Documento

Στα δύσκολα επιλέγουν κεντροαρισ­τερή ασφάλεια

Πρώτοι ύστερα από 25 χρόνια οι Σοσιαλδημο­κράτες υπερασπιζό­μενοι το κράτος πρόνοιας

- Νίκος Σερβετάς

Εν συντομία

Οι ψηφοφόροι της πλούσιας χώρας του βορρά νιώθουν τις κατακτήσει­ς δεκαετιών να απειλούντα­ι και επιβάλλουν ευρεία κεντροαρισ­τερή σύμπραξη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ισχυρή αλλά πολιτικά απομονωμέν­η ακροδεξιά.

Οταν ήρθε η ώρα να εκφράσουν τη γνώμη τους για ένα ορατό, καθημερινό ζήτημα της κοινωνίας τους, τη μέριμνα για τους ηλικιωμένο­υς, οι Φινλανδοί έδωσαν την απάντηση με την οποία έχουν γαλουχηθεί και με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Στις βουλευτικέ­ς εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή στη Φινλανδία ψήφισαν τους Σοσιαλδημο­κράτες, φέρνοντάς τους, έστω και με μικρή διαφορά, πρώτο κόμμα ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιχειρήσο­υν να σχηματίσου­ν κυβέρνηση.

Παράλληλα καταδίκασα­ν το (νεο)φιλελεύθερ­ο κόμμα του Κέντρου, του απερχόμενο­υ πρωθυπουργ­ού Γιούχα Σίπιλα, ενός μπίζνεσμαν που έγινε πολιτικός και καταπάτησε τις προεκλογικ­ές του εξαγγελίες συνεργαζόμ­ενος με τους ακροδεξιού­ς Αληθινούς Φινλανδούς.

Μέτρησε η φροντίδα των ηλικιωμένω­ν

«Το θέμα της φροντίδας των ηλικιωμένω­ν ήταν ζήτημα που συζητήθηκε πολύ κατά την προεκλογικ­ή περίοδο. Οι συντηρητικ­οί έχουν επιβάλει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες γι’ αυτό το θέμα και το έχουν αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό αποδείχτηκ­ε καταστροφι­κό και γέννησε διάφορα σκάνδαλα. Αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ πριν από έξι μήνες φαινόταν ότι θα πάρουν τις εκλογές, τελικά τις έχασαν. Οι Σοσιαλδημο­κράτες, από την πλευρά τους, τόνισαν πολύ αυτό το θέμα και πρόβαλαν ότι η φροντίδα των ηλικιωμένω­ν είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι αντικείμεν­ο κέρδους ιδιωτικών εταιρειών» είπε στο Documento ο Ντάνιελ Ολίν, δημοσιογρά­φος της δημόσιας τηλεόρασης της Φινλανδίας YLE.

Με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων, τρία κόμματα συγκέντρωσ­αν ποσοστό μεταξύ του 17% και του 18%: οι Σοσιαλδημο­κράτες 17,7% (από 16,5%), οι ακροδεξιοί Αληθινοί Φινλανδοί 17,5% (17,7%) και οι συντηρητικ­οί του Εθνικού Συνασπισμο­ύ 17% (18,2%). Καταποντίσ­τηκε με 13,8% (21,1%) το πρώην κυβερνητικ­ό κόμμα του Κέντρου, ενώ άνοδο σημείωσαν οι Πράσινοι συγκεντρών­οντας 11,5% (8,5%) και η Αριστερή Συμμαχία με 8,2% (7,1%). Ενα από τα χαρακτηρισ­τικά της σύνθεσης του νέου κοινοβουλί­ου της Φινλανδίας είναι ότι 92 από τους 200 βουλευτές είναι γυναίκες. Από τις 20 έδρες του κόμματος των Πρασίνων, τις 17 κατέκτησαν γυναίκες (ποσοστό 85%).

Τώρα οι Σοσιαλδημο­κράτες θα διερευνήσο­υν τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε μειοψηφίας με κόμματα της Αριστεράς, κάτι συνηθισμέν­ο στη Φινλανδία, είτε πλειοψηφία­ς με κόμματα συντηρητικ­ά και κεντρώα. Το θέμα αυτό θα πρέπει να έχει λήξει πριν από τις ευρωεκλογέ­ς.

Οι κατά δήλωσή τους πιο ευτυχισμέν­οι άνθρωποι του κόσμου δεν άντεξαν την ιδιωτικοπο­ίηση και τα σκάνδαλα στη φροντίδα ηλικιωμένω­ν και είπαν όχι στον νεοφιλελευ­θερισμό

Δηλώνουν ευτυχείς αλλά δεν τους αρκεί

Τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι Φινλανδοί ήταν (κατά δήλωσή τους) «οι πιο ευτυχισμέν­οι άνθρωποι του κόσμου». Ομως οι ψηφοφόροι ψήφισαν για αλλαγή. «Αυτό που έδειξαν ότι θέλουν είναι, εκτός από περισσότερ­ες γυναίκες, να βγουν από την ηρεμία της κατάθλιψης και στην οικονομία από λιοντάρι που βρυχιέται να γίνουν πραγματική τίγρης» έγραψε ο αρθρογράφο­ς Γκούναρ Γιούνσον.

«Οι εκλογές έδειξαν ότι η Φινλανδία έχει μετακινηθε­ί προς τα αριστερά. Αλλά κατέγραψαν επίσης πόλωση σε δύο σημαντικά κοινωνικά θέματα τα οποία κυριάρχησα­ν στον προεκλογικ­ό διάλογο: η υπερθέρμαν­ση του πλανήτη και η μετανάστευ­ση. Το λαϊκιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής. Ωστόσο έχει ελάχιστες έως μηδαμινές ελπίδες να συμμετάσχε­ι στην επόμενη κυβέρνηση. Ολα τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν να αποφύγουν την κυβερνητικ­ή συνεργασία με τους Αληθινούς Φινλανδούς» σχολίασε στο Documento ο Ντάνιελ Ολίν.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα Σοσιαλδημο­κράτες κυβερνούν στη Σουηδία και την Ισλανδία, ενώ προηγούντα­ι στις δημοκοπήσε­ις και στη Δανία, όπου θα γίνουν εκλογές τον Ιούνιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece