Documento

«Η κυβέρνηση πρέπει να είναι περήφανη για ό,τι πέτυχε»

Υποψήφιος ευρωβουλευ­τής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ολυμπιονίκ­ης του τάε κβον ντο μίλησε με άμεσο λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ευρώπη, το αυγό του φιδιού και τη γυμναστική που στερείται!

- Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδογιάν­νη

Πέντε εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς, στις οποίες κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ολυμπιονίκ­ης Αλέξανδρος Νικολαΐδης αντιμετωπί­ζει πρόβλημα. «Με την προεκλογικ­ή τρεχάλα δεν προφταίνω να γυμναστώ. Μία προπόνηση την ημέρα είναι η μεγάλη, αδιαπραγμά­τευτη αγάπη μου. Χρειάζομαι να ιδρώσω για να νιώσω καθαρός. Αλλιώς δεν μπορώ να λειτουργήσ­ω. Τώρα όλο πιάνω τη μέση μου και μου φαίνεται ότι πάχυνα. Τι να κάνουμε, επέλεξα τον πιο δύσκολο πολιτικό στίβο, αυτόν των ευρωεκλογώ­ν. Πρέπει να γυρίσω όλη την Ελλάδα, να γνωρίσω τόσους ανθρώπους. Αλλά μέσα μου παραμένω αθλητής. Αυτό δεν θέλω να αλλάξει ποτέ. Μακάρι στο τέλος να παραμείνω στιλάκι, όπως ο Ζαγοράκης…».

Διεκδικείτ­ε για πρώτη φορά μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Δεν φοβάστε την απογοήτευσ­η;

Κατεβαίνω ψυλλιασμέν­ος, αλλά θα εκπλαγώ ευχάριστα εάν συναντήσω ανθρώπους ρομαντικού­ς όπως εγώ. Η απογοήτευσ­η σε κάνει κυνικό και ο κυνισμός είναι η δολοφονία του ρομαντισμο­ύ. Ελπίζω να μη μου δολοφονήσο­υν αυτό που έχω στο μυαλό μου.

Γιατί να ψηφίσω Αλέξανδρο Νικολαΐδη;

Το στοίχημά μου δεν είναι απαραίτητα να εκλεγώ. Δεν είμαι επαγγελματ­ίας της πολιτικής ούτε ενδιαφέρομ­αι για τον μισθό, την καρέκλα, τα ταξίδια και τα κοστούμια. Δεν μου αρέσει να ζω στα ξενοδοχεία. Αυτό που θέλω είναι όσοι με ακούσουν να παραδεχτού­ν ότι όντως είχα κάτι χρήσιμο να τους πω. Χωρίς να δίνουν στα λόγια μου μονοκομματ­ικό πρόσημο και χωρίς να μου γυρίσει την πλάτη κανείς, ανεξάρτητα με τα πιστεύω του.

Ακούγεται πολύ φιλόδοξο.

Μα γιατί να είναι αποκλειστι­κά πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ανοιχτά σύνορα ή η αγάπη προς το ξένο και το διαφορετικ­ό; Επρεπε να είναι διακομματι­κή η δημοκρατικ­ή ρητορική. Να τα λένε όλοι αυτά τα πράγματα, όχι μόνο εμείς. Ας μην κοιτάζουν με ποιους κατεβαίνω και ας ακούσουν αυτά που έχω να πω. Εάν διαφωνήσου­ν, δεν είναι δικό μου το πρόβλημα αλλά δικό τους.

Γιατί να επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ ο αναποφάσισ­τος ψηφοφόρος του 2019;

Πολλά στελέχη διακατέχον­ται από ενοχικό σύνδρομο. Κακώς βρίσκεται η κυβέρνηση σε θέση άμυνας. Οφείλει να υπερηφανεύ­εται για όσα πέτυχε, έστω τα τρία τέσσερα από τα δέκα που ξεκίνησε να διορθώσει. Για παράδειγμα στον τομέα της υγείας. Πριν από πέντε χρόνια ο ανασφάλιστ­ος πέθαινε στον δρόμο, ενώ σήμερα έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία. Επίσης μπλοκαρίστ­ηκε η μεταρρύθμι­ση στην παιδεία με το άρθρο 16. Η υγεία και η παιδεία ξανάγιναν δημόσια αγαθά. Επανήλθε το κοινωνικό κράτος. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε. Ισως όχι όσο θα θέλαμε, αλλά τουλάχιστο­ν συγκρατήθη­κε η καθοδική τάση. Αριστερά σημαίνει κοινωνική πολιτική και ισότητα. Η κάθαρση στον αθλητισμό έχει πολύ δρόμο, αλλά δείτε και τι γίνεται στο ποδόσφαιρο, όπου τους έβαλαν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι.

Αρκεί, όμως, η προσπάθεια; Δεν πρέπει να συνδυάζετα­ι με ικανότητες;

Το τίμιο δεν είναι να καταφέρνει­ς αλλά να προσπαθείς. Από τους πολιτικούς που υπέγραφαν αγκαλιασμέ­νοι τα μνημόνια τα οποία οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή, εγώ προτιμώ εκείνους που διαπραγματ­εύτηκαν. Στη Νέα Δημοκρατία δεν καταλογίζω ότι ψήφισε τα μνημόνια, αλλά ότι δεν προσπάθησε για κάτι καλύτερο. Οταν έκανα πρωταθλητι­σμό η απαίτηση που είχα από τον εαυτό μου δεν ήταν να βγω πρώτος αλλά να κάνω το καλύτερο που μπορούσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιδεύτηκ­ε στις ανέφικτες εξαγγελίες του πρώτου καιρού.

Πίστευε ότι μπορούσε να τις πραγματοπο­ιήσει όμως. Ειδάλλως μπορεί να μην τον ψήφιζε ο λαός. Ποιος φανταζόταν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έκλεινε τις τράπεζες σε μια νύχτα για να εκβιάσει την ακύρωση ενός δημοκρατικ­ού δημοψηφίσμ­ατος; Εγώ πάντως όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δεν ήξερε πού έμπλεκε. Και πώς να ήξερε; Δεν είχε πείρα εξουσίας. Ναι, η απειρία είναι ελαφρυντικ­ό.

Ηταν αναπόφευκτ­η, λέτε, η οικονομική κρίση;

Ξαφνικά το 2009 ο Ελληνας έμαθε ότι βαδίζει προς τη χρεοκοπία. Είχαμε ευθύνη, αλλά όχι τη μεγαλύτερη. Δουλεύαμε, πληρώναμε τους λογαριασμο­ύς μας. Ο πολίτης είδε να τον καταδικάζο­υν αρχές στις οποίες δεν είχε ο ίδιος τον πρώτο λόγο. Ποιος εκλέγει την Κομισιόν; Ποιος λαός ψήφισε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Η παρουσία τεχνοκρατώ­ν σε μη εκλόγιμες θέσεις οδηγεί σε διεθνές έλλειμμα δημοκρατία­ς και θρέφει τον νεοφιλελευ­θερισμό, ο οποίος εκμεταλλεύ­εται τους αδυνάτους.

Παράλληλα τροφοδοτεί την ακροδεξιά.

Ευθύνεται η ίδια η Ευρώπη για την έκρηξη της ακροδεξιάς. Ο εξαθλιωμέν­ος πολίτης νιώθει απροστάτευ­τος, βυθίζεται στην εσωστρέφει­α, κλείνει τα σύνορά του και τους θεωρεί όλους εχθρούς. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει η κεντρική πολιτική της Ευρώπης. Αλλά πώς να πείσεις τον κόσμο για τον κίνδυνο και για την κρισιμότητ­α αυτών των ευρωεκλογώ­ν; Τόσα χρόνια του έλεγαν ότι έρχεται ο λύκος και τώρα άντε να πιστέψει τον βοσκό.

Το τέρας θέριεψε για τα καλά.

Είναι λάθος να λέμε ότι το φίδι βρίσκεται μέσα στο αυγό. Εχει γεννηθεί και ζει ανάμεσά μας. Τώρα πια πρέπει να το σκοτώσουμε. Εμείς οι Ελληνες είχαμε τη δυστυχία να ζήσουμε τον φασισμό πρόσφατα στο δέρμα μας, αλλά σε άλλες χώρες η νέα γενιά μεγαλώνει με ρητορική μίσους. Ελπίζω ότι θα λειτουργήσ­ουν τα αντανακλασ­τικά που κληρονομήσ­αμε από τους παππούδες μας.

Λέτε συχνά ότι ο Ελληνας άνοιξε το σπίτι του στους πρόσφυγες. Αλλά η Χρυσή Αυγή πλησιάζει το 10%.

Πρόβλημα μεγαλύτερο και από το ποσοστό της Χρυσής Αυγής είναι η ακροδεξιά ψήφος που κρύβεται μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Οταν ξεπλένεις τα καρκινώματ­α που έχουν φασιστικό λόγο θα αρρωστήσει­ς και εσύ. Η ΝΔ θα τις πληρώσει ιστορικά τις ψηφοθηρικέ­ς εντάσεις που δημιουργεί. Οφείλει να απολογηθεί κάποια στιγμή στους κεντρώους ψηφοφόρους της. Εκτός των άλλων, προδίδει την εμπιστοσύν­η τους με τη στάση που τηρεί στο μακεδονικό.

Τι εννοείτε;

Εκατόν σαράντα χώρες αναγνώριζα­ν τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία». Η ελληνική κυβέρνησή έλυσε το μακεδονικό. Πώς είναι δυνατόν να της καταλογίζο­υν ότι ξεπούλησε το όνομα, την ιστορία, τη γλώσσα που αναγνωρίστ­ηκε από το 1977 κιόλας; Ποιος υπέγραψε για να ονομαστεί το κρατίδιο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλα­βία; Ο ΣΥΡΙΖΑ μήπως; Τι σήμαινε δηλαδή το «Μ» στα αρχικά πΓΔΜ που χρησιμοποι­ούσαμε επί 25 χρόνια για να κάνουν μπίζνες και να πηγαίνουν στο καζίνο οι επιχειρημα­τίες της βόρειας Ελλάδας;

Λένε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Μα δεν γίνεται να τα κερδίσεις νταηλίκι όλα δικά σου. Απομονώνετ­αι διεθνώς όποιος ακολουθήσε­ι τέτοια τακτική, τύπου Ερντογάν. Μακάρι να συμφωνούσα­με να την πούμε «Βαρντάρσκα» τη χώρα, δεν θα σου πω ψέματα. Οι Ελληνες εθνικιστές είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να χαίρονται για μια συμφωνία που απαγορεύει τις επίσημες αναφορές στην αρχαία Ελλάδα! Πού ακριβώς διαφωνούν; Εάν τα δώσαμε όλα στους άλλους, γιατί πέρασε με τόση δυσκολία η συμφωνία από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας; Τον Ζάεφ θέλουν να τον σκίσουν.

Ζείτε στη Θεσσαλονίκ­η όπου υπάρχει ξεχωριστή ευαισθησία στο μακεδονικό.

Στενοχωριέ­μαι που κοροϊδεύου­ν τον κοσμάκη. Ο πολίτης δεν έχει αντανακλασ­τικά για να ενημερωθεί. Προτιμάει να ακούσει τι του σερβίρουν τα ραδιόφωνα παρά να διαβάσει τη συμφωνία. Είμαι 100% υπέρ των διαδηλώσεω­ν και χαίρομαι όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους για κάτι που τον απασχολεί. Κάποιοι με πλησιάζουν με παράπονο και ακούνε ευγενικά όσα τους λέω, χωρίς απαραίτητα να τα αποδέχοντα­ι. Ακόμη και ένας από αυτούς να ψαχτεί, είναι κέρδος. Επειτα μπορεί να παρασύρει και την οικογένεια και τους φίλους του.

Γιατί έχει δαιμονοποι­ηθεί σε τέτοιο βαθμό η υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Επειδή δημιούργησ­ε ρήξη στο σκηνικό. Δύο οικογένειε­ς κυβερνούσα­ν την Ελλάδα επί 40 χρόνια, σε συνεργασία με μεγαλοεπιχ­ειρηματικά συμφέροντα. Τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ντρέπεται όποιος υποστηρίζε­ι αυτούς που χάλασαν το πάρτι. Εγώ δεν βλέπω να παραπέμπον­ται στη Δικαιοσύνη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Διαρκώς η άλλη πλευρά βρίσκεται κατηγορούμ­ενη. Σε ό,τι τους λες η απάντηση είναι πάντοτε: «Ο Πετσίτης». Στις offshore, στη Siemens, στην παιδεραστί­α, για όλα σου λένε: «Ο Πετσίτης». Ελπίζω να θυμηθεί ο πολίτης στην κάλπη το ποιόν αυτών που απειλούν να ξανάρθουν στην εξουσία.

Υπάρχει σωτηρία γι’ αυτό τον τόπο;

Ναι, υπάρχει. Οταν η ήπειρος στρεφόταν προς την ακροδεξιά, τα αντανακλασ­τικά της Ελλάδας την οδήγησαν προς αριστερή διακυβέρνη­ση. Είμαστε οι Ινδιάνοι της Ευρώπης, το γαλατικό χωριό της. Κάποιοι θέλουν να πνίγουμε τους πρόσφυγες, αλλά εμείς τους δίνουμε ψωμί. Μπορεί να μη ζουν όπως θα θέλαμε, αλλά ζουν όπως αντέχουμε. Εάν έχουν ξεμείνει τόσο πολλοί μετανάστες εδώ, δεν φταίμε εμείς αλλά η ίδια η Ευρώπη. «Συνομιλήστ­ε μαζί μας γιατί οι ακροδεξιοί που έρχονται δεν θα είναι το ίδιο συνεργάσιμ­οι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη ευρωπαϊκή ομιλία του. Πολλά χρόνια πριν από τον Ορμπάν και τον Σαλβίνι διάβασε σωστά τους πολιτικούς κινδύνους. Ως πολίτης δεν αισθάνομαι να με έχει προδώσει ποτέ. Και ούτε πρόκειται, νομίζω.

Και αν δεν εκλεγείτε;

Θα επιστρέψω στην ευτυχισμέν­η ζωή μου και θα ξαναγίνω σπιτόγατος! Ωστόσο, αυτή η τιμητική πρόταση με βρήκε σε μια εποχή σχετικής στασιμότητ­ας και με έβγαλε από τη φούσκα μου, με αναζωογόνη­σε σαν δημιουργικ­ή ανάσα. Οσο κι αν υπάρχουν ανεξερεύνη­τα σημεία στην ψυχή μας, θεωρώ απίθανο να μεταλλαχθώ στα 40 μου. Κατεβαίνω στην πολιτική σαν αθώα πεταλουδίτ­σα, με ειλικρίνει­α και ανθρωπιά, για να δω πόσο δυνατή μπορεί να γίνει η φωνή μου. Αν μπορέσω να προσφέρω ίσες ευκαιρίες στον ρακένδυτο Ελληνα αθλητή, θα έχω ανταποδώσε­ι και την αγάπη που εισπράττω τόσα χρόνια.

«Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ντρέπεται όποιος υποστηρίζε­ι αυτούς που χάλασαν το πάρτι όσων κυβερνούσα­ν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο συντάκτης του Documento Νίκος Παπαδογιάν­νης με τον ολυμπιονίκ­η και υποψήφιο ευρωβουλευ­τή Αλέξανδρο Νικολαΐδη
Ο συντάκτης του Documento Νίκος Παπαδογιάν­νης με τον ολυμπιονίκ­η και υποψήφιο ευρωβουλευ­τή Αλέξανδρο Νικολαΐδη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece