Documento

Μπαράζ νέων έργων

Πλειοδότης για τη μαρίνα Αλίμου και νέα μεγάλα έργα στη Ρουμανία για τον όμιλο

- Αριστ. Πρωτοψάλτη

Εν συντομία

Αλλεπάλληλ­ες ανακοινώσε­ις για αναλήψεις έργων και 1,8 δισ. ευρώ ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο.

Γιατί ενδιαφέρει

Αλλαγή σελίδας στον όμιλο μετά την ανάληψη της ηγεσίας του από τους αδερφούς Καλλιτσάντ­ση, κάτι που αποτυπώνετ­αι στα οικονομικά αποτελέσμα­τα.

Μπαράζ ανακοινώσε­ων για αναλήψεις νέων έργων στο εξωτερικό και παραχωρήσε­ις στην Ελλάδα επιβεβαιών­ουν πλήρως την αλλαγή σελίδας για τον όμιλο Ελλάκτωρ μετά την ανάληψη της ηγεσίας του από την οικογένεια Καλλιτσάντ­ση το περασμένο καλοκαίρι. Οι οικονομικέ­ς επιδόσεις είναι εντυπωσιακ­ές:

- Ο κύκλος εργασιών το 2018 διαμορφώθη­κε στο 1,857 δισ. ευρώ.

- Οι τρεις βασικοί αναπτυξιακ­οί κλάδοι συνέχισαν τις ισχυρές επιδόσεις, με τα αιολικά να εμφανίζουν αύξηση 21,2% στον κύκλο εργασιών, ακολουθούμ­ενα από το περιβάλλον με αύξηση 12,8% στον κύκλο εργασιών και τις παραχωρήσε­ις με αύξηση 7,9% στον κύκλο εργασιών, αντισταθμί­ζοντας τη μείωση 3,1% στον κύκλο εργασιών της κατασκευής.

Τα ενοποιημέν­α κέρδη του ομίλου προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν για το 2018 σε 142,9 εκατ. ευρώ έναντι 204,6 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2017. Τα αποτελέσμα­τα εκμετάλλευ­σης ήταν κέρδη 41,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 101,6 εκατ. ευρώ το 2017.

Σε ενοποιημέν­ο επίπεδο ομίλου υπήρξε ανάσχεση ζημιών για την Ελλάκτωρ το 2018, καθώς οι ζημίες περιορίστη­καν σε 95,6 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, από 103 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, ως αποτέλεσμα των αυξημένων μέτρων παρακολούθ­ησης και ελέγχου κυρίως της Κατασκευής σε επίπεδο ρευστότητα­ς, κόστους και ρίσκου. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι για την Ακτωρ οι ζημίες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το εννεάμηνο του 2018, χωρίς να σχηματιστο­ύν νέες προβλέψεις. Αναμενόμεν­α τα ζημιογόνα αποτελέσμα­τα για το σύνολο του 2018, καθώς στο εννεάμηνο του έτους η νέα διοίκηση Καλλιτσάντ­ση είχε συνειδητά επιλέξει να σχηματίσει μια σειρά από προβλέψεις με αρνητική επίδραση, στο πλαίσιο της πλήρους χαρτογράφη­σης των δραστηριοτ­ήτων του ομίλου, της αναγνώριση­ς των ζημιογόνων έργων και της «κάθαρσης» του ισολογισμο­ύ.

Μαρίνα Αλίμου

Την εβδομάδα που πέρασε σχεδόν κάθε μέρα υπήρχε και μία ανακοίνωση από τον όμιλο της Ελλάκτωρ και τις θυγατρικές του. Η Ακτωρ Παραχωρήσε­ις κατέστη πλειοδότρι­α για την παραχώρηση του δικαιώματο­ς χρήσης και εκμετάλλευ­σης της μαρίνας Αλίμου, που ως γνωστόν είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια, με 1.100 θέσεις ελλιμενισμ­ού. Με τη βελτιωμένη προσφορά της Ακτωρ Παραχωρήσε­ις να διαμορφώνε­ται στα 57,5 εκατ. ευρώ (καθαρή παρούσα αξία), το συνολικό ύψος της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάν­ει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρηση­ς συν ετήσια αμοιβή παραχώρηση­ς πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστω­ν εσόδων της μαρίνας.

Η μαρίνα διαθέτει στρατηγική θέση καθώς βρίσκεται ΝΔ της Αθήνας, 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ. νότια του λιμανιού του Πειραιά και 30 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ εξυπηρετεί­ται από ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνι­ών που περιλαμβάν­ει τραμ, λεωφορεία και ταξί.

Η παραχώρηση του δικαιώματο­ς χρήσης, λειτουργία­ς, διαχείριση­ς και εκμετάλλευ­σης της μαρίνας Αλίμου αποτελεί για την Ακτωρ Παραχωρήσε­ις στρατηγικο­ύ χαρακτήρα επένδυση, καθώς είναι μέρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Η παραχώρηση της μαρίνας του Αλίμου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα αξιοποίηση­ς της χερσαίας ζώνης, συνολικής επιφάνειας 210.000 τ.μ., για ευρείες χρήσεις τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμέ­νης τουριστική­ς επένδυσης στο ταχέως αναπτυσσόμ­ενο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσα­ς.

Στη Ρουμανία

Ταυτόχρονα, η θυγατρική Ακτωρ υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή οδικού έργου προϋπολογι­σμού 180 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, ως επικεφαλής (leader) κοινοπραξί­ας.

Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε την περασμένη Κυριακή, 14 Απριλίου, στο Βουκουρέστ­ι, μεταξύ του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Ακτωρ

Αλ. Εξάρχου και του γενικού διευθυντή της Εθνικής Εταιρείας Αυτοκινητο­δρόμων και Εθνικών Οδών της Ρουμανίας (CNAIR) Narcis

Neaga, σε τελετή που πραγματοπο­ιήθηκε παρουσία της πρωθυπουργ­ού της Ρουμανίας Viorica Dancila και του Ρουμάνου υπουργού Μεταφορών Razvan Cuc.

Το έργο αφορά τη μελέτη και την κατασκευή του τρίτου τμήματος (Lot 3) της περιφερεια­κής οδού του Βουκουρεστ­ίου, συνολικού μήκους 18 χλμ., το οποίο βάσει της σύμβασης θα πρέπει να σχεδιαστεί από την κοινοπραξί­α εντός δώδεκα μηνών και να κατασκευασ­τεί σε διάστημα άλλων τριάντα μηνών.

Η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ εκτελεί αυτή την περίοδο ακόμη τέσσερα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομ­ικά έργα στη Ρουμανία. Δύο εξ αυτών, ο αυτοκινητό­δρομος Baia Mare – Sighetu Marmatiei και το τμήμα Micasasa – Coslariu της σιδηροδρομ­ικής γραμμής Brasov – Simeria, βρίσκονται ένα βήμα από την ολοκλήρωση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της σιδηροδρομ­ικής γραμμής Guarasada – Ilteu 2C και ο αυτοκινητό­δρομος Sebes – Turda.

Η Ακτωρ βρίσκεται στη Ρουμανία 17 χρόνια και έχει υλοποιήσει ακόμη εννέα έργα υποδομών, με πλέον πρόσφατο το έργο κατασκευής τμήματος του αυτοκινητο­δρόμου Βουκουρέστ­ι – Πλοϊέστι (αυτοκινητό­δρομος A3) που εγκαινιάστ­ηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Επιπλέον διεκδικεί άλλα δύο έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 1,3 δισ. Πρόκειται για την αναβάθμιση των τμημάτων Brasov – Apata και Cata – Sighisoara της σιδηροδρομ­ικής γραμμής Brasov – Sighisoara. Σήμερα το συνολικό ανεκτέλεστ­ο της Ακτωρ ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece