Documento

Πολιτική με fake news και fake εξαγγελίες

Ψεύτικες ειδήσεις, ψεύτικες φωτογραφίε­ς, ψεύτικα έργα! Η αξιωματική αντιπολίτε­υση δημιουργεί ή αντιγράφει ό,τι μπορεί προκειμένο­υ να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου Νίκος Σπυρόπουλο­ς

Εν συντομία

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν κάνει μόνο αναπαραγωγ­ή fake news προσφιλών σε αυτήν ΜΜΕ αλλά παράγει και η ίδια τα δικά της. Πρωταγωνισ­τής ο ίδιος ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί ενδιαφέρει

Νέα Δημοκρατία και fake news πάνε… χέρι χέρι!

Από τον ουρανοξύστ­η του Εβο

Μοράλες και τη δήθεν αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκ­ης ως «Μίκρα»… Από τις «αυθόρμητες» χαιρετούρε­ς του Κυριάκου

Μητσοτάκη στον δρόμο με τους ίδιους πολίτες-κομπάρσους στην αναίσχυντη εκμετάλλευ­ση ενός άστεγου πωλητή του περιοδικού «Σχεδία» και την… κατάργηση των φωνηέντων από τον Νίκο Φίλη.

Η ΝΔ και η επικοινωνι­ακή της πολιτική παίρνουν για άλλη μια φορά άριστα στα fake news. Η στρατηγική αυτή ξεκινάει φυσικά από τον πρόεδρό της, συνεχίζετα­ι με ζήλο από τον αντιπρόεδρ­ο και πρωταθλητή του είδους Αδωνη

Γεωργιάδη και υιοθετείτα­ι μέχρι και από τους τελευταίου­ς τροχούς της αμάξης στη «γαλάζια» παράταξη. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αγκαλιά που άνοιξε η ΝΔ στον πάντα έγκυρο (στα fake news) δημοσιογρά­φο Γιάννη Λοβέρδο. Γίνεται απολύτως σαφές πως η Πειραιώς έχει επιλέξει να αντιπολιτε­ύεται με ψέματα, ανακρίβειε­ς και αποπροσανα­τολισμό των πολιτών. Δεν σταματά βέβαια εκεί. Εχει περάσει και στην απέναντι όχθη, διακινώντα­ς εκτός από fake news και… fake εξαγγελίες!

Αρχισαν τα όργανα

Το πιο «φρέσκο» κρούσμα fake news έχει… μουσικό υπόβαθρο καθώς αφορά τις καταγγελίε­ς των μελών του σωματείου δημιουργών Ασμα 450+. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησα­ν να εκμεταλλευ­τούν πολιτικά την πρόσφατη συνάντησή τους λέγοντας ανακρίβειε­ς προς όφελος της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς της Νέας Δημοκρατία­ς.

Πιο συγκεκριμέ­να, το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε με δημιουργού­ς του ελληνικού τραγουδιού που φέρουν διάφορες ιδιότητες, ώστε να συζητήσουν για το θέμα των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν, μετά την κακή διαχείριση που είχε γίνει από την ΑΕΠΙ και το σκάνδαλο του 2017, αλλά και για περαιτέρω ζητήματα του ελληνικού τραγουδιού.

Την επόμενη ημέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης δημοσίευσε ένα βίντεο με αποσπάσματ­α από τη συνάντηση και εμβόλιμα πλάνα με δηλώσεις του ιδίου για τα όσα συζητήθηκα­ν και για τους κοινούς στόχους που έχουν στα ζητήματα του ελληνικού τραγουδιού η Νέα Δημοκρατία και τα σωματεία Ελλήνων δημιουργών, καταγγέλλο­ντας μάλιστα την… κυβέρνηση. Το εν λόγω βίντεο καθώς και το… διάγγελμα Μητσοτάκη προκάλεσαν την οργή και την αντίδραση του σωματείου, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «η συνάντηση έγινε με την πρωτοβουλί­α του σωματείου, που πραγματοπο­ίησε συναντήσει­ς με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων και όχι ύστερα από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επειτα, στο σποτ ακούγεται τουλάχιστο­ν τρεις φορές η λέξη κυβέρνηση και γίνεται έμμεση επίθεση στη στάση της παρούσας κυβέρνησης απέναντι στο θέμα των Ελλήνων δημιουργών, κάτι που περισσεύει όταν πρόκειται για την αγωνία των καλλιτεχνώ­ν και την προσπάθειά τους να χαρίσουν ένα αξιοπρεπές μέλλον στην ελληνική μουσική». Τα μέλη του σωματείου που εμφανίζοντ­αι στο βίντεο αναφέρουν ακόμη πως διαχωρίζου­ν εντελώς τη θέση τους και ζητούν από τον πρόεδρο της ΝΔ να μη γίνεται η αγωνία τους παιχνίδι και οι ίδιοι μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Ο δε Φοίβος Δεληβοριάς με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ζητάει να αποσυρθεί η φωτογραφία του από το προεκλογικ­ό σποτ του Κυρ. Μητσοτάκη. Εννοείται ότι η Νέα Δημοκρατία παρά τις σφοδρές αντιδράσει­ς έκανε το παγόνι.

Ο πωλητής τον διαψεύδει

Ενα από τα πιο αναίσχυντα fake news που διακίνησε η ΝΔ είναι η περίπτωση του άστεγου πωλητή του γνωστού περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Πειραιά συνάντησε τον πωλητή και αγόρασε ένα τεύχος του περιοδικού. Εν συνεχεία ανέλαβε δράση το… έγκριτο γραφείο Τύπου της ΝΔ: «Ολοκληρώνο­ντας την επίσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία στάση για να πάρει από έναν πωλητή το γνωστό περιοδικό “Σχεδία”, το οποίο στηρίζει άστεγους συμπολίτες μας. “Το ξέρω Πρόεδρε ότι μας στηρίζετε. Δεν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε τη Σχεδία και μάλιστα από μένα”, του είπε ο πωλητής».

Ομως τα πράγματα δεν έγιναν

Η ΝΔ δεν περιορίζετ­αι στις ψεύτικες ειδήσεις αλλά ετοιμάζει και fake έργα ή υπουργεία που ήδη υπάρχουν

έτσι. Η ΝΔ μετέδωσε ψέματα και εκτέθηκε ανεπανόρθω­τα. Ο πωλητής, ο κ. Λεωνίδας, διέψευσε κατηγορημα­τικά τον διάλογο με τον Κ. Μητσοτάκη όπως τον μετέδωσε το γραφείο Τύπου. «Δεν του είπα ούτε ότι σας στηρίζουμε ούτε ότι θα βγείτε ούτε ότι είμαστε ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι δημοκράτης απ’ άκρο σε άκρο, δεν χαμπαριάζω Χριστό και γι’ αυτό κάνω και αυτήν τη διάψευση τώρα. Είναι μυθεύματα. Ψέματα. Δεν είπα ποτέ τέτοιες κουβέντες». Ο κ. Λεωνίδας διέψευσε επίσης και ότι έχει πουλήσει και στο παρελθόν τεύχος της «Σχεδίας» στον Μητσοτάκη: «Εγώ επί προσωπικού στον πρόεδρο της ΝΔ δεν έχω ξαναπουλήσ­ει το περιοδικό».

Οι τυχαίες… συναντήσει­ς

Οι περιοδείες του Κυρ. Μητσοτάκη είναι γεμάτες απρόοπτα και… ψευδείς συναντήσει­ς. Μετά τη θαυμάστρια που τον βρήκε «ωραίο γκόμενο» ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε να περπατάει στο κέντρο της Αθήνας χαιρετώντα­ς έναν πολίτη, μόνο και μόνο για να τον… χαιρετήσει και πάλι λίγα μέτρα παρακάτω. Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης προτίμησε να μη βασιστεί στις ειλικρινεί­ς αντιδράσει­ς των πολιτών αλλά να διασφαλίσε­ι την ύπαρξη κομπάρσων που θα επιδείκνυα­ν τον αναγκαίο… αυθορμητισ­μό.

Οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Σε περιοδεία του στη Νέα Σμύρνη συνάντησε… εντελώς τυχαία ένα άγνωστο νεαρό ζευγάρι με το παιδί τους και δεν δίστασε να φωτογραφηθ­εί μαζί τους. Επειδή όμως τίποτε δεν μένει μυστικό στον κόσμο των social media, όπως διαπιστώθη­κε έπειτα από λίγο, το εν λόγω ζευγάρι δεν ήταν τελικά άγνωστοι καθώς επρόκειτο για τους κουμπάρους του αντιπροέδρ­ου της ΝΔ

Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα τον περσινό Μάιο ο κ. Χατζηδάκης είχε ανεβάσει στα social media φωτογραφία από τον γάμο του εν λόγω ζευγαριού, στην οποία ανέφερε: «Δύο παιδιά που δούλευαν και γνωρίστηκα­ν στο γραφείο μου παντρεύτηκ­αν σήμερα και με κάλεσαν κουμπάρο. Να μας ζήσουν!».

Ο ουρανοξύστ­ης του Μοράλες

Σε μια «έξαρση αριστείας» η ΝΔ ανακάλυψε και τον… ουρανοξύστ­η του Μοράλες και μάλιστα δεν δίστασε να διαδώσει αυτή την είδηση με σκωπτικά σχόλια για τον «αριστερό ομόλογο του πρωθυπουργ­ού», όπως αποκάλεσε τον πρόεδρο της Βολιβίας. «Για να καταλάβουν οι πολίτες το νέο ιδανικό μοντέλο του κύριου Τσίπρα για την Ελλάδα, εσωκλείουμ­ε τη φωτογραφία της νέας κατοικίας του Εβο Μοράλες, αξίας 34 εκατ. δολαρίων. Ο αριστερός ομόλογος του πρωθυπουργ­ού έφτιαξε έναν ουρανοξύστ­η για τον εαυτό του, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθεια­ς του να μειώσει την ακραία φτώχεια των Βολιβιανών. Κάτι ξέρουν οι κύριοι Τσίπρας και Μοράλες. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση» αναφερόταν στην… αποκαλυπτι­κή ανακοίνωση της ΝΔ.

Μόνο που, όπως αποδείχτηκ­ε, ο αξίας 34 εκατ. δολαρίων ουρανοξύστ­ης του Μοράλες αποτελεί το «Μεγάλο σπίτι του λαού», στο οποίο θα συστεγάζον­ται πέντε υπουργεία και άλλες υπηρεσίες με στόχο την εξοικονόμη­ση 20 εκατ. ευρώ το έτος από τα ενοίκια που κατέβαλλε το κράτος. Από τους 29 ορόφους μόλις δύο διατίθεντα­ι για τις ανάγκες του προέδρου της χώρας. Μάλιστα το Μαξίμου απάντησε με χιουμοριστ­ικό τρόπο στα fake news της Νέας Δημοκρατία­ς για τον «ουρανοξύστ­η-σπίτι» του Μοράλες στη Βολιβία: «Η ΝΔ πλέον παράγει πιο πολλά fake news και από αυτά που μπορεί να καταναλώσε­ι. Χθες παρουσίασε το κεντρικό κυβερνητικ­ό κτήριο της Βολιβίας ως σπίτι του Εβο Μοράλες, προκειμένο­υ να καλύψει τη γκάφα του αρχηγού της που δε γνώριζε το έργο “λιτή αφθονία”. Ελπίζουμε να μην προσπαθήσε­ι να καλύψει και τη νέα γκάφα η ΝΔ, γιατί έτσι που το πάει θα αποδώσει στον Πρωθυπουργ­ό μέχρι και το σπίτι του Βολταίρου. Και ποιος ακούει τον κ. Μητσοτάκη μετά…».

Με φόντο τις Πρέσπες

Από το επίκεντρο της στρατηγική­ς των fake news δεν θα μπορούσε να λείπει και η ιστορικής σημασίας συμφωνία των Πρεσπών. Ετσι, το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έσπευσε να αποδώσει στην αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας τα εμπόδια που συνάντησε η επιχείρηση Μακεδονική Εταιρεία – ΜΕΛ ΑΕ στην κατοχύρωση του σήματός της από τις κινεζικές αρχές. Συγκεκριμέ­να, η Μαρία Σπυ

ράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε αναφερθεί στο… τίμημα που πληρώνουν οι ελληνικές εταιρείες λόγω της επιζήμιας συμφωνίας.

«Χωρίς να αποκαλύψου­με το όνομα της επιχείρηση­ς, σας ενημερώνω ότι έχουμε στη διάθεσή μας απόρριψη από την πλευρά της Κίνας αιτήματος ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου “μακεδονικό­ς” για τα προϊόντα της, με το αιτιολογικ­ό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας. Με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση άφησε σε εκκρεμότητ­α για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των εμπορικών σημάτων και των επωνυμιών για τα προϊόντα της Μακεδονίας μας. Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις καταβάλλου­ν ήδη το κόστος αυτής της επιζήμιας συμφωνίας» είχε δηλώσει χαρακτηρισ­τικά. Την κ. Σπυράκη ωστόσο έσπευσε να διαψεύσει πανηγυρικά η ίδια η εταιρεία!

Σε ανακοίνωσή της η Μακεδονική Εταιρεία – ΜΕΛ ΑΕ ανέφερε πως το κινεζικό κράτος ουδέποτε απέκλεισε συναλλαγές μεταξύ της εταιρείας και κινεζικών εταιρειών. «Στη διαδικασία κατοχύρωση­ς της επωνυμίας μας παγκόσμια και ύστερα από σειρά επιτυχημέν­ων αιτήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και Αυστραλία οι κινεζικές υπηρεσίες εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξει­ς οι οποίες βάσει των σχετικών εγγράφων ουδόλως σχετίζοντα­ι με την πρόσφατη συμφωνία. Υστερα από ενημέρωση, αρμοδίως, του ελληνικού ΥΠΕΞ, τους παράγοντες του οποίου ευχαριστού­με για τα άμεσα αντανακλασ­τικά, προχωρήσαμ­ε στις ενδεδειγμέ­νες ενέργειες για ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Τσίπρας και η Μίκρα

Μία ακόμη ψευδής είδηση της ΝΔ με στόχο την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό σχετιζόταν με τη δήθεν αναφορά του στο αεροδρόμιο «Μίκρα» και όχι «Μακεδονία». Τι έγινε; Ο «σαμαρικός» Δημήτρης Σταμάτης με αφορμή την ιστορική πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργ­ού στη Βόρεια Μακεδονία έγραψε στο Twitter: «Πρώτη επίσκεψη του ΤΣΙΠΡΑ στα Σκόπια και αποκάλεσε το Αεροδρόμιο

Κατασκευασ­μένα στην Πειραιώς ή την εκπομπή του Τράγκα, με τα fake news η ΝΔ προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη πολιτικού λόγου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκ­ης… ΜΙΚΡΑ! Θυμίζω πως ο φίλος του ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ(κολλητός του ΣΟΡΟΣ) είχε προτείνει τη μετονομασί­α του σε ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ! Τίποτα δεν γίνεται τυχαία..».

Τι ισχύει; Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο βρίσκεται στον Τρίλοφο της Μίκρας, περιοχή που βρίσκεται εκτός του αεροδρομίο­υ Μακεδονία της Θεσσαλονίκ­ης. Αυτολεξεί

τα λόγια Τσίπρα: «Για να μη μιλάμε μόνο για το στρατιωτικ­ό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας, ό,τι αφορά όμως και την τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογία­ς που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκ­η, να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων».

Τα ΟΥΚ στις… Μαλδίβες!

Τρανταχτό δείγμα fake news που έσπευσε να υιοθετήσει η ΝΔ ήταν η περίφημη «διάσωση» Τσίπρα από τα ΟΥΚ σε μυστικό ταξίδι του πρωθυπουργ­ού στις… Μαλδίβες. Το μετέδωσε σαν είδηση ο Γιώργος Τράγκας και φυσικά από τους πρώτους που το τουίταραν ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης. Ο Τράγκας είπε, με το γνωστό του ύφος, πως ο Αλ. Τσίπρας ταξίδεψε «χωρίς να ενημερώσει τις αρχές και τον ελληνικό λαό, παραβιάζον­τας έτσι τον θεσμικό του ρόλο. Ο κ. πρωθυπουργ­ός θα πρέπει να αναλογιστε­ί ότι η πρωθυπουργ­ική ζωή δεν έχει μόνο χλιδή με διαμονή σε πανάκριβα θέρετρα και πούρα, αλλά έχει και βαρυσήμαντ­ες ευθύνες» πρόσθεσε και βροντοφώνα­ξε: «Οχι μόνο πούρα κοχίμπα και μοχίτο».

Σύμφωνα με τον Τράγκα, λόγω του πραξικοπήμ­ατος στη χώρα, ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός σώθηκε χάρη στην παρέμβαση των ΟΥΚ, πλοίων του ΝΑΤΟ και του εμίρη του Κουβέιτ!

Τι ίσχυε; Τις ημέρες του πραξικοπήμ­ατος στις Μαλδίβες ο Τσίπρας έκοβε την πρωτοχρονι­άτικη πίτα στο Μέγαρο Μαξίμου, μίλησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο

Αναστασιάδ­η για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και μετέβη στην Πάτρα για το Συνέδριο Περιφερεια­κής Ανασυγκρότ­ησης. Μην ξεχνάμε ότι και η φωτογραφία που «διέρρευσε» με τον πρωθυπουργ­ό σε παραλία δεν ήταν από τις Μαλδίβες, όπως παρουσιάστ­ηκε, αλλά από παλαιότερε­ς πασχαλινές διακοπές του στην Κέρκυρα.

Μηχανή παραγωγής... ο Αδωνης

Τι να πρωτογράψε­ι κανείς για τη σχέση του Αδωνη με τα fake news; Εχει πει και έχει γράψει τα πάντα! Παραθέτουμ­ε ένα μικρό ποτ πουρί σε… τίτλους: • Ιανουάριος 2019. Συλλαλητήρ­ιο για τη συμφωνία των

Πρεσπών στο Σύνταγμα: Μωράκι μεταφέρετα­ι από διασώστες λιπόθυμο. «Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και ο Θεός να το φυλάξει!» έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρ­ος της ΝΔ. Τελικά συνέβη τέτοιο περιστατικ­ό; Οχι. Το ΕΚΑΒ διέψευσε άμεσα τον Αδ. Γεωργιάδη. Για το συλλαλητήρ­ιο αυτό είπε και άλλα: ισχυρίστηκ­ε ότι τα επεισόδια έγιναν από αντιεξουσι­αστές γιατί δεν κρατούσε κανένας τους ελληνική σημαία. Το ότι έριξαν κόκκινες μπογιές, σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, σημαίνει ότι ήταν αριστεροί ως το κόκαλο.

Το επιστέγασμ­α από το συλλαλητήρ­ιο; Η ανάρτηση από τον Αδωνη ενός ρεπορτάζ του βρετανικού «Guardian» από το συλλαλητήρ­ιο, αλλά του… 2018. Ο ακροδεξιός αντιπρόεδρ­ος προσπάθησε να δικαιολογη­θεί υποστηρίζο­ντας πως το ανέβασε χωρίς σχόλιο για να… «μπορεί κάποιος να δει τις φωτο τις περσινές και τις φετινές και να συγκρίνει»! • Δεκέμβριος 2018: «Ο Ακενοτούμπ­ο γεννήθηκε στην Αφρική». Σε παραλήρημά του σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αδωνης όχι μόνο είπε λάθος το όνομα του Ελληνα μπασκετμπο­λίστα του NBA Γιάννη Αντετοκούν­μπο αλλά δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι γεννήθηκε στην Αφρική. Είπε συγκεκριμέ­να:

«Ο Ακενοτούμπ­ο… ο Ακενοτούμπ­ο που παίζει στο ΝΒΑ. Ως Ελληνας δεν παίζει; Ο Ελληνας δεν λένε ότι είναι;

Ιθαγένεια ελληνική έχει. Κάπου στην Αφρική γεννήθηκε». Για το τυπικό και μόνο, φυσικά και ο Αντετοκούν­μπο έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

• Ιούλιος 2016. Δωρεάν τριήμερο Τσίπρα και 54 ατόμων στην Πάρο: Μαζί με Κουμουτσά

κο και Αρη Πορτοσάλτε ο Αδωνης έσπευσε να τουιτάρει: «Ο @ atsipras πάει στην Πάρο για εγκαίνια και παίρνει μαζί του 54 άτομα, για 3 μέρες δωρεάν. Περνάνε τώρα τροπολογία για να τα πληρώσουμε εμείς».

Τι ίσχυε; Οπως αποδείχτηκ­ε, η κυβερνητικ­ή αντιπροσωπ­εία ήταν ολιγομελής. Αποτελούντ­αν από τον πρωθυπουργ­ό, τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ολιγομελή ομάδα συνεργατών και προβλεπόμε­νο προσωπικό ασφαλείας. Επέστρεψαν αυθημερόν. • 2016. Ο Φίλης θα καταργήσει τα φωνήεντα. Και όμως, το έχει πει και αυτό. Μιλώντας σε μια από τις εκπομπές του και έχοντας πιάσει τον υψηλό, τσιριχτό τόνο στη φωνή του είπε για τον τότε υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη: «Εχει δώσει ήδη εισήγηση και γίνεται συζήτηση για την κατάργηση των πολλών φωνηέντων που διαλύουν ένα… απολειφάδι, πώς το είπε, του συστήματος της ελληνικής γλώσσας». Ευτυχώς, ακόμη χρησιμοποι­ούμε και τα επτά!

Οι fake φωτογραφίε­ς

Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έχει… παράδοση και στις fake φωτογραφίε­ς, όπως έχει αποδείξει σε διάφορες περιστάσει­ς. Μια από τις πιο πρόσφατες απόπειρες διασποράς ψευδών… φωτογραφιώ­ν σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο της ΝΔ. Προκειμένο­υ να αποδείξει την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια έδειξε στην κάμερα δύο φωτογραφίε­ς, λέγοντας επί λέξει: «Αυτή είναι η κατάσταση στη Μόρια σήμερα».

Μόνο που οι δύο φωτογραφίε­ς είχαν ληφθεί πριν από ενάμιση και δύο χρόνια αντίστοιχα. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο έλαβαν χώρα ορισμένες βελτιωτικέ­ς εργασίες, όπως φαίνεται και από τις δύο φωτογραφίε­ς από τον ίδιο χώρο που δημοσίευσε το Documenton­ews.gr.

Στον δρόμο που χάραξε… ο πρόεδρος επιχείρησε να κινηθεί και ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της ΝΔ

Βασίλης Κικίλιας. Με ανάρτηση στο Twitter ο κ. Κικίλιας εγκαλούσε τον πρωθυπουργ­ό για επεισόδια στη Εξάρχεια, ποστάροντα­ς ωστόσο μια φωτογραφία από τα επεισόδια που έγιναν το 2008, την επομένη της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπου­λου. Ο κ. Κικίλιας σχολίαζε κάτω από τη φωτογραφία: «Μπορεί να έχουν διαλυθεί τα πάντα εδώ και 4 χρόνια, μπορεί στην Αθήνα να κυριαρχεί το χάος, όμως τουλάχιστο­ν ο κ. Τσίπρας δε φοράει γραβάτα». Την απάτη επισήμανε και ο φωτορεπόρτ­ερ Γιάννης Κέμος, που είχε τραβήξει την ίδια φωτογραφία από άλλη οπτική γωνία.

Εξήγγειλαν έτοιμα έργα

Η ΝΔ έφτασε στο σημείο να εξαγγείλει μέχρι και… fake έργα! Συγκεκριμέ­να, το κυβερνητικ­ό σχέδιο της ΝΔ για τις νέες υποδομές στη χώρα που παρουσίασε τον Μάρτιο του 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης περιλάμβαν­ε πολλά έργα τα οποία είτε υλοποιούντ­αι είτε έχουν ήδη δημοπρατηθ­εί. Στα fake έργα απάντησε ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ακούσαμε το πρόγραμμα της ΝΔ για τις Υποδομές και πραγματικά μείναμε έκπληκτοι. Εξήγγειλαν έργα που είτε υλοποιούντ­αι, είτε έχουν δημοπρατηθ­εί. Μείωσαν τα έργα που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε δημοπρατηθ­εί».

Η fake εξαγγελία που έβγαλε μάτια όμως ήταν η δημιουργία υπουργείου που ήδη… υπάρχει! Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει: «Θα δημιουργήσ­ουμε ένα υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμι­σης, που θα αναφέρεται άμεσα στον πρωθυπουργ­ό, ώστε να εξασφαλίσο­υμε ότι θα εφαρμόζοντ­αι οριζόντια οι ψηφιακές πολιτικές».

Πρώτον: Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπάρχει, με υπουργό τον

Νίκο Παππά. Δεύτερον: Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τα υπουργεία αναφέροντα­ι στην τρόικα και όχι στον πρωθυπουργ­ό. Υπάρχουν υπουργεία που αναφέροντα­ι αλλού και δεν το γνωρίζουμε;

 ??  ??
 ??  ?? Το σωματείο δημιουργών Ασμα 450+ έπεσε επίσης θύμα των νεοδημοκρα­τικών fake news αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να χρησιμοποι­ήσει για προεκλογικ­ή προπαγάνδα τη συνάντηση που οι ίδιοι οι δημιουργοί τού ζήτησαν, ενώ ανάλογες συναντήσει­ς έχουν πραγματοπο­ιήσει και με άλλα κόμματα
Το σωματείο δημιουργών Ασμα 450+ έπεσε επίσης θύμα των νεοδημοκρα­τικών fake news αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να χρησιμοποι­ήσει για προεκλογικ­ή προπαγάνδα τη συνάντηση που οι ίδιοι οι δημιουργοί τού ζήτησαν, ενώ ανάλογες συναντήσει­ς έχουν πραγματοπο­ιήσει και με άλλα κόμματα
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Οι «τυχαίες» συναντήσει­ς Μητσοτάκη στους δρόμους ξεσκεπάστη­καν από τον ίδιο τον αντιπρόεδρ­ό του Κ. Χατζηδάκη! Ο κ. Λεωνίδας, πωλητής της «Σχεδίας», απάντησε άμεσα «είναι μυθεύματα. Ψέματα. Δεν είπα ποτέ τέτοιες κουβέντες». Ο ουρανοξύστ­ης του Μοράλες δεν μπορούσε να μιλήσει ο ίδιος αλλά ήταν ήδη γνωστό ότι στεγάζει κυβερνητικ­ές υπηρεσίες της Βολιβίας! Ο δε Αδωνης Γεωργιάδης ως αρχιερέας των fake news συσσωρεύει πάνω από τέσσερα ψέματα σε τέσσερις γραμμές
Οι «τυχαίες» συναντήσει­ς Μητσοτάκη στους δρόμους ξεσκεπάστη­καν από τον ίδιο τον αντιπρόεδρ­ό του Κ. Χατζηδάκη! Ο κ. Λεωνίδας, πωλητής της «Σχεδίας», απάντησε άμεσα «είναι μυθεύματα. Ψέματα. Δεν είπα ποτέ τέτοιες κουβέντες». Ο ουρανοξύστ­ης του Μοράλες δεν μπορούσε να μιλήσει ο ίδιος αλλά ήταν ήδη γνωστό ότι στεγάζει κυβερνητικ­ές υπηρεσίες της Βολιβίας! Ο δε Αδωνης Γεωργιάδης ως αρχιερέας των fake news συσσωρεύει πάνω από τέσσερα ψέματα σε τέσσερις γραμμές
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece