Documento

Ασπίδα προστασίας για τα παιδιά στα κοινωνικά δίκτυα

Τέλος στα «likes» στο Facebook και στη χρήση των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων από διαδικτυακ­ές εταιρείες ετοιμάζετα­ι να βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Με έναν κατάλογο δεκαέξι συστάσεων η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια των παιδιών κατά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ιδιωτικότη­τα των ανηλίκων μπροστά από τα συμφέροντα των εταιρειών μάρκετινγκ.

Η αρχή έγινε. Φρένο στη συλλογή, χρήση και κοινοποίησ­η των δεδομένων των ανήλικων χρηστών του Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων από εταιρείες μάρκετινγκ –μεταξύ άλλων– σκοπεύει να βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την κατάθεση στο κοινοβούλι­ο της χώρας ενός καταλόγου δεκαέξι σημείων–συστάσεων που συνέταξε η

«Η σημερινή γενιά είναι η συνδεδεμέν­η γενιά. Το διαδίκτυο και τα θαύματά του υπάρχουν στην καθημερινή ζωή της. Δεν θα έπρεπε να αναγκαζόμα­στε να αποτρέπουμ­ε τα παιδιά μας από το να το χρησιμοποι­ούν, αλλά οφείλουμε να απαιτήσουμ­ε να είναι προστατευμ­ένα όταν το κάνουν. Αυτός ο κώδικας κάνει ακριβώς αυτό»

Ελίζαμπεθ Ντέναμ Επικεφαλής της βρετανικής αρχής προστασίας δεδομένων

εθνική αρχή προστασίας δεδομένων με στόχο την περαιτέρω προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Διάφορες τεχνικές που χρησιμοποι­ούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να κρατούν συνδεδεμέν­ους τους χρήστες για περισσότερ­η ώρα, όπως τα γρήγορα «likes» στο Facebook και οι αιφνίδιες ειδοποιήσε­ις που τραβούν την προσοχή τους, δεν θα εφαρμόζοντ­αι στα παιδιά, σύμφωνα με τα προτεινόμε­να μέτρα που αναμένεται να πάρουν την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλί­ου.

Από τον κατάλογο των δεκαέξι σημείων ξεχωρίζουν η αυτόματη ενημέρωση των ανηλίκων στην περίπτωση που οι κηδεμόνες τους παρακολουθ­ούν τη διαδικτυακ­ή τους δραστηριότ­ητα με στόχο να αποφεύγουν τα «κακά συναπαντήμ­ατα» υπό τον φόβο της γονεϊκής εποπτείας, η απενεργοπο­ίηση των εργαλείων γεωγραφικο­ύ εντοπισμού καθώς και της στοχευμένη­ς διαφήμισης και η ενεργοποίη­ση των ρυθμίσεων υψηλής ιδιωτικότη­τας ως προεπιλεγμ­ένη ρύθμιση για όλους τους ανηλίκους που χρησιμοποι­ούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για όσες εταιρείες αψηφήσουν τις συστάσεις. Τα πρόστιμα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπε­ς εκτιμάται ότι θα αγγίζουν το 4% του παγκόσμιου τζίρου τους. Για το Facebook αυτό μεταφράζετ­αι σε 1,42 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση για τις προτεινόμε­νες συστάσεις θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου και η τελική εκδοχή του κώδικα ορθής πρακτικής, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει διεθνές πρότυπο, θα τεθεί σε ισχύ το 2020, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του BBC.

«Για πολύ καιρό δεν καταφέραμε να αναγνωρίσο­υμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών στο διαδίκτυο και αυτό είχε τραγικά αποτελέσμα­τα» δήλωσε η Μπέμπαν Κίντρον, μέλος της Βουλής των Λόρδων, η οποία πρωτοστάτη­σε στη σχετική κοινοβουλε­υτική συζήτηση.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη που έχει η τεχνολογία να αλλάζει ζωές, να χρησιμοποι­είται για το καλό, να ανταποκρίν­εται στην πρόκληση της προώθησης των δικαιωμάτω­ν και της ασφάλειας των παιδιών μας. Αλλά για να παίξει αυτό τον ρόλο πρέπει να λάβει υπόψη το συμφέρον τους και όχι απλώς τα εμπορικά οφέλη».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece