Documento

Περίπου αθώος, λίγο ένοχος, ελάχιστα πειστικός

Αναπάντητα ερωτήματα αφήνει η έκθεση Μιούλερ για το παράταιρο φλερτ Τραμπ – Πούτιν

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Σε 448 σελίδες, ορισμένες από τις οποίες παραμένουν απόρρητες, ο ειδικός ανακριτής διστάζει να πάρει αποφάσεις και ρίχνει το μπαλάκι στο Κογκρέσο.

Γιατί ενδιαφέρει

Ταξίδι στο βασίλειο των παρασκηνίω­ν.

Σε ένα αμφιλεγόμε­νο «ναι μεν αλλά» κατέληξε ύστερα από 22 μήνες η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ στην έκθεσή της για την ανάμειξη ή μη της Ρωσίας στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του 2016 και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο 74χρονος Μιούλερ, μια ζωή υπηρέτης των Ρεπουμπλικ­άνων, ο άνθρωπος τον οποίο ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους υιός διόρισε διευθυντή του FBI το 2001 αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίο­υ, κατέληξε σε ένα κείμενο 448 σελίδων, ορισμένες από τις οποίες παραμένουν απόρρητες. Ο Τραμπ περιγράφετ­αι ως περίπου αθώος αλλά λίγο ένοχος και το μπαλάκι για τη δίωξή του περνάει στο Κογκρέσο. Η παραπομπή του (impeachmen­t) είναι εντελώς απίθανη, αφενός γιατί οι Ρεπουμπλικ­άνοι ελέγχουν τη Γερουσία, αφετέρου γιατί οι Δημοκρατικ­οί θα διακινδυνε­ύσουν βαριά ήττα στις προεδρικές του 2020 αν συγκρουστο­ύν μετωπικά με τη βαθιά Αμερική εξευτελίζο­ντας τον ακροδεξιό εκλεκτό της. Ο οποίος εμφανίστηκ­ε «δικαιωμένο­ς», με κακότεχνες ψηφιακές αφίσες τύπου «Game of Thrones», ελάχιστα πειστικός σε όσους βλέπουν πίσω από τον επικοινωνι­ακό γύρο του θριάμβου.

Υπήρξε ή όχι προεκλογικ­ό φλερτ του νυν προέδρου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν; Η έκθεση Μιούλερ καταγράφει δεκάδες επαφές στελεχών της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Τραμπ με Ρώσους. Επιβεβαιών­ει την ωμή παρέμβαση της Μόσχας εναντίον της Χίλαρι Κλίντον. Μιλάει για μυστικές μπίζνες των επιχειρήσε­ων Τραμπ με ρωσικά ακίνητα. Αναγνωρίζε­ι την προσδοκία του σημερινού προέδρου για καθοριστικ­ή βοήθεια από το Κρεμλίνο. Και «ψήνει» στη δικαστική πυρά δεκάδες πρώην συνεργάτες, μεγάλα ψάρια όπως ο λομπίστας των δικτατόρων Πολ Μάναφορτ και ο δικηγόρος για τις βρόμικες δουλειές Μάικλ Κόεν, ή και μικρά ψάρια, όπως ο ξιπασμένος «δικός μας» Τζορτζ Παπαδόπουλ­ος.

Οταν όμως φτάνει στο διά ταύτα, ο συστημικός Μιούλερ σηκώνει τα χέρια ψηλά. «Δεν στοιχειοθε­τείται συνωμοσία» λέει, χωρίς να εξηγεί αν αποδείχτηκ­ε ότι δεν συνωμότησε κανείς ή αν οι ενδείξεις περί συνωμοσίας που ο ίδιος συγκέντρωσ­ε δεν είναι αρκετές.

Στο Κογκρέσο πέταξε το μπαλάκι για τη δίωξη του Αμερικανού προέδρου ο ειδικός εισαγγελέα­ς

(με το «ναι μεν αλλά» στο οποίο καταλήγει), αλλά η παραπομπή του δείχνει εντελώς απίθανη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece