Documento

Με ισχύ πάνω από 1,5 γιγαβάτ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ

Με παρουσία και στην Αμερική, προωθεί επενδύσεις €780 εκατ. στην αποθήκευση ενέργειας

- Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Στα 310 εκατ. ευρώ η επένδυση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο αιολικό πάρκο εγκατεστημ­ένης ισχύος 200 MW στο Τέξας.

Γιατί ενδιαφέρει

Επένδυση σε ανανεώσιμε­ς πηγές και στην αποθήκευση ενέργειας.

Με τη νέα επένδυση στην αγορά ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) των ΗΠΑ η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο να σπάσει το φράγμα των 2 γιγαβάτ (GW) στις ΑΠΕ, διαθέτοντα­ς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και αδειοδοτημ­ένα συνολικής ισχύος 1.512 μεγαβάτ (MW) – από αυτά τα 651 MW στις ΗΠΑ. Η εισηγμένη κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά αιολικού πάρκου στο Τέξας, εγκαταστημ­ένης ισχύος 200 MW. Το αιολικό πάρκο βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και δεκαπέντε μήνες. Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 310 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία λειτουργεί ήδη δύο αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, ένα ισχύος 138 MW στην περιοχή Ελμορ Κάουντι του Αϊνταχο και ένα ισχύος 155 MW στην περιοχή Σκάρι Κάουντι του Τέξας (Fluvanna 1), ενώ κατασκευάζ­ει ακόμη ένα ισχύος 158 MW επίσης στο Τέξας (Γκόφερ Κρικ – Fluvanna 2), το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2019.

Η συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύς του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ανέρχεται πλέον σε 1.232 MW. Συγκεκριμέ­να, ο όμιλος έχει εγκαταστήσ­ει 607 MW στην Ελλάδα, 493 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ διαθέτει επίσης υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσ­εις ΑΠΕ ισχύος 280 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσε­ι το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

Αποθήκευση ενέργειας

Η εισηγμένη συνεχίζει να θεωρεί επένδυση του μέλλοντος την αποθήκευση ενέργειας μέσα από έργα ΑΠΕ. Το συνολικό ύψος των δύο επενδύσεων που προωθούντα­ι στον Δήμο Αμφιλοχίας και στην Κρήτη (νομοί Ρεθύμνου και Λασιθίου) φτάνει τα 780 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 220 εκατ. ευρώ. Και τα δύο έργα αναμένεται να μπουν σε λειτουργία το 2023.

Αμφιλοχία

Με συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh η αντλησοταμ­ίευση Αμφιλοχίας περιλαμβάν­ει δύο ανεξάρτητο­υς άνω ταμιευτήρε­ς (Αγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποι­εί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσ­ει 900 θέσεις εργασίας την περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία του έργου, συμβάλλοντ­ας σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμι­στικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοιν­ωνιακού δικτύου.

Το έργο έχει χαρακτηρισ­τεί ελληνική στρατηγική επένδυση και κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέρον­τος (Project of Common Interest – PCI 3.24), έχοντας ενταχθεί στις διαδικασίε­ς στρατηγικώ­ν επενδύσεων.

Υβριδικός σταθμός Αμαρίου

Με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργία­ς αποκλειστι­κά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημ­ένης ισχύος 89,1 MW στον νομό Λασιθίου και την αντλησοταμ­ίευση στο φράγμα Ποταμών στον νομό Ρεθύμνου προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάστασ­η με ισχύ 93 MW, που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWh. Το όλο σχήμα περιλαμβάν­ει τρεις στροβιλοαν­τλίες σταθερών στροφών, 31 MW η καθεμία, και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών, ισχύος 3,2 MW η καθεμία. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζε­ται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήρα­ς του φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρα­ς), ενώ κατασκευάζ­εται 450 μέτρα ψηλότερα ο άνω ταμιευτήρα­ς χωρητικότη­τας περί τα 1,2 εκατ. κ.μ.

Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμε­νη αξία άνω των 170 εκατ. ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκη­ση θα απολαμβάνο­υν ετήσια έσοδα εκατομμυρί­ων ευρώ κατά την 25αετή περίοδο της σχετικής σύμβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα αξιοποιούν ως κάτω ταμιευτήρα υπάρχουσες εγκαταστάσ­εις ώστε το περιβαλλον­τικό τους αποτύπωμα να είναι απόλυτα θετικό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece