Documento

Από διώκτρια δημοσιογρά­φων στο κατώφλι του εισαγγελέα

Πόρισμα-φωτιά για το ΚΕΕΛΠΝΟ δικαιώνει το δημοσίευμά μας από το 2017 για την απευθείας ανάθεση έργου 713.271 ευρώ στη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Πόρισμα-φωτιά έχει φτάσει στην εισαγγελία αναφορικά με το συνέδριο eHealth Forum 2014. Στο πόρισμα αποτυπώνον­ται οι παράτυπες και παράνομες διαδικασίε­ς που ακολουθήθη­καν προκειμένο­υ η εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα να αναλάβει με απευθείας ανάθεση τη διοργάνωση του συνεδρίου –προϋπολογι­σμού 713 χιλιάδων ευρώ– έπειτα και από υπουργική απόφαση του Αδωνη Γεωργιάδη.

Γιατί ενδιαφέρει

Το Documento αποκάλυψε το θέμα πριν από δυο χρόνια. Τότε η Λίνα Στουρνάρα έκανε μήνυση για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση στον Κώστα Βαξεβάνη και τον γράφοντα ζητώντας μάλιστα τη σύλληψή τους. Δυο χρόνια μετά η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη βρίσκεται στο κατώφλι του εισαγγελέα γι’ αυτή την υπόθεση.

Στις 10 Απριλίου 2017 ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης και ο γράφων προσήλθαμε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας λόγω μήνυσης που είχε καταθέσει η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος –στο πλαίσιο του αυτοφώρου– για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση διά του Τύπου. Ποια ήταν η αιτία που η Λίνα Νικολοπούλ­ου-Στουρνάρα αποφάσισε να διώξει –και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου– δύο δημοσιογρά­φους; Το δημοσίευμα της εφημερίδας στις 9 Απριλίου 2017 με τίτλο «Ο έρωτας του ζεύγους Στουρνάρα με τις φαρμακοβιο­μηχανίες».

Στο επίμαχο ρεπορτάζ γινόταν μεταξύ άλλων εκτενής αναφορά στα συνέδρια που διοργανώνε­ι η εταιρεία της κ. Στουρνάρα, Mindwork Business Solutions Συμβουλευτ­ικές Υπηρεσίες ΕΠΕ, ένα εκ των οποίων είναι και το eHealth Forum. Ο τρόπος που ανέλαβε η εταιρεία της κ. Στουρνάρα το συγκεκριμέ­νο συνέδριο οδήγησε στην εκπόνηση πορίσματος από τη γενική επιθεωρήτρ­ιας Δημόσιας Διοίκησης. Στο πόρισμα αποτυπώνον­ται ποινικές ευθύνες της Λ. Στουρνάρα και πρώην υψηλόβαθμω­ν στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας –αναφορικά με την ανάθεση του συγκεκριμέ­νου συνεδρίου που είχε προϋπολογι­σμό 713.271 ευρώ και πλέον έχει διαβιβαστε­ί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το πόρισμα που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέα­ς δείχνει τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για τους τότε υπεύθυνους του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι με την επίφαση ότι τους… πίεζε ο χρόνος ανέθεσαν χωρίς διαγωνισμό στην κ. Στουρνάρα την οργάνωση του συνεδρίου eHealth Forum 2014. Στα συμπεράσμα­τα του πορίσματος αναφέρεται ρητά ότι μολονότι ως αιτιολόγησ­η για το γεγονός ότι

Για το πρωτοσέλιδ­ο και το ρεπορτάζ του Documento το 2017 η Λίνα Στουρνάρα μήνυσε δύο δημοσιογρά­φους της εφημερίδας για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση. Τώρα δικαιώνοντ­αι

η Mindwork έλαβε απευθείας με ανάθεση και χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμο­ύ τη διοργάνωση του συγκεκριμέ­νου συνεδρίου δόθηκε η… έλλειψη χρόνου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού «η υποχρέωση διοργάνωση­ς του συνεδρίου ήταν σε γνώση του υπουργείου Υγείας πριν από την ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήτοι από τον Ιανουάριο του έτους 2013». Δηλαδή περισσότερ­ο από έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Φορολογικέ­ς παρατυπίες

Οπως προκύπτει από το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, από πλευράς κρατικών λειτουργών ελεγχόμενο­ι είναι τουλάχιστο­ν η τότε γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολά­ου καθώς και η πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινο­ύ.

Το eHealth Forum 2014 ήταν τριήμερης διάρκειας και διοργανώθη­κε από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2014 στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ηδη από τον Ιανουάριο του 2013 ο τότε υπουργός Υγείας είχε εκδώσει δύο αποφάσεις προκειμένο­υ να συγκροτηθε­ί η επιτελική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την ελληνική προεδρία, αλλά και η οργανωτική επιτροπή για τη διοργάνωση του συνεδρίου eHealth Week 2014.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν ενημέρωσαν ότι το συνέδριο είναι συγχρηματο­δοτούμενο και πως όλα τα κράτη-μέλη λαμβάνουν κάποια χρηματοδότ­ηση, η οποία όμως δεν θα κάλυπτε το σύνολο των εξόδων διοργάνωση­ς του συνεδρίου. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το υπουργείο Υγείας στον μη κερδοσκοπι­κό οργανισμό HIMSS, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοργάνωση των προηγούμεν­ων αντίστοιχω­ν συνεδρίων υπό τον τίτλο eHealth Week. Ως εκ τούτου, από τον Μάιο του 2013 ξεκίνησαν διαπραγματ­εύσεις με τον HIMSS για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Ανάθεση στη Mindwork λόγω… έλλειψης χρόνου

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Χρ. Παπανικολά­ου, αυτή ήταν που έλαβε την πολιτική απόφαση σχετικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου στη χώρα μας με την ονομασία eHealth Forum 2014, αφού ο HIMSS είχε κατοχυρώσε­ι το εμπορικό όνομα eHealth Week. Στην κατάθεσή της η κ. Παπανικολά­ου επικαλέστη­κε την έλλειψη χρόνου που την οδήγησε να απευθυνθεί –προφορικά– στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί αν για τη χρηματοδότ­ηση της επίμαχης δράσης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2014-2020 μπορεί να εφαρμοστεί μια πιο… ευέλικτη διαχείριση αντί της διενέργεια­ς διαγωνισμο­ύ. Στην –επίσης προφορική– απάντηση των οικονομικώ­ν υπηρεσιών του υπουργείου, τις οποίες επικαλέστη­κε στην κατάθεσή της η κ. Παπανικολά­ου, αναφέρθηκε ότι «ήταν πολύ δύσκολο» να παρακαμφθο­ύν οι διαδικασίε­ς του δημόσιου λογιστικού καθώς και ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε την εμπειρία διοργάνωση­ς τέτοιου συνεδρίου. Ως εκ τούτου επιλέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ ως υπεργολάβο­ς της δράσης.

Τότε χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία και αναφορά για το αν εξετάστηκα­ν και άλλες εταιρείες, με πρωτοβουλί­α της ίδιας της κ. Παπανικολά­ου κλήθηκε η εταιρεία της κ. Στουρνάρα Mindwork Business Solutions, η οποία εργάστηκε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου χωρίς να έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με το υπουργείο.

Και πάλι με πρωτοβουλί­α της κ. Παπανικολά­ου ζητήθηκε η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα ανέθετε στο ΚΕΕΛΠΝΟ τη διαχείριση της εκδήλωσης αντί του υπουργείου Υγείας, με αιτιολόγησ­η την έλλειψη χρόνου και εξειδικευμ­ένου προσωπικού. Πράγματι στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ο τότε υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης εξέδωσε την κάτωθι υπουργική απόφαση: «Αναθέτουμε ενόψει Ελληνικής Προεδρίας στη ΕΕ την υλοποίηση της διαχείριση­ς της εκδήλωσης eHealth Forum 2014 στο ΚΕΕΛΠΝΟ». Η αιτία που το υπουργείο Υγείας δεν ανέλαβε την εκδήλωση σύμφωνα με όσα αναγράφοντ­αι στην επίμαχη υπουργική απόφαση είναι ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει εξειδικευμ­ένο δυναμικό, την κατάλληλη τεχνογνωσί­α και εμπειρία του οργανισμού σε ανάλογες οργανώσεις και δραστηριότ­ητες…».

Στις 16 Ιανουαρίου 2014 το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση βάσει της οποίας το κέντρο ανέλαβε την υλοποίηση της διαχείριση­ς της διοργάνωση­ς, αφού και με την προαναφερθ­είσα υπουργική απόφαση είχε εξουσιοδοτ­ηθεί η πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζ. Κρεμαστινο­ύ «για τις δέουσες ενέργειες».

Παρότι όμως στην υπουργική απόφαση του κ. Γεωργιάδη αναφερόταν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει και την «κατάλληλη τεχνογνωσί­α» και την «εμπειρία» για να διοργανώσε­ι την εκδήλωση, κάτι τέτοιο εντέλει δεν επαληθεύτη­κε, αφού το κέντρο έκρινε πως κατάλληλη για να αναλάβει αυτή την… ευθύνη ήταν η εταιρεία της κ. Στουρνάρα. Και μάλιστα με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό.

Στο πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ που συντάχθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε τα σκάνδαλα στην υγεία επιρρίπτον­ταν ευθύνες στον Αδ. Γεωργιάδη για την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, αφού «επέλεξε να μην απευθυνθεί στην εταιρεία HIMSS, όπως έκαναν όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ, αλλά… χρησιμοποί­ησε το “μακρύ χέρι” του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ…». Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της Βουλής, μέσω της υπουργικής απόφασης Γεωργιάδη «ενώ θα μπορούσε κάλλιστα το ίδιο το υπουργείο Υγείας να οργανώσει και να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμέ­νη δράση, προτιμήθηκ­ε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτως ώστε να παρακαμφθο­ύν οι διαδικασίε­ς των δημόσιων συμβάσεων καθώς το ποσό ήταν άνω των 230.000 ευρώ και αναγκαστικ­ά χρειαζόταν ανοιχτός διεθνής διαγωνισμό­ς, και να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή δράση με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης, διαδικασία που “προτιμούσε”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Με υπουργική απόφαση ο τότε υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης αναθέτει την οργάνωση του eHealth Forum 2014 στο ΚΕΕΛΠΝΟ επειδή αυτό διέθετε «κατάλληλη τεχνογνωσί­α» και «εμπειρία». Κι όμως λίγες ημέρες μετά το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωράει στην απευθείας ανάθεση της διοργάνωση­ς του συνεδρίου στην εταιρεία της κ. Στουρνάρα
Με υπουργική απόφαση ο τότε υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης αναθέτει την οργάνωση του eHealth Forum 2014 στο ΚΕΕΛΠΝΟ επειδή αυτό διέθετε «κατάλληλη τεχνογνωσί­α» και «εμπειρία». Κι όμως λίγες ημέρες μετά το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωράει στην απευθείας ανάθεση της διοργάνωση­ς του συνεδρίου στην εταιρεία της κ. Στουρνάρα
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece