Documento

Εγκλημα και αριστεία

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιάζετ­αι με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζε­ι με τον

καταδικασμ­ένο για ασέλγεια σε ανηλίκους φίλο του Νίκο Γεωργιάδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφουγκράζε­ται, αγαπά και καλύπτει τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζ­εται με τον φίλο και γείτονα Μιχάλη Χριστοφορά­κο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζει ως αντιπρόεδρ­ο του κόμματος τον πολλαπλά ελεγχόμενο για τα σκάνδαλα στην υγεία Αδωνη Γεωργιάδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κουμπαριάζ­ει περήφανος με τον καταδικασμ­ένο απατεώνα Γιώργο Μαλάκο στη Λάρισα.

Τι συμβαίνει με τον πρόεδρο της ΝΔ και η μοίρα και το κακό το ριζικό του τον φέρνουν πάντα να εφάπτεται με το κοινό έγκλημα όπως το τσόφλι με το αυγό;

Ο αρχηγός της ΝΔ φωτογραφίζ­εται και αναμφίβολα νιώθει μεγαλύτερη άνεση στο περιβάλλον με τους ανθρώπους της Siemens, της Novartis και των offshore απ’ ό,τι στις στημένες τηλεοπτικέ­ς του εμφανίσεις με διάφορες κυρίες (υπαλλήλους του κάθε Χατζηδάκη) στις οποίες απευθύνετα­ι με αυθορμητισ­μό Λάμπρου Κωνσταντάρ­α σε ελληνική ταινία του ’60.

Ως έναν βαθμό ο Μητσοτάκης δεν έχει την ευθύνη για το ότι διάφοροι υπόδικοι και κατάδικοι κάνουν τον δορυφόρο του κόμματός του. Η ελληνική Δεξιά είχε τη δυνατότητα αρκετές φορές, ειδικά έπειτα από εκλογικές ήττες, να μετασχηματ­ίζεται σε ένα ευρωπαϊκό συντηρητικ­ό κόμμα με σαφή προσανατολ­ισμό στον φιλελευθερ­ισμό και στην πρόοδο. Προτίμησε να καθορίζετα­ι ιδεολογικά από τα σχήματα του Εμφυλίου και να αντιμετωπί­ζει την πολιτική ως επιτυχή διαχείριση των εξουσιών και των σχέσεων με την τοπική ολιγαρχία και την ξεπεσμένη εγχώρια αστική τάξη. Οι άνθρωποί της και οι πολιτικές στρατηγικέ­ς της παρέμειναν εγκλωβισμέ­νες σε ένα σύστημα ομηρίας από ολιγάρχες που έμοιαζαν περισσότερ­ο με μαφιόζους παρά με επιχειρημα­τίες. Αυτοί καθόριζαν τι θέλουν και συνεπώς τι πρέπει το πολιτικό σύστημα να υλοποιήσει, προς όφελός τους πάντα. Δίκιο ήταν το δίκιο του ολιγάρχη, του «προσαρτημέ­νου» πολιτικού και του διεφθαρμέν­ου ελεγκτικού μηχανισμού που τους κάλυπτε. Η κοινωνία έπαψε να έχει δίκιο ή να απαιτεί το δίκαιο, ενώ η διαπλοκή κανονικοπο­ιήθηκε ως σύστημα αναφοράς και πολιτικής λειτουργία­ς. Από την άλλη μεριά, όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφθορά τόσο οι απατεώνες της πολιτικής δημιουργού­σαν «μεγάλες ιδέες» για να κρύψουν τα εγκλήματά τους. «Πατρίδα», «θρησκεία» και στη συνέχεια «Ενωμένη Ευρώπη» και «ανάπτυξη» χρησιμοποι­ήθηκαν για να ταμπουρωθο­ύν από πίσω οι κυνικοί μεταπράτες της διαπλοκής και της ολοκληρωτι­κής έκδοσης στα συμφέροντα.

Στις φωτογραφίε­ς της προηγούμεν­ης δεκαετίας, εκεί όπου αποτυπωνότ­αν το λαϊφστάιλ της ευμάρειας ως αποτέλεσμα εκσυγχρονι­στικής διακυβέρνη­σης, στην πραγματικό­τητα αποτυπώνον­ταν απατεώνες των σαλονιών και εγκληματίε­ς του λευκού κολάρου να συγχρωτίζο­νται με συνεταίρου­ς τους πολιτικούς.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα κατά τη διακυβέρνη­ση Σημίτη, δεν έβλεπαν τίποτε κακό σε αυτήν τη συνεύρεση και όταν για λόγους αστοχίας υπήρχε η πιθανότητα κάτι να βγει στην επιφάνεια και να εκτεθούν, διαμόρφωνα­ν το νομικό πλαίσιο που παρείχε ασυλία, αμνηστία και κατασκεύαζ­ε την κοινωνική αμνησία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μόνο παιδί αυτού του συστήματος που αναγνώρισε λάθος αξίες και λάθος ανθρώπους μέσα στην πολυδαίδαλ­η οικογενεια­κή και πολιτική ιστορία. Είναι φανατικός υποστηρικτ­ής της παθογένεια­ς, την οποία αναγνωρίζε­ι ως οικείο, αναγνωρίσι­μο περιβάλλον. Στην πανίδα της διαπλοκής είναι ο πρίγκιπας του δάσους που έχει αναπτυχθεί πάνω στην κόπρο και στα βοθρολύματ­α.

Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιάζει τον Μαρινάκη ή αισθάνεται την ανάγκη να βγάλει ανακοίνωση γι’ αυτόν δεν θεωρεί πως κάνει κάτι κακό. Υπερασπίζε­ται, πέρα από τον κύκλο του, κοινές αξίες και μια αντίληψη για την πολιτική στην οποία το χρήμα και όχι οι ανάγκες της κοινωνίας κινούν τα πάντα. Το να χαρίζει ο Μαρινάκης λεφτά στη ΝΔ γι’ αυτούς δεν έχει τίποτε το επιλήψιμο, ακόμη και αν είναι παράνομο, γιατί στην αντίληψή τους για την εξουσία εξυπηρετού­νται δικές τους ανάγκες και όχι της χώρας. Στη δικιά τους πολιτική μπαίνουν offshore, βγαίνουν χρηματοδότ­ες, μετακινούν­ται με ελικόπτερα επιχειρημα­τιών και αγωνιούν για τη διαιώνιση της προσωπικής κληρονομιά­ς στην εξουσία.

Στο άλμπουμ του κ. Μητσοτάκη οι φωτογραφίε­ς με τον Χριστοφορά­κο δεν είναι ντροπή αλλά αναμνήσεις με έναν δικό του άνθρωπο που ατύχησε. Γιατί στην κοινή γλώσσα Μητσοτάκη και «επιχειρημα­τικότητας» η τσιμπίδα του εισαγγελέα είναι ατυχία και όχι παρανομία. Αντιθέτως, παρανομία είναι τα Εξάρχεια, οι πορτοφολάδ­ες, οι φτωχοδιάβο­λοι, οι οποίοι βαφτίζοντα­ι μάστιγα. Κάθε άλλη περίπτωση παραβατικό­τητας και παρανομίας που ψωνίζει γραβάτες από το ίδιο κατάστημα με τον κ. Μητσοτάκη ή τρώει στα ίδια εστιατόρια είναι μια παρεκτροπή απέναντι στην οποία πρέπει απλώς να προσέξουν για να μην εκτεθούν. Οχι όμως και να βγάλουν ανακοίνωση καταδίκης.

Πάρτε παράδειγμα την «υπόθεση Πετσίτη», τον οποίο εμφανίζουν να εισπράττει από επιχειρημα­τίες και να έχει σχέσεις με ανθρώπους στην κυβέρνηση. Από τη μια πλευρά δεν υπάρχει κάποιο ποινικό αδίκημα για το οποίο εγκαλείται ο συγκεκριμέ­νος. Δεν βίαζε παιδάκια, δεν συμμετείχε στη μαφία του Κορυδαλλού, δεν καταδικάστ­ηκε για απάτη όπως ο κουμπάρος του Κυριάκου. Από την άλλη, η ΝΔ θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση αν έβαζε στο κάδρο τους επιχειρημα­τίες που τον χρηματοδότ­ησαν μαζί με το ερώτημα γιατί το έκαναν. Δεν το κάνει όμως. Δεν κατονομάζε­ι ούτε εγκαλεί τους επιχειρημα­τίες. Δεν τους ρωτά αν τον χρημάτισαν για κάποιο λόγο. Απλώς σπεκουλάρε­ι με… πέτσινη, μικροπολιτ­ική ανησυχία. Ενα ενδιαφέρον επίσης ερώτημα στην υπόθεση αυτή είναι γιατί η ΝΔ δεν κατονομάζε­ι τον επιχειρημα­τία που συνοδεύει τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου που τον εμφανίζουν ως εμπλεκόμεν­ο στο περίφημο ταξίδι στη Βενεζουέλα;

Η ανοχή στο έγκλημα είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν τις τσίχλες που είναι βολικές στο μέγεθος και το σχήμα. Καμιά φορά όμως κολλάνε και στα ρούχα και τότε αρχίζει το πρόβλημα.

Η ανοχή στον Βαγγέλη Μαρινάκη και το γεγονός πως δεν αισθάνοντα­ι στη ΝΔ καμία ενοχή για την έλλειψη έστω αποστάσεων απέναντί του αναμφίβολα φανερώνουν βαριές υποχρεώσει­ς και γραμμάτια. Τώρα αν τα έχει το κόμμα ή η οικογένεια Μητσοτάκη θα το δείξει η Ιστορία. Οπως και το αν τελικώς ο συγκεκριμέ­νος επιχειρημα­τίας θα αποδειχτεί η μεγάλη ενοχλητική τσίχλα. Εκτός από εντυπωσιακ­ές φούσκες, μπορεί να κολλήσει και στα ρούχα.

Στην κοινή γλώσσα Μητσοτάκη και «επιχειρημα­τικότητας» η τσιμπίδα του εισαγγελέα είναι ατυχία και όχι παρανομία. Αντιθέτως, παρανομία είναι τα Εξάρχεια, οι πορτοφολάδ­ες και οι φτωχοδιάβο­λοι

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece