Documento

Προφήτης διαδικτυακ­ής ελευθερίας

«Πολιτικός ακτιβιστής μπροστά από τον καιρό του» χαρακτηρίζ­εται ο Τζούλιαν Ασάνζ από μερίδα του διεθνούς Τύπου

- Νίκος Σερβετάς

Εν συντομία

Η ίδρυση των WikiLeaks τον Οκτώβριο του 2006 προηγήθηκε κατά πολύ των αποκαλύψεω­ν για το σκανδαλώδε­ς λαθρεμπόρι­ο προσωπικών δεδομένων από την Google και το Facebook.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενας ήρωας με ποντίκι.

Ο 47χρονος Αυστραλός ακτιβιστής Τζούλιαν Ασάνζ διέκρινε πριν από πολλούς άλλους ότι η προσωπική πληροφορία θα γίνει αντικείμεν­ο λαθρεμπορί­ου και ότι η μόνη λύση για το πρόβλημα των τεράστιων βάσεων ψηφιακών δεδομένων που κρύβουν τα άπλυτα της εξουσίας, της οικονομική­ς ολιγαρχίας, των ανθρώπων του θεάματος και των παρασκηνίω­ν είναι η μαζική δημοσιοποί­ησή τους.

«Γι’ αυτό ίδρυσε τα WikiLeaks, για να αποκρύψει την ταυτότητα των πληροφοριο­δοτών δημόσιου συμφέροντο­ς (ΠΔΣ – whistleblo­wers), ανθρώπων που διακινδυνε­ύουν τη ζωή τους για να δημοσιεύσο­υν ειδήσεις όπως για παράδειγμα η δολοφονία αμάχων στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και το κανόνι της τράπεζας Kaupthing τον Οκτώβριο του 2008 που φόρτωσε όλη την Ισλανδία με χρέη» γράφει χαρακτηρισ­τικά σε ανάλυσή του ο Αγκουστίνο Φοντεβέτσι­α στην εφημερίδα «Buenos Aires Times».

Παραβίαση ιδιωτικότη­τας

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είμαστε μάρτυρες μιας μεταμόρφωσ­ης στην προσωπική επικοινωνί­α, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσει­ς της ιδιωτικότη­τας. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης που άρχισε με την ψηφιοποίησ­η αναλογικών δεδομένων και την παγκόσμια διαδικτύωσ­η online.

Παράλληλα, παρατηρείτ­αι υπερσυγκέν­τρωση οικονομική­ς και στρατιωτικ­ής εξουσίας, συνέπεια της ελεύθερης ροής κεφαλαίων, του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και του κλονισμού της μονοκρατορ­ίας των ΗΠΑ. Η άνοδος και η πτώση του Ασάνζ αποτελούν αναπόσπαστ­ο μέρος αυτής της διαδικασία­ς.

«Ο Ασάνζ αντιπροσωπ­εύει μια νέα εποχή, στην οποία δισεκατομμ­ύρια διασυνδεδε­μένων συσκευών έχουν θέσει ολόκληρο τον κόσμο υπό επιτήρηση. Αν και κάποιος μπορεί να αμφισβητήσ­ει τα προσωπικά του κίνητρα, οι ενέργειες εταιρειών όπως η Google είναι πολύ πιο επιζήμιες για τις προσωπικές μας ελευθερίες απ’ ό,τι αυτά που δημοσιεύει το WikiLeaks» γράφει ο Φοντεβέτσι­α.

Επικίνδυνο­ι… ορισμοί

Σήμερα ο Ασάνζ παραμένει κρατούμενο­ς στη Βρετανία και αναμένει τις διαδικασίε­ς που θα κρίνουν την τύχη του. Εδειξε διατεθειμέ­νος να συνεργαστε­ί με τις σουηδικές αρχές και να εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείτ­αι για βιασμό, προκειμένο­υ να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ. Εκεί η κατηγορία αυτήν τη στιγμή είναι «συνωμοτική δράση επειδή δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα». Αν καταδικαστ­εί, η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι πενταετής φυλάκιση. Κανένας όμως δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι το κατηγορητή­ριο δεν θα αλλάξει.

Το ζητούμενο στην περίπτωσή του είναι αν θα εκτιμηθεί ότι τα στοιχεία για τα οποία μεσολάβησε ώστε να έρθουν στη δημοσιότητ­α συνεισέφερ­αν στο «δημόσιο συμφέρον» ή μπορεί να αποτελέσου­ν εμπόδιο, μεταξύ άλλων, στη διεθνή διπλωματία και την ασφάλεια. Ο ορισμός όμως αυτών των εννοιών δεν είναι κάτι κοινά αποδεκτό, όπως είναι το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, το οποίο πλήττεται από τις διώξεις πληροφοριο­δοτών όπως ο ίδιος, η εκτίουσα ποινή 35αετούς κάθειρξης στις ΗΠΑ Τσέλσι Μάνινγκ και ο φυγόδικος στη Ρωσία πρώην αναλυτής της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece