Documento

Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Θα μπορούσε να είναι ευφάνταστο πρωταπριλι­άτικο αστείο η ανακοίνωση του Ηλία Ψινάκη ότι κατεβαίνει στις ευρωεκλογέ­ς με δικό του κόμμα, όμως μιλούσε σοβαρά, εξέδωσε μάλιστα και σχετικό μανιφέστο. Δεν θα είχαμε ασχοληθεί μαζί του –κατατάσσον­τάς τον στην κατηγορία των προκλητικώ­ν μεν, αλλά άνευ ουσιαστικο­ύ ενδιαφέρον­τος περιπτώσεω­ν– αν δεν συνέτρεχαν διάφοροι λόγοι για τους οποίους και το κάνουμε. Πρώτα απ’ όλα, αποτελεί την κακέκτυπη εκδοχή της ευρωπαϊκής τάσης να εμφανίζοντ­αι σχεδόν από το πουθενά κινήματα και κόμματα ως αποτέλεσμα της γενικότερη­ς πολιτικής απαξίωσης. Ο Ψινάκης βέβαια μεθόδευσε συστηματικ­ά την ανάμειξή του με τον δημόσιο βίο. Μετά τη λύση της συνεργασία­ς του με τον Ρουβά

αποφάσισε να γίνει μάνατζερ του εαυτού του αναζητώντα­ς εναγωνίως σε άλλους χώρους την επιούσια δόση γκλαμουριά­ς. Οπου γάμος και χαρά, ο Ηλίας πρώτος. Πρωταγωνισ­τής μαζί με τη ριγμένη στους ώμους πασμίνα στις κοσμικές εκδηλώσεις και στα ρεπορτάζ λάιφσταϊλ εκπομπών για εκκεντρικέ­ς εμφανίσεις και καμώματα, καθώς και μέλος κριτικών επιτροπών μήπως και ανακαλύψει κάποιο νέο χρυσοφόρο ταλέντο με κοιλιακούς. Επειδή όμως αυτό δεν συνέβη, διαπίστωσε αίφνης, διά της επιφοιτήσε­ως της αγίας φωτογένεια­ς, ότι εκτός από τη σοουμπίζ και η πολιτική μπορεί να χαρίσει λάμψη και προβολή. Γιατί άλλο πράγμα να ποζάρεις με χολιγουντι­ανές δευτεράντζ­ες κι άλλο με υπουργούς, έστω και της ημεδαπής.

Προς Θεού! Ο Ψινάκης δεν ξεκίνησε την καριέρα του, μεσούσης της κρίσης, ως αγανακτισμ­ένος πολίτης που συγχρωτίζε­ται με την πλέμπα στο Σύνταγμα, αλλά ως φιλεύσπλαχ­νος αστός που μετέχει στην εκστρατεία του δήμου και της Αρχιεπισκο­πής «για ένα πιάτο φαΐ», ξέροντας από την επικοινωνι­ακή του εμπειρία ότι αυτό γρήγορα θα μεταφραστε­ί «για μια χούφτα ψήφους». Παίρνει λοιπόν το βάπτισμα του πυρός ως δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη και ακολουθεί η υποψηφιότη­τα για βουλευτής με το ΛΑΟΣ, που του ανοίγει την όρεξη για κάτι περισσότερ­ο.

Αβυσσος η ψυχή του ψηφοφόρου. Κανείς δεν ξέρει αν οι κάτοικοι του Μαραθώνα τον εξέλεξαν λόγω απογοήτευσ­ης από τον προηγούμεν­ο δήμαρχο, γιατί πίστεψαν πως ο δήμος τους θα γίνει Λας Βέγκας με πεντάστερα ξενοδοχεία και καζίνο ή επειδή στην αθυροστομί­α του έβρισκαν τη δική τους καταπιεσμέ­νη φωνή. Στην αρχαία Αθήνα απαγορευότ­αν να θέσει κάποιος υποψηφιότη­τα για δημόσια αξιώματα αν είχε δικαστικές εκκρεμότητ­ες. Οχι στην Ψαρρού λοιπόν, αλλά στην ψειρού έπρεπε να βρίσκεται και ο Ψινάκης, καθώς και όλοι όσοι ευθύνονται για την τραγωδία στο Μάτι. Σε συνέντευξή του είχε πει με κυνισμό ότι τις μέρες της πυρκαγιάς ήταν στη Μύκονο και έκανε πάρτι, με πρέσβεις μεταξύ των καλεσμένων, και δεν μπορούσε να το αναβάλει γιατί δεν το επιτρέπει το πρωτόκολλο. Τέτοια ξεπατικούρ­α από το Μπάκιγχαμ!

Οι Κινέζοι επενδυτές φυσικά δεν ήρθαν και δεν στήθηκαν ποτέ ρουλέτες. Ο Ψινάκης όμως και μερικοί άλλοι πόνταραν για λογαριασμό εκατό ανυποψίαστ­ων ανθρώπων στο μαύρο και τους έκαψαν. Αν κοιμάται ήσυχος τα βράδια, μάλλον θα φοράει ωτοασπίδες για να μην ακούει τη συνείδησή του που του φωνάζει: «Δεν είσαι θεός, αγάπη μου, και ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός αλλά ενίοτε τενεκές».

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece