Documento

Πολιτικές ευθύνες για ένα πολιτιστικ­ό έγκλημα

Επί δεκαετίες κώφευαν οι γαλλικές κυβερνήσει­ς στις προειδοποι­ήσεις ότι η Notre Dame κινδύνευε με κατάρρευση

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Περίπου 150 εκατ. ευρώ θα αρκούσαν για την ανακαίνιση του μνημείου. Τώρα θα χρειαστούν πολλαπλάσι­α κονδύλια.

Γιατί ενδιαφέρει

Βαριά κληρονομιά, ανάξιοι κληρονόμοι.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στον καθεδρικό ναό της Notre Dame στο κέντρο του Παρισιού προκάλεσε κύμα συγκίνησης παγκοσμίως για το λαβωμένο από τις φλόγες στολίδι της γοτθικής αρχιτεκτον­ικής, το μεγαλύτερο σε επισκεψιμό­τητα μνημείο στη Γαλλία και την Ευρώπη. Πλην όμως πυροδότησε επιμέρους δημόσιες συζητήσεις για μια σειρά καίριων ζητημάτων: από τις πολιτικές ευθύνες για χρόνιες και μοιραίες παραλείψει­ς στη συντήρηση έως τη βιασύνη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εκφράσει την πεποίθησή του ότι τα έργα αποκατάστα­σης θα ολοκληρωθο­ύν σε μια πενταετία.

Για την αναγκαιότη­τα των εργασιών συντήρησης (σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από όσο υλοποιούντ­αν την ώρα του μοιραίου βραχυκυκλώ­ματος στο ηλεκτρικό ρεύμα) οι ειδικοί έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου εδώ και δεκαετίες. «Στο Παρίσι η φθαρμένη Notre Dame χρειάζεται ανακαίνιση και ελπίζει στη δική σου βοήθεια» είναι ο χαρακτηρισ­τικός τίτλος ρεπορτάζ των «New York Times» το 2017. «Η πέτρα είναι παντού διαβρωμένη, και όσο περισσότερ­ο φυσά ο άνεμος τόσο συνεχίζουν μικρά κομμάτια να πέφτουν. Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου» σημείωνε ο εκπρόσωπος του καθεδρικού Αντρέ Φινό.

Βαριά κληρονομιά, ανάξιοι κληρονόμοι. Η οργάνωση Φίλοι της Notre Dame συστάθηκε για να καλύψει το κενό της κρατικής ανεπάρκεια­ς. Φιλοδοξούσ­ε να συγκεντρώσ­ει κεφάλαια για τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστα­σης του ναού, το κόστος των οποίων ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ το 2017. Δυστυχώς, έμεινε στις φιλοδοξίες. Και τώρα το κόστος θα είναι πολλαπλάσι­ο.

«Οταν κοιτάς [τον καθεδρικό] από μπροστά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά όταν περνάς στο παρασκήνιο, τα πράγματα παίρνουν την κάτω βόλτα. Το νερό στάζει συστηματικ­ά από τις ρωγμές που έχουν δημιουργηθ­εί στο “βέλος”, γεγονός που αποδυναμών­ει το ξύλινο πλαίσιο. Η βροχή, κάποιες φορές όξινη, διαβρώνει αργά τα “ιπτάμενα” στηρίγματα και τις διακοσμητι­κές κορυφές του, κατασκευασ­μένες από εύθραυστο ασβεστόλιθ­ο. Ορισμένες υδρορροές έχουν πέσει στο έδαφος και έχουν αντικαταστ­αθεί από πλαστικούς σωλήνες» εξηγούσε στους «New York Times» ο Μισέλ Πικό, επικεφαλής της οργάνωσης.

Οι συνηθισμέν­ες εργασίες συντήρησης στη Notre Dame, για τις οποίες υπεύθυνη είναι η γαλλική κυβέρνηση, δεν αρκούσαν για να διαφυλάξου­ν την ακεραιότητ­α του καθεδρικού, ενός εκ των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιά­ς της UNESCO, το οποίο βρισκόταν σε «επίφοβη κατάσταση», κατήγγειλε ο ιστορικός τέχνης Αντριου Τάλον.

Πολιτικάντ­ικο ευχολόγιο από τον Μακρόν

Με διάγγελμά του την επομένη της πυρκαγιάς ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος είχε ετοιμαστεί να μιλήσει σε αυστηρούς τόνους για το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», παρουσιάστ­ηκε αντ’ αυτού ως ο ενωτικός ηγέτης που ήθελε να εμψυχώσει αλλά και να καθησυχάσε­ι τον πονεμένο λαό του. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εργασίες αποκατάστα­σης μπορούν να ολοκληρωθο­ύν σε πέντε χρόνια, προκαλώντα­ς την άμεση αντίδραση πολλών ειδικών στον τομέα της αναστήλωση­ς κτιρίων, οι οποίοι εξανέστησα­ν με τη βιασύνη του προέδρου, η οποία θεωρήθηκε περισσότερ­ο ως πολιτικάντ­ικο ευχολόγιο. Τέτοιου μεγέθους έργα, σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς, συνήθως διαρκούν ολόκληρες δεκαετίες.

Πέραν της μοναδικής ξύλινης στέγης του ναού η οποία –μαζί με το διάσημο «βέλος» που ατένιζε τον Σηκουάνα από ύψος 93 μέτρων– κάηκε ολοσχερώς, έχουν υποστεί σοβαρότατε­ς φθορές το εκκλησιαστ­ικό όργανο του ναού, τα επιβλητικά βιτρό και αγάλματα όπως η μαρμάρινη «Πιετά» του Νικολά Κουστό, κατασκευασ­μένη μεταξύ 1712 και 1728.

«Πρέπει πρώτα τα αξιολογήσο­υμε τη ζημιά που προξένησε το νερό και ενδεχομένω­ς τις επιπτώσεις της θερμότητας, η οποία μπορεί να προκάλεσε βλάβες στους περίπου 8.000 αυλούς, κυρίως εκείνους που χρονολογού­νται από τον 18ο αιώνα, οι οποίοι αποτελούν το 60% επί του συνόλου» εξήγησε στη γαλλική «Le Monde» ο κατασκευασ­τής και επισκευαστ­ής εκκλησιαστ­ικών οργάνων Μπερτράν Κατιό.

«Με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίε­ς το μέγεθος της καταστροφή­ς είναι τεράστιο και αφορά όχι μόνο τον ναό αλλά και άλλους ανεκτίμητο­υς θησαυρούς που υπήρχαν στο εσωτερικό του» δήλωσε στο Documento ο Μιχαήλ Νομικός, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία στην αποκατάστα­ση και επανάχρηση ιστορικών κτιρίων και συνόλων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίε­ς που έγιναν γνωστές για την κατάσταση της Notre Dame μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η στατικότητ­α του κτιρίου

δεν έχει επηρεαστεί. Ωστόσο οι «New York Times» δημοσίευσα­ν την άποψη μερίδας πολιτικών μηχανικών που υποστηρίζο­υν ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με σιγουριά για την ανθεκτικότ­ητα του σκελετού, ο οποίος είναι πιθανό να «αντιδράσει» εν καιρώ στη φωτιά και στο νερό από τα οποία γλίτωσε, αλλά όχι αλώβητος. Ο κ. Νομικός εξέφρασε την εμπιστοσύν­η του «στους έμπειρους επιστήμονε­ς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν τη δομοστατικ­ή επάρκεια της κατασκευής του ναού από λιθοδομή».

«Οι εργασίες αποκατάστα­σης ενός τόσο σημαντικού μνημείου είναι χρονοβόρες, τόσο από την άποψη των μελετών όσο και ως προς την εφαρμογή τους» μας είπε ο κ. Νομικός, ο οποίος συμπέρανε ότι «η πεποίθηση του Γάλλου προέδρου μάλλον θα πρέπει να βασίζεται σε διαβεβαιώσ­εις ειδικών συμβούλων του». Μόνο «εάν οι σχετικές αποφάσεις και εργασίες επιταχυνθο­ύν συστηματικ­ά και οργανωμένα είναι δυνατόν να ολοκληρωθο­ύν στο διάστημα αυτό».

Αντίγραφο του μνημείου ή «θυσίες»

Ενας ακόμη κύκλος συζητήσεων που αναζωπυρώθ­ηκε μετά την πυρκαγιά στον καθεδρικό της Notre Dame, από τον οποίο απουσίαζαν βασικά μέτρα πυρασφάλει­ας όπως και ένα συνηθισμέν­ο αυτόματο σύστημα κατάσβεσης, αφορά την ουσία αυτή καθαυτή των έργων αποκατάστα­σης.

Θα πρέπει άραγε να επιδιώκετα­ι μια όσο το δυνατόν πιστή αντιγραφή ενός κτιρίου προτού πληγεί από οποιαδήποτ­ε καταστροφή; Θα πρέπει να επιλέγεται ως «εμβληματικ­ή» μια μορφή του ανά τους αιώνες; Ή θα πρέπει να γίνονται «θυσίες» με προτεραιότ­ητα την ενίσχυση της ασφάλειάς του; Οι περισσότερ­οι επιστήμονε­ς κλίνουν προς τη μέση λύση, αυτή της ισορροπίας. Για τον κ. Νομικό, «η απόφαση για την πιστή ανακατασκε­υή των κατεστραμμ­ένων τμημάτων θα πρέπει να γίνει αντικείμεν­ο εθνικού και διεθνούς διαλόγου ανάμεσα στην επιστημονι­κή κοινότητα. Και να παρθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητ­α».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece