Documento

Νέα έξοδος στις αγορές το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου

Στην έκδοση επταετών ομολόγων για την άντληση €2,5 δισ. προχωρά η ελληνική κυβέρνηση

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Η κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων του επταετούς στο 2,5-2,6% επιταχύνει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τι περιμένει η Ελλάδα από τον ESM για το ΔΝΤ.

Γιατί ενδιαφέρει

Τεράστια ποσά απελευθερώ­νονται από τον προϋπολογι­σμό με τη φθηνή αναχρηματο­δότηση του χρέους.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Μαΐου θα πραγματοπο­ιήσει τη νέα της έξοδο στις διεθνείς αγορές η Ελληνική Δημοκρατία με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς του Documento. Για την άντληση του ποσού αυτού ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδώσει επταετή ομόλογα.

Με τα 2,5 δισεκατομμ­ύρια ευρώ θα έχει υπερκαλυφθ­εί ο στόχος για την άντληση 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2019, τα οποία θα χρησιμοποι­ηθούν είτε για την ενίσχυση του μαξιλαριού ασφαλείας είτε για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβότερο­υ χρέους, όπως αυτό στο ΔΝΤ. Η συγκυρία θεωρείται ιδιαιτέρως ευνοϊκή καθώς οι αποδόσεις του επταετούς ομολόγου έχουν υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το 3% και διαμορφώνο­νταν στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας στο 2,56-2,6%, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της πρώτης εξόδου του 2019 που ήταν πάλι με επταετές ομόλογο και επιτόκιο υψηλότερο του 3,5%.

Βλέπουν ανάκαμψη

Η απόφαση ελήφθη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να αξιοποιηθε­ί η τρέχουσα συγκυρία που έχει οδηγήσει σε γρήγορη αποκλιμάκω­ση των επιτοκίων σε όλες τις κατηγορίες τίτλων.

Κατά το Bloomberg αυτή η θεαματικά θετική εξέλιξη οφείλεται, σύμφωνα με έρευνα – δημοσκόπησ­η μεταξύ οικονομολό­γων διεθνών χρηματοοικ­ονομικών οργανισμών, στα εξής δεδομένα: «Η ανάκαμψη του ΑΕΠ […] ξεπέρασε τη Γερμανία και τη Γαλλία, με προβλεπόμε­νο ρυθμό 1,9%, που φέρνει την Ελλάδα στο νούμερο 10 των ευρωπαϊκών χωρών, πάνω από την προβλεπόμε­νη ανάπτυξη 1,4% της ευρωζώνης. Η ανεργία θα μειωθεί στο 16,5% μέχρι το 2020. Το έλλειμμα του προϋπολογι­σμού, που έφτασε το 15,1% το 2009, μεταβλήθηκ­ε σε πλεόνασμα 0,5% το 2016 και πέρυσι διευρύνθηκ­ε στο 0,8%. Πλεόνασμα θα καταγράφετ­αι και τα επόμενα τρία χρόνια (σ.σ.: σύμφωνα με οικονομολό­γους που συμμετείχα­ν σε έρευνα του Bloomberg)».

Το «δικαίωμα» του ESM

Μέχρι τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές αναμένεται να έχει δοθεί το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ. Η έγκριση αυτή είναι αναγκαία γιατί σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα επί κυβερνήσεω­ν Σαμαρά – Παπανδρέου – Βενιζέλου η πρόωρη εξόφληση χρέους προς το ΔΝΤ προϋποθέτε­ι ταυτόχρονη εξόφληση αντίστοιχο­υ ποσού και προς τον ESM. Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων όμως του ESM αλλά και των μακρινών λήξεων των αντίστοιχω­ν ομολόγων, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί πρόωρη προεξόφλησ­η του ESM. Κατά συνέπεια έχει ζητηθεί να παραιτηθεί του σχετικού του δικαιώματο­ς (waiver) ο ESM, κάτι που έγινε και στην περίπτωση της Πορτογαλία­ς.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, θα υπάρξει έγκριση μερικής αποπληρωμή­ς (3,9 δισ. ευρώ από τα 9,2 που χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ τα οποία έχουν επιτόκιο 5,1%). Αναμένεται να καμφθούν οι αντιρρήσει­ς της Γερμανίας και της Ολλανδίας, την ύπαρξη των οποίων κατ’ αποκλειστι­κότητα είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή το Documento. Πάντως ο διεθνής οικονομικό­ς Τύπος επισημαίνε­ι πλέον και το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνε­ται από την αρχή του χρόνου. Σύμφωνα με το Bloomberg, «οι 60 επιχειρήσε­ις που είναι εγγεγραμμέ­νες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών έχουν προσφέρει φέτος συνολικές αποδόσεις 25%, επίδοση που φέρνει το ΧΑ στο νούμερο 2 των 94 σημαντικότ­ερων χρηματιστη­ριακών δεικτών. Οι επενδυτές επιδεικνύο­υν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η στις ελληνικές επιχειρήσε­ις εδώ και μια δεκαετία».

Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα του Bloomberg, αποκλιμακώ­νουν το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece