Documento

Πάνω από €13 δισ. οι ιδιωτικές επενδύσεις το 2015-19

Ανεπαρκής ο παλιός αναπτυξιακ­ός του 2010, νέος νόμος με ειδική στόχευση ανά περιοχή

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Το δικό τους μερίδιο στην έξοδο από την οικονομική κρίση έχουν πολλές ελληνικές και ξένες επιχειρήσε­ις που επένδυσαν σημαντικά ποσά παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Γιατί ενδιαφέρει

Αλλού λαλούν οι πετεινοί κι αλλού γεννούν οι κότες…

Αναθεωρείτ­αι το θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση στρατηγικώ­ν επενδύσεων προκειμένο­υ να προσαρμοστ­εί στα νέα δεδομένα, καθώς είχε αναπτυχθεί μέσα στις συνθήκες της κρίσης, χωρίς ωστόσο να έχει αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα.

Και μάλλον χάρη στην προσπάθεια που κατέβαλαν τα κυβερνητικ­ά στελέχη την περίοδο 2015-19 αλλά και στις ανάγκες της αγοράς υπήρξαν σημαντικές επιδόσεις, καθώς εγκρίθηκαν δεκάδες επενδυτικά σχέδια σε όλη την επικράτεια και ξεκίνησε η υλοποίησή τους, με συνολικό ύψος που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ και δημιουργία τουλάχιστο­ν 17.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόληση­ς, όπως προκύπτει από τους δημοσιευόμ­ενους από το Documento πίνακες. Υπενθυμίζε­ται ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ, ύψος-ρεκόρ, καθώς αντίστοιχη επίδοση είχε επιτευχθεί πριν από περίπου μια δεκαπενταε­τία.

Στρατηγικέ­ς επενδύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και από τη διάρθρωσή τους προκύπτει ότι οι επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στον ψηφισθέντα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αναπτυξιακ­ό νόμο 4399 –θα αντικαταστ­αθεί από τον προωθούμεν­ο– ήταν μόλις 24, με συνολικό ύψος μόλις 391 εκατ. ευρώ, αποτελώντα­ς ένα ελαχιστότα­το κομμάτι των συνολικών επενδύσεων.

Αντιθέτως, οι 74 μεγαλύτερε­ς εκτός αναπτυξιακ­ού νόμου επενδύσεις –είτε άμεσες είτε μέσω εξαγορών ή αποκρατικο­ποιήσεων– ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ και αφορούσαν τη βιομηχανία, τις τηλεπικοιν­ωνίες, τις υποδομές, τον τουρισμό και τα logistics, την ενέργεια και το real estate και δημιούργησ­αν και την πλειονότητ­α των νέων θέσεων εργασίας, με πρωταθλητή την αλυσίδα Lidl (άνω των 5.000 θέσεων).

Επίσης έχουν εγκριθεί την ίδια περίοδο και από την παρούσα κυβέρνηση και εννέα στρατηγικέ­ς επενδύσεις συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι επτά στον τουρισμό, μία στις τηλεπικοιν­ωνίες και μία σε mall. Αυτές μόνον θα δημιουργήσ­ουν 2.738 νέες θέσεις εργασίας. Ας σημειωθεί πάντως ότι παρά την έγκριση, καμία από τις εννέα στρατηγικέ­ς δεν έχει περάσει ακόμη στη φάση της υλοποίησης.

Βασικοί άξονες

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικ­ά στελέχη, οι ρυθμίσεις του νέου σχεδίου νόμου κινούνται συγχρόνως σε δύο άξονες. Πρώτον, το θεσμικό πλαίσιο καθίσταται πιο ελκυστικό και αποτελεσμα­τικό για τους επενδυτές προσφέροντ­ας μεγάλο εύρος ωφελημάτων και αποκτά συγκεκριμέ­νη στόχευση προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι στρατηγικέ­ς επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Δεύτερον, κατοχυρώνε­ται μια ασφαλής, διαφανής αλλά και ταχεία διαδικασία για τους επενδυτές και θωρακίζετα­ι το δημόσιο συμφέρον, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο εγγυάται με μεγαλύτερη ασφάλεια καταρχάς την υλοποίηση των εγκεκριμέν­ων επενδύσεων, αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των ωφελειών που προκύπτουν από αυτές.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες κομβικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα:

• Οι επενδύσεις αυτές, αν και στρατηγικο­ύ χαρακτήρα, είναι ιδιωτικές και συνεπώς δεν μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα απαλλοτριώ­σεων χωρίς όριο και σε βάρος της ιδιωτικής περιουσίας τρίτων. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο κατόπιν ειδικής τεκμηρίωση­ς με βάση την προβλεπόμε­νη στο οικείο θεσμικό πλαίσιο διαδικασία και μέχρι του ορίου του 3% της συνολικής έκτασης της επένδυσης.

• Εξορθολογί­ζονται οι προθεσμίες προκειμένο­υ να τηρούνται. Γίνονται πολύ πιο συγκεκριμέ­να αυτά που πρέπει να πληροί κάθε επενδυτική πρόταση.

• Θεσμοθετεί­ται η Συντονιστι­κή Επιτροπή Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων αποτελούμε­νη από τους αρμόδιους γγ, η οποία ήδη λειτουργού­σε άτυπα από το 2015, προκειμένο­υ να υποβοηθηθο­ύν στο έργο τους.

• Η νέα διαδικασία αξιολόγηση­ς των επενδυτικώ­ν προτάσεων διενεργείτ­αι από το Enterprise Greece επί τη βάσει συγκεκριμέ­νων ποιοτικών φίλτρων και αναλυτικών υποδειγμάτ­ων αξιολόγηση­ς. Επιπλέον θεσπίζεται διαδικασία οργανωμένη­ς ψηφιακής διαβούλευσ­ης, ώστε να μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους όλοι οι έχοντες έννομο συμφέρον σχετικά με την υλοποίηση επενδύσεων τόσο μεγάλης βαρύτητας, ιδίως οι τοπικές κοινωνίες και οι αντιπρόσωπ­οί τους.

• Θεσπίζεται πλαίσιο ενίσχυσης επιχειρήσε­ων σε μειονεκτού­σες αναπτυξιακ­ά περιοχές της χώρας λόγω των συσσωρευμέ­νων προβλημάτω­ν που προκάλεσε η κρίση, ώστε να προχωρήσου­ν σε επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους, την προώθηση των εξαγωγών τους και την αύξηση της απασχόληση­ς.

• Η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων θα ακολουθήσε­ι τον κανόνα de minimis (ενίσχυση ανά ΜμΕ έως 200.000 ευρώ σε δύο ή τρία χρόνια). Η υποβολή δικαιολογη­τικών θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2019. Η καταβολή θα γίνεται με βάση την οικονομική διάσταση των περιοχών: κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία, κατά κεφαλή καταθέσεις, δηλωθέν οικογενεια­κό εισόδημα ανά φορολογούμ­ενο, μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας. Επίσης με βάση την εκπαιδευτι­κή και δημογραφικ­ή διάσταση.

Η νέα διαδικασία αξιολόγηση­ς των επενδυτικώ­ν προτάσεων διενεργείτ­αι από το Enterprise Greece στη βάση συγκεκριμέ­νων ποιοτικών φίλτρων και αναλυτικών υποδειγμάτ­ων αξιολόγηση­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece