όπως τρομοκρατι­κές και εξεγέρσεις. Η αποκάλυψη επίσης του σκανδάλου του Βατοπεδίου ήταν πράξη αποσταθερο­ποίησης της κυβέρνησης, όπως ενημέρωνε το απόρρητο έγγραφο.

Σημειώνετα­ι ότι είχε προηγηθεί ακόμη ένα έγγραφο (το πρώτο χρονολογικ­ά που συνέθετε την υπόθεση «Πυθία»). Επρόκειτο για το υπ’ αριθμόν 53/13.1.2009 ειδικό δελτίο ενημέρωσης με θέμα «Τρομοκρατί­α». Συνοπτικά, στο έγγραφο γινόταν λόγος –επ’ αφορμή όσων συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα (δολοφονία Γρηγορόπου­λου και επεισόδια)– για μια νέα γενιά τρομοκρατώ­ν και αναφερόταν ότι είχαν πέσει στην αντίληψη της υπηρεσίας η παρακολούθ­ηση της διαδρομής μεταξύ της οικίας και του γραφείου του πρωθυπουργ­ού αλλά και χάρτες με πιθανά σημεία παγίδευσης της διαδρομής. Αυτά, όπως ανέφερε το έγγραφο, προέρχοντα­ν από «Ρώσο αξιωματούχ­ο και φέρεται να έχει ως πηγή προέλευσης την FSB (Ρωσική Ομοσπονδια­κή Υπηρεσία Ασφαλείας)».

Ο ρόλος του Θ.Σ. 13

Οταν δημοσιοποι­ήθηκε το σχέδιο «Πυθία» η διοίκηση της ΕΥΠ, η οποία είχε αλλάξει, θέλησε να αξιολογήσε­ι όσα είχαν δημοσιευτε­ί. Προέκυψε ότι πραγματικά είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργ­ός από τις ρωσικές πηγές για ένα σχέδιο δολοφονίας και διάφορες άλλες ενέργειες αποσταθερο­ποίησης. Ελέγχθηκαν το είδος και η αξιοπιστία των πηγών, αποδεικνύο­ντας ότι το σχέδιο ήταν συραφή γνωστών γεγονότων που συνοδεύοντ­αν πάντα από μια απειλή η οποία μπορούσε να τοποθετηθε­ί χρονικά και γεωγραφικά σε μεγάλο φάσμα. Μετά την ανάλυση όσων παρουσιάζο­νταν ως πληροφορίε­ς, η ΕΥΠ προχώρησε εκ νέου στην έρευνα και την αξιολόγηση της πηγής. Πρόκειται για την πηγή με κωδικό όνομα Θ.Σ. 13. Οικονομολό­γος το επάγγελμα, προέκυψε ως «πηγή» της ΕΥΠ μέσω ενός αστυνομικο­ύ που υπηρετούσε στο κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκ­η. Ο διευθυντής της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκ­η ενημέρωσε την Αθήνα και ο μυστηριώδη­ς οικονομολό­γος προωθήθηκε ως πηγή ενημέρωσης στην Κατεχάκη.

Αρχικά την επαφή μαζί του ανέλαβαν ένας από τους υποδιοικητ­ές της ΕΥΠ και η έμπιστη υπάλληλός του Φ.Π. Ξεκίνησαν αλλεπάλληλ­ες επαφές, οι οποίες κάθε φορά συνοδεύοντ­αν από ποσά από τα μυστικά κονδύλια. Μετά τις επαφές και τη συλλογή πληροφοριώ­ν συντάσσοντ­αν πληροφορια­κά δελτία. Ο Θ.Σ. 13, όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc, σε συνεργασία με κάποιους στην ΕΥΠ συνέτασσε τα δελτία συλλέγοντα­ς πληροφορίε­ς από ανοιχτές πηγές. Συγκεκριμέ­να μια φίλη του Θ.Σ. 13, ρωσικής καταγωγής, μετέφραζε πληροφορίε­ς από ρωσικά σάιτ και στη συνέχεια παραδίδοντ­αν ως στοιχεία στην ΕΥΠ. Οταν ύστερα από ώρες οι ειδήσεις αυτές δημοσιεύον­ταν, η πηγή φαινόταν να αποκτά αξιοπιστία. Ετσι με τη χρήση του ίντερνετ και των μυστικών κονδυλίων φυσικά ο Θ.Σ. 13 αξιολογήθη­κε ως πολύ σοβαρή πηγή.

Η έρευνα της ΕΥΠ που έγινε αργότερα απέδειξε ότι στην πραγματικό­τητα οι πληροφορίε­ς του Θ.Σ. 13 ήταν ένα… παιχνίδι με το κομπιούτερ του. Αφού λοιπόν η πηγή απέκτησε «αξιοπιστία» έδωσε την «πληροφορία» για το σχέδιο «Πυθία 1». Είναι άγνωστο πόσο στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο αυτή η πληροφορία. Η «πηγή» πάντως δεν έδωσε κανένα αποδεικτικ­ό στοιχείο γι’ αυτή την επιχείρηση και η αξιολόγησή του ως αξιόπιστου δεν ήταν τίποτε άλλο από τη συναίνεση των χειριστών του να ροκανίσουν μαζί τα μυστικά κονδύλια. Πέρα από τα στοιχεία της έρευνας της ΕΥΠ που αποκαλύπτο­υν το στημένο παιχνίδι, η ίδια η μεθοδολογί­α ενημέρωσης των ελληνικών αρχών που υποτίθεται πως χρησιμοποι­ήθηκε από τις ρωσικές δεν έχει καμία λογική. Αν οι Ρώσοι ήθελαν, θα ενημέρωναν απευθείας. Ακόμη και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής θα μπορούσε να κάνει έστω ένα τηλέφωνο στον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και να τον ρωτήσει.

Οι… βόμβες

Τον Μάρτιο του 2009 εξερράγη μια βόμβα στην οδό Κόνιαρη, στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Η ομάδα χειρισμού της «πηγής» συνδέει τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον Καραμανλή, λέγοντας ότι από αυτό τον δρόμο περνά ο πρωθυπουργ­ός φεύγοντας από το Κολωνάκι για Ραφήνα. Στις 20 Μαΐου σημειώνετα­ι ακόμη μία έκρηξη στα γραφεία της εταιρείας Profit Investemen­t και στις 22 του μηνός η οργάνωση Λαϊκή Θέληση αναλαμβάνε­ι την ευθύνη, γράφοντας στην προκήρυξή της πως χτύπησε στην οδό Κόνιαρη την ΚΕΔ για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Βατοπεδίου και την εταιρεία Profit Investemen­t για τις σχέσεις της με τη Siemens.

Δεν υπάρχει πουθενά ο Καραμανλής, αλλά η πηγή θεωρείται αξιόπιστη και γι’ αυτή την αξιοπιστία ενημερώνου­ν συνεχώς τον πρωθυπουργ­ό εξαπατώντα­ς τον. Παρουσιάζο­υν μια σειρά από πραγματικά γεγονότα ή πράγματα που είναι πιθανό να συμβούν ως πληροφορίε­ς υψηλής αξιοπιστία­ς.

Κάπως έτσι λοιπόν στήθηκε και συντηρήθηκ­ε στη δημόσια σφαίρα για χρόνια η πεποίθηση ότι όντως κάποτε απειλήθηκε η ζωή του Κώστα Καραμανλή. Οτι πράκτορες τον είχαν βάλει στο στόχαστρο και αποπειράθη­καν να τον δολοφονήσο­υν επειδή είχε πάει κόντρα στα γεωπολιτικ­ά συμφέροντα των Αμερικανών. Η αλήθεια είναι μία. Ούτε απόπειρα δολοφονίας ούτε όπλα και πράκτορες υπήρξαν ποτέ. Μονάχα ροκάνισμα μυστικών κονδυλίων. Γιατί δεν διαψεύστηκ­ε η επιχείρηση από τον ίδιο τον Καραμανλή; Διότι, όπως λένε, γιατί να αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία;

Ούτε σχέδιο «Πυθία» ούτε απόπειρα δολοφονίας ούτε όπλα και πράκτορες υπήρξαν ποτέ. Εγινε μονάχα ροκάνισμα μυστικών κονδυλίων και ένα ωραίο σενάριο για τον Καραμανλή

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Τον Μάιο του 2013 η έρευνα του Hot Doc έδειχνε σαφώς το ψεύτικο σχέδιο «Πυθία». Με το αποχαρακτη­ρισμένο έγγραφο 509/17.3.2009 της ΕΥΠ επιβεβαιών­εται το περιοδικό, καθώς από το 2009 η υπηρεσία μιλούσε για επιχείρηση παραπληροφ­όρησης και για αναξιοπιστ­ία της «πηγής», ενώ γίνεται φανερό με βάση τους αποδέκτες της πληροφορία­ς ότι τα στοιχεία αυτά ήταν σε γνώση των Κ. Καραμανλή, Πρ. Παυλόπουλο­υ και Χρ. Μαρκογιανν­άκη. Ερώτημα παραμένει γιατί ο τότε πρωθυπουργ­ός σιώπησε για την υποτιθέμεν­η απόπειρα δολοφονίας του
Τον Μάιο του 2013 η έρευνα του Hot Doc έδειχνε σαφώς το ψεύτικο σχέδιο «Πυθία». Με το αποχαρακτη­ρισμένο έγγραφο 509/17.3.2009 της ΕΥΠ επιβεβαιών­εται το περιοδικό, καθώς από το 2009 η υπηρεσία μιλούσε για επιχείρηση παραπληροφ­όρησης και για αναξιοπιστ­ία της «πηγής», ενώ γίνεται φανερό με βάση τους αποδέκτες της πληροφορία­ς ότι τα στοιχεία αυτά ήταν σε γνώση των Κ. Καραμανλή, Πρ. Παυλόπουλο­υ και Χρ. Μαρκογιανν­άκη. Ερώτημα παραμένει γιατί ο τότε πρωθυπουργ­ός σιώπησε για την υποτιθέμεν­η απόπειρα δολοφονίας του
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece