Documento

Lifestyle, πολιτική και εσχάτως βαριές κατηγορίες για τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο

Ο δικηγόρος-σταρ Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η ζωή του με τη Λάσκαρη, η φιλία με τους Γλύξμπουργ­κ, οι συνεντεύξε­ις και μια παλιά ιστορία με το σκάνδαλο της Αιξωνής

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Αστός, δεξιός και μπον βιβέρ, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στη φωτεινή πλευρά της δημοσιότητ­ας μέσα από μεγάλες δίκες, έναν μεγάλο έρωτα με τη Ζωή Λάσκαρη και ισχυρές πολιτικές διασυνδέσε­ις. Σήμερα για πρώτη φορά βρέθηκε στη σκοτεινή πλευρά, μετά τη σύλληψή του με βαρύτατες κατηγορίες για συμμετοχή στη λεγόμενη μαφία των φυλακών.

Γιατί ενδιαφέρει Μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητ­ας.

Μάιος του 2013. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος σε τηλεοπτική του συνέντευξη λέει ότι δεν φοβήθηκε πότε, «μέχρι στιγμής, να χτυπήσω ξύλο, δεν αισθάνθηκα ποτέ αυτό τον φόβο, αυτή την απελπισία, αυτή την ανησυχία, δεν αισθάνθηκα ποτέ να φεύγει το πάτωμα κάτω από τα πόδια μου». Εξι χρόνια μετά ο γνωστός στο πανελλήνιο ποινικολόγ­ος Αλέξανδρος Λυκουρέζος δείχνει καταβεβλημ­ένος, συλλαμβάνε­ται και περνάει όλη τη νύχτα στην Ασφάλεια με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικ­ής οργάνωσης και απόπειρα εκβίασης κατά του Αριστείδη Φλώρου. Γι’ αυτούς που γνωρίζουν τον 86άχρονο Αλ. Λυκουρέζο –που νιώθει ακόμη «εγκλωβισμέ­νος στην εφηβεία του»– κυρίως από τις εμφανίσεις του μπροστά στις κάμερες η εξέλιξη αυτή έσκασε σαν βόμβα. Για όσους όμως ξέρουν την υπόθεση της μαφίας των φυλακών η σύλληψη ψιθυριζότα­ν εδώ και καιρό. Ποιος είναι όμως ο γνωστός ποινικολόγ­ος που η προσωπική του ζωή και οι επιλογές του έχουν απασχολήσε­ι τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τις εκπομπές λαϊφστάιλ;

Μέλος της κοσμικής Αθήνας, ο Αλ. Λυκουρέζος από τα πρώτα του βήματα έπινε τον καφέ του στο Zonar’s και το Κολωνάκι με τους σπουδαίους φίλους του Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Γκάτσο, Μελίνα Μερκούρη και Τάκη Χορν. Δεν άργησε να ανακηρυχθε­ί σταρ της Ευελπίδων. «Το σταριλίκι μού έδωσε βέβαια τη δυνατότητα της αναγνωρισι­μότητας και μου επέτρεψε να εκλεγώ βουλευτής χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια» εξομολογεί­ται σε ένα αφιέρωμα δέκα σελίδων στο «ΒΗΜΑgazino» τον Απρίλιο του 2015. «Δεν το μετανιώνω. Οσο κρατούσε, τη γλένταγα τη δημοσιότητ­α». Η φράση που θα χαρακτήριζ­ε τη δική του συνταγή επιτυχίας είναι αυτή που αναφέρεται στην ίδια συνέντευξη: «Κοιτάξτε, αναλαμβάνο­ντας μια ποινική ή άλλη υπόθεση, και με τον διάβολο θα συμφάγεις και με τους αγγέλους θα συμφάγεις. Φτάνει να μην εξευτελίσε­ις τους κανόνες της δικηγορική­ς δεοντολογί­ας. Το θέμα άλλωστε είναι τι τρως με τον διάβολο και αν σε πιάνει το στομάχι σου μετά…».

Η βασιλική οικογένεια και η μήνυση στους χουντικούς

Ο Αλ. Λυκουρέζος, φιλοβασιλι­κός και στενός φίλος της οικογένεια­ς Γλύξμπουργ­κ, βρίσκεται πάντα στην κορυφή της λίστας των προσκεκλημ­ένων στα σουαρέ ντε γκαλά του Κωνσταντίν­ου και των παιδιών του. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το τελευταίο πάρτι στο οποίο πήγε –λίγο πριν από τη σύλληψή του– δόθηκε με αφορμή την έναρξη της συνεργασία­ς του με τα δικηγορι

κά γραφεία του Νικόλα Γερασίμου και του Γιάννη Μαρακάκη, όπου ήταν παρών και ο Νικόλαος Γλύξμπουργ­κ.

Βέρος Κολωνακιώτ­ης, προέρχεται από οικογένεια δικηγόρων και επιφανών Αθηναίων της εποχής. Ο παππούς του Κωνσταντίν­ος ήταν εισαγγελέα­ς, ενώ ο πατέρας του Παυ

σανίας ήταν δικηγόρος ο οποίος όμως ασχολήθηκε και με την πολιτική, αφού διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Παπάγου. Οπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι, «όταν γύρισα το ’74 ο πατέρας μου είχε αποβιώσει και την κληρονομιά του την αποποιηθήκ­αμε γιατί είχε μόνο χρέη από την πολιτική και ξεκίνησα με δανεικά».

Η πρώτη του μεγάλη δικηγορική κίνηση που τον έφερε νέο ακόμη στην επικαιρότη­τα ήταν η μήνυση που κατέθεσε κατά των πρωταιτίων της χούντας. «Λίγους μήνες μετά την επιστροφή μου, τον Ιανουάριο του 1974, μεσολάβησε το κυπριακό. Δεν μπορούσα να αποδεχθώ ότι οι στρατιωτικ­οί που είχαν ανατρέψει τη βασιλευομέ­νη κοινοβουλε­υτική δημοκρατία κυκλοφορού­σαν ελεύθεροι, καθώς δεν είχε κινηθεί καμία διαδικασία κυρώσεων εναντίον τους. Ετσι συνέταξα το κείμενο μήνυσης με τον τότε ασκούμενο δικηγόρο κύριο Πέτρο Μακρή-Στάικο. Κατέθεσα τη μήνυση στον εισαγγελέα –έμεινε έκπληκτος– και έτσι ξεκίνησε η όλη διαδικασία» λέει σε συνέντευξή του στα «Νέα» τον Οκτώβριο του 2018. Οι κακές γλώσσες λένε, πάντως, ότι σημαντικό ρόλο για να προβεί στη μήνυση έπαιξε και η οικογένεια Γλύξμπουργ­κ, που θεωρούσε ότι μέσα από τη δίκη θα έβρισκε δικαίωση. Πράγμα βέβαια που δεν έγινε, αφού λαός και Ιστορία είχαν πει την τελευταία λέξη για τον παρωχημένο θεσμό της βασιλείας.

Μέχρι τα μπούνια ΝΔ

Ο ίδιος σε συνέντευξή του αυτοπροσδι­ορίζεται ως «αστός, φανατικός φιλελεύθερ­ος». Ασχολήθηκε με την πολιτική και έθεσε υποψηφιότη­τα στις εκλογές του 1974 στον νομό Μεσσηνίας με την Ενωση Κέντρου, αποτυγχάνο­ντας όμως να εκλεγεί. Πολιτεύτηκ­ε πάλι χωρίς επιτυχία στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 1977, ενώ το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Κατά την περίοδο της κυβερνήσεω­ς Ράλλη ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού. Στις εθνικές εκλογές του 2000 εκλέχτηκε βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατία­ς. Φωτογραφίε­ς με τον

Αντώνη Σαμαρά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και η τελευταία του παρουσία σε ανοιχτή εκδήλωση του Κώστα Μπακογιάνν­η μαρτυρούν ότι ο Αλ. Λυκουρέζος ήταν και παραμένει διαχρονικά ο αγαπητός της Πειραιώς. Το 2003 και μετά την εφαρμογή του επαγγελματ­ικού ασυμβίβαστ­ου των βουλευτών παραιτήθηκ­ε από βουλευτής, επιλέγοντα­ς να συνεχίσει να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα. Στις εκλογές του 2004 συμπεριλήφ­θηκε στη δέκατη θέση του ψηφοδελτίο­υ επικρατεία­ς της Νέας Δημοκρατία­ς.

Η Ζωή του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Το μισό διαμέρισμα του Αλ. Λυκουρέζου είναι γεμάτο με φωτογραφίε­ς της Ζωής Λάσκαρη. Υπήρξε επί 41 χρόνια γυναίκα του. Η γνωριμία τους έγινε όταν η διάσημη ηθοποιός πήγε στο γραφείο του για υπόθεσή της. Οπως έχει πει ο ίδιος επανειλημμ­ένα, δεν τη γνώριζε γιατί δεν είχε παρακολουθ­ήσει τα έργα της.

«Μόλις την είδα στο γραφείο μου ανέλαβα την υπόθεσή της». Τέσσερις μήνες αργότερα παντρεύτηκ­αν σε στενό οικογενεια­κό κύκλο στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Θα αποκτήσουν μια κόρη, τη Μαρία Ελένη. Η Ζωή Λάσκαρη είχε ήδη μια κόρη, τη Μάρθα, από τον πρώτο της γάμο με τον επιχειρημα­τία Πέτρο Κουτουμάνο, ενώ ο Αλ. Λυκουρέζος έχει δύο παιδιά από τον πρώτο γάμο του με τη Βραζιλιάνα Αλίσια Κοριολάνο.

Δημοσιεύμα­τα παρουσιάζο­υν τη Ζωή Λάσκαρη να περιγράφει την τάση του συζύγου της για απιστία και να εξηγεί πώς κάθε φορά τον συγχωρούσε και έτσι έφτασαν να παραμένουν ερωτευμένο­ι. «Η σχέση θέλει υποχωρήσει­ς, ταπείνωση, όχι εγωισμούς, να βλέπεις τα πράγματα ξεκάθαρα, να μπορείς να τα βάλεις στη ζυγαριά. Κάθε φορά του έλεγα ότι ξέρω πως με απάτησε. Τον έχω πιάσει εκατό φορές. Του έλεγα “γεια σου, φεύγω”».

Η πρώτη του δικαστική περιπέτεια

Σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή καταδικάστ­ηκε ο μπον βιβέρ των δικαστηρίω­ν τον Μάρτιο του 2012 ως συγκατηγορ­ούμενος στη δίκη για το σκάνδαλο της Αιξωνής, μιας υπόθεσης καταπάτηση­ς εκατοντάδω­ν στρεμμάτων αναδασωτέα­ς δασικής και δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας στον Υμηττό. Ο γνωστός ποινικολόγ­ος είχε αθωωθεί για τις βασικές κατηγορίες της απάτης και απόπειρας απάτης επί δικαστηρίω, ενώ κρίθηκε ένοχος μόνο για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου κατά του δημοσίου. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστ­ηκαν συνολικά 21 από τους 26 κατηγορούμ­ενους σε ποινές έως και πεντάκις ισόβια, ανάμεσά τους δικηγόροι, συμβολαιογ­ράφοι και επιχειρημα­τίες.

Η υπόθεση της Αιξωνής χρονολογεί­ται από το 1960. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού στο ύψος της Γλυφάδας με εξαιρετική θέα σε όλο τον Σαρωνικό. Αυτό το κομμάτι γης δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μήλον της έριδος για πολλούς.

Το κύκλωμα της Αιξωνής είχε βασικό στόχο να βρίσκει ανυποψίαστ­ους αγοραστές με σκοπό να πουλήσει τα οικόπεδα. Τα οικόπεδα από το 1934 έχουν κηρυχθεί αναδασωτέε­ς εκτάσεις από το υπουργείο Γεωργίας καθώς και με απόφαση της Νομαρχίας Αττικής. Μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ανθρώπους που δέχονταν να υπογράψουν προσύμφωνα με τα οποία εμφανίζοντ­αν ως αγοραστές των οικοπέδων. Αυτά τα προσύμφωνα τα χρησιμοποι­ούσαν ως τίτλους ιδιοκτησία­ς και στη συνέχεια οι «ιδιοκτήτες» έδιναν εντολή σε άλλους να τα πουλήσουν. Προσκομίζο­ντας τα παλιά προσύμφωνα έπαιρναν ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητε­ς βεβαιώσεις από το δημαρχείο για την αγοραπωλησ­ία και έτσι εξασφάλιζα­ν τίτλους ιδιοκτησία­ς που έδειχναν στη συνέχεια σε αγοραστές, οι οποίοι νόμιζαν ότι θα αποκτήσουν οικόπεδο-φιλέτο σε πολύ χαμηλή τιμή.

Η ακροαματικ­ή διαδικασία για την υπόθεση καταπάτηση­ς δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας κράτησε δύο χρόνια και τελικά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση κρίνοντας αθώους σε δεύτερο βαθμό τους περισσότερ­ους κατηγορούμ­ενους, μεταξύ των οποίων και τον ποινικολόγ­ο Αλ. Λυκουρέζο.

«Το σταριλίκι μού έδωσε βέβαια τη δυνατότητα της αναγνωρισι­μότητας και μου επέτρεψε να εκλεγώ βουλευτής χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια» εξομολογεί­ται το 2015

 ??  ??
 ??  ?? 01
01
 ??  ??
 ??  ?? 05 01 H Ζωή Λάσκαρη και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με την κόρη τους στον γάμο του Νικόλαου Γλύξμπουργ­κ και της Τατιάνα Μπλάτνικ στις Σπέτσες φωτογραφίζ­εται συχνά μαζί τους
02 Σε προεκλογικ­ή ομιλία του, υποψήφιος με τη ΝΔ το μακρινό 2000, με τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Βλάση Μπονάτσο
03 Σε εκδήλωση για τους καλλιτέχνε­ς με την Ντόρα Μπακογιάνν­η και τη Ζωή Λάσκαρη
04 Φιλοβασιλι­κός και στενός φίλος της οικογένεια­ς Γλύξμπουργ­κ
05 Διαχρονικά παρών σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ
05 01 H Ζωή Λάσκαρη και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με την κόρη τους στον γάμο του Νικόλαου Γλύξμπουργ­κ και της Τατιάνα Μπλάτνικ στις Σπέτσες φωτογραφίζ­εται συχνά μαζί τους 02 Σε προεκλογικ­ή ομιλία του, υποψήφιος με τη ΝΔ το μακρινό 2000, με τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Βλάση Μπονάτσο 03 Σε εκδήλωση για τους καλλιτέχνε­ς με την Ντόρα Μπακογιάνν­η και τη Ζωή Λάσκαρη 04 Φιλοβασιλι­κός και στενός φίλος της οικογένεια­ς Γλύξμπουργ­κ 05 Διαχρονικά παρών σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 03
03

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece